Web Designer

Wojsko Polskie - forum wojskowe

choroba hashimoto

Kategorie, schorzenia, wątpliwości

choroba hashimoto

Postprzez gartist139 niedziela, 6 listopada 2011, 00:05

Witam. Jestem osiemnastolatkiem kończącym właśnie liceum ogólnokształcące i poważnie myślę nad powiązaniem swojej przyszłości z karierą wojskową ( Szkoła Oficerska we Wrocławiu ). Interesuję się historią, czuję się mocno patriotą... Mój klimat. Ale nie o tym. Rodzi się problem. Mianowicie od 5 lat mam wykrytą chorobę hashimoto ( przewlekła choroba tarczycy ). Codziennie biorę hormon tarczycy ( pojedyncza pigułka, euthyrox 150 ) ; (naturalnie, jeśli raz na jakiś czas tej pigułki nie wezmę, nic złego się z moim organizmem nie dzieje ). Choroba w żaden inny sposób nie utrudnia mi życia. Prócz hashimoto ( obowiązku łykania tej jednej pigułki dziennie ), jestem zdrowy fizycznie i psychicznie, ponad to usportowiony. Od trzech lat uprawiam sztuki walki. Stąd moje pytanie, czy z góry jestem skazany na kategorię 'D', czy mogę podejmować naukę w wyżej wymienionej szkole, a potem liczyć na karierę żołnierza zawodowego? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam.
gartist139
Szeregowy
Szeregowy

Re: choroba hashimoto

Postprzez www.wojskowe.info poniedziałek, 7 listopada 2011, 22:12

Najkrócej jak się da: na komisji dostaniesz kategorię "niezdolny". Kategorie A, C, D, E już nie funkcjonują, Obecnie są zdolny, niezdolny lub zdolny z ograniczeniami.
www.wojskowe.info
Marszałek
Marszałek

Powrót do Zdrowie a praca w wojsku