Web Designer

Wojsko Polskie - forum wojskowe

Blizna na oku

Kategorie, schorzenia, wątpliwości

Blizna na oku

Postprzez SirNeroxx wtorek, 18 października 2011, 20:11

Lekarz stwierdził na moim lewym oku bliznę po zapaleniu spojówek. Nie można tego w żaden sposób usunąć. Blizna jest nieodwracalna. Prawe oko jest w 100% sprawne. Lewe natomiast ma ograniczoną ostrość. Czy mimo wyników w sporcie takich jak czarny pas taekwondo, 46 podciągnięć na drążku, 1km w mniej niż 3min, certyfikat umiejętności komputerowych i językowych nie mam żadnych szans na pracę w wojsku? Czy jeśli wojsko odpada to są w PL inne służby, do których mam szansę się dostać z moją wadą?
SirNeroxx
Szeregowy
Szeregowy

Re: Blizna na oku

Postprzez www.wojskowe.info piątek, 21 października 2011, 16:37

Mógłbyś się i 100 razy podciągać na drążku...jeśli Twoje schorzenie kwalifikuje się do kategorii "niezdolny" to nie przejdziesz kwalifikacji, bo nikt za to nie weźmie odpowiedzialności. Wystarczy sprawdzić zapisy rozporządzenia w sprawie orzekania o zdolności do zawodowej służby wojskowej oraz właściwości i trybu postępowania wojskowych komisji lekarskich w tych sprawach:

Co do blizny nic nie jest konkretnie napisane. Ze względu na to, że nie jestem lekarzem, nie będę interpretował , lecz cytował zapisy rozporządzenia:

Co do ostrości wzroku to:

- Ostrość wzroku jednego oka, obu oczu poniżej 0,8, nie mniejsza niż 0,5, bez korekcji szkłami - zdolny;
- Ostrość wzroku każdego oka powyżej 0,5 z korekcją szkłami sferycznymi do ± 3,0 D albo cylindrycznymi do ± 1,0 D - niezdolny;
- Ostrość wzroku każdego oka powyżej 0,5 z korekcją szkłami sferycznymi powyżej ± 3,0 D do ± 6,0 D albo cylindrycznymi powyżej ± 1,0 D do ± 3,0 D - niezdolny
www.wojskowe.info
Marszałek
Marszałek

Powrót do Zdrowie a praca w wojsku