Web Designer

Wojsko Polskie - forum wojskowe

Akademia Morska w Szczecinie - co dalej?

Informacje o procedurach przyjęcia do Wojska Polskiego

Akademia Morska w Szczecinie - co dalej?

Postprzez manyzbajki niedziela, 19 czerwca 2011, 22:11

Witam
W tym roku obroniłem magisterkę (logistyka) na Akademii Morskiej w Szczecinie i chciałbym się spytać co miałbym dalej zrobić aby dostać się na zawodowego. Wcześniej obroniłem inżyniera (transport) i w czasie studiów ukończyłem Studium Wojskowe Akademii Morskiej w Szczecinie i uzyskałem Świadectwo Złożenia Egzaminu Na Oficera w stopniu mat podchorąży. Chciałbym się spytać jak to jest respektowane w wojsku lądowym. Pozdrawiam.
manyzbajki
Szeregowy
Szeregowy

Re: Akademia Morska w Szczecinie - co dalej?

Postprzez www.wojskowe.info poniedziałek, 20 czerwca 2011, 19:34

O ile mi wiadomo to ta uczelnia nie jest uczelnią wojskową, więc ukończenie opisywanego przez Ciebie studium nie jest brane pod uwagę w procedurze przyjęcia do służby zawodowej. Krótko mówiąc mając tytuł mgr musisz ukończyć studium oficerskie w jednej ze szkół wojskowych, a wtedy zostaniesz oficerem. Postawowe informacje na ten temat znajdziesz w studium oficerskie
www.wojskowe.info
Marszałek
Marszałek

Postprzez manyzbajki poniedziałek, 20 czerwca 2011, 20:47

tego Studium od trzech lat już nie ma. Mój rocznik był ostatnim kiedy wojsko było obowiązkowe na AM w Sze. Tak wygląda Świadectwo:
http://imageshack.us/photo/my-images/850/20110620214001.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/12/20110620214217.jpg/
manyzbajki
Szeregowy
Szeregowy

Postprzez www.wojskowe.info sobota, 25 czerwca 2011, 18:35

Mówię o ukończeniu studium oficerskiego we Wrocławiu lub Dęblinie. To świadectwo, które posiadasz uprawnia Cię do podpisywania kontraktów na stanowiska oficerskie do NSR, gdyż masz zaliczony egzamin oficerski. O to czy jest wystarczające do powołania do zawodowej służby wojskowej zapytaj w WKU, według mnie nie wystarczy. Stopień mata podchorążego nie ma tu nic do rzeczy, to następny stopień - tytuł używany na uczelni. Zresztą widać na nim, że st.mar.pchor stał się matem pchor.
www.wojskowe.info
Marszałek
Marszałek

Powrót do Praca w Wojsku Polskim