Web Designer

Wojsko Polskie - forum wojskowe

Chcę rozpocząć pracę w wojsku czy mam szansę?

Informacje o procedurach przyjęcia do Wojska Polskiego

Chcę rozpocząć pracę w wojsku czy mam szansę?

Postprzez Mran poniedziałek, 24 października 2011, 12:07

Witam. Mam na imię Michał mam 24 lata pochodzę z Wrocławia. Posiadam kategorię A, jednak nie odbyłem żadnej służby ani treningu.
Skończyłem studia wyższe z kierunku dziennikarstwa (licencjat). Obecnie poszukuję nadal pracy, która będzie dla mnie właściwa. Obecnie pracuję w handlu, wcześniej miałem do czynienia z dziennikarstwem. Świetnie sobie radzę z elektroniką oraz prowadzeniem różnych pojazdów.
Militariami interesuję się od zawsze, jednak dotychczas było to tylko zainteresowanie czysto teoretyczne, gdyż nie miałem środków, aby nabyć sprzęt. Nie byłem karany.
Moje pytanie to czy mam szansę dostać się do pracy jako zawodowy żołnierz. Interesuje mnie głównie "zawód" czy "kierunek" pilota śmigłowca, gdyż jest to dla mnie bardzo fascynująca rola i czuje, że byłbym w stanie wykazać się umiejętnościami w tymże kierunku.
Problem może stanowić zobowiązanie, gdyż jestem żonaty oraz jestem ojcem miesięcznej córeczki. Obawiam się, że idąc w stronę wojska i spełnienia marzeń mogę ich zostawić w tle i mieć problem z utrzymaniem ich...
Wiem, że musiałbym odbyć szkolenie wstępne.
Jednym z pytań jest także czy posiadając skończony licencjat mogę iść od razu na szkolenie na oficera?
Czy mam pewność, że po podpisaniu kontraktu trafię do służby w oddziałach lotnictwa i będę mógł się szkolić w kierunku którym chcę??
Mran
Szeregowy
Szeregowy

Re: Chcę rozpocząć pracę w wojsku czy mam szansę?

Postprzez www.wojskowe.info wtorek, 25 października 2011, 17:43

Aby iść na studium oficerskie należy mieć magistra (licencjat nie wystarczy). Możesz iść do WSO Dęblin - czyli do Szkoły Oficerskiej - gdzie wymagane jest średnie i matura. Jeśli zostaniesz pilotem to raczej nie masz się co martwić o utrzymanie żony i dziecka (no chyba, że Twój standard życia jest mega wysoki). Pensja oficerska wystarcza na spokojne życie.
www.wojskowe.info
Marszałek
Marszałek

Powrót do Praca w Wojsku Polskim