Web Designer

Wojsko Polskie - forum wojskowe

Co po studiach licencjackich?

Na co pozwala Twoje wykształcenie? Do jakiej szkoły pójść, by pracować w wojsku?

Re: Co po studiach licencjackich?

Postprzez monpie wtorek, 14 kwietnia 2009, 09:23

Witam!!!
Mam takie pytanko? W ubiegłym roku obroniłam licencjata na kierunku Ekonomia o specjalności Regionalna Polityka Gospodarcza. Teraz obecnie jestem na 4 roku na Kierunku Zarządzanie o specjalności Rachunkowość i ekonomika opodatkowania.Chaciałabym podjąć pracę w wojsku! Od czego mam zacząć? Ponoć trzeba ukończyć jakąś szkółkę? Ile ona trwa i czy jest stacjonarna.
monpie
Szeregowy
Szeregowy

Postprzez olka2112 czwartek, 16 kwietnia 2009, 19:17

monpie napisał(a):Witam!!!
Mam takie pytanko? W ubiegłym roku obroniłam licencjata na kierunku Ekonomia o specjalności Regionalna Polityka Gospodarcza. Teraz obecnie jestem na 4 roku na Kierunku Zarządzanie o specjalności Rachunkowość i ekonomika opodatkowania.Chaciałabym podjąć pracę w wojsku! Od czego mam zacząć? Ponoć trzeba ukończyć jakąś szkółkę? Ile ona trwa i czy jest stacjonarna.

Jak jesteś na 4 roku to i do 5 dotrwasz. Zrób mgr i startuj do Szkoły Oficerskiej we Wrocławiu na 12 miesięcy. A potem to już czysta służba wojskowa:P
olka2112
Szeregowy
Szeregowy

Postprzez kozolec piątek, 17 kwietnia 2009, 16:07

Tak Olu jestem po ASB :D Narazie czekam bo obiło mi się o uszy, że ma wejść ustawa w 2010 że będzie można z licencjatem startować do oficerskiej... Pozdrawiam i dziękuje za info:*
kozolec
Szeregowy
Szeregowy

Postprzez ks3165 wtorek, 12 maja 2009, 10:18

Witam wszystkich!
Jesłi chodzi o studia licencjackie to powiem tak........ zrobiłem licencjat z resocjalizacji w lipcu 2008 roku. nastepnie udałem sie do wku aby dowiedziec sie o mozliwosc podjecia pracy w wojsku. Okazało sie ze musze odbyc 3 miesieczne przeszkolenie dla absolwentów na jesieni 2008 na które sie zapisałem. we wrzesniu okazało sie ze nie ma na to pieniedzy i nie wezma mnie. kazali czekac do stycznia gdzie sytuacja sie powtórzyła:( po nie udanym jesiennym naborze na 3 miesieczne przeszkolenie , postanowiłem zgłosic sie na ochotnika do słuzby zasadniczej , ale nie chcieli sie na to zgodzic poniewaz mam wyzsze wykształcenie i do zasadnicznej niby nie biora. kolejnym etapem mojej "przygody" była cheć dostania sie do szkoły podoficerskiej w Toruniu ale okazało sie po krótkim czasie ze przyjęć znowu nie bedzie:( dlatego nie wiem juz czy sie smiac czy płakac czy zwyczajnie dac sobie spokój z wojskiem. niedawno przepisali mnie do rezerwy ale pracy tez podjac nie moge bo nie mam odbytej słuzby w pełnym wymiarze. obecnie jestem na I roku magisterki i może po tym bede starał sie dostac do szkoły oficerskiej na 12 miesiecy.
ks3165
Szeregowy
Szeregowy

Postprzez kozolec środa, 13 maja 2009, 17:38

Widzisz ja całe życie chciałem zostać żołnierzem, ale WP rzuca mi non-stop kłody pod nogi. Mam nadzieję, że w końcu się uda. Na pewno czeka nas jeszcze sporo nerwów z tym związanych, ale trzeba być cierpliwym. Powodzenia dla wszystkich xD
kozolec
Szeregowy
Szeregowy

Postprzez RALF niedziela, 17 maja 2009, 07:44

widzicie jaka to polityka jak była zasadnicza to z poboru wszystkich brali jak leci, każdy szedł do szkoły czy chciał czy nie chciał żeby unikną wojska, jak ludzie teraz sami chcą iśc to kręcą nosem bo trzeba im płacic
RALF
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy

Postprzez angela niedziela, 17 maja 2009, 12:42

Jestem studentka 1 roku zarzadzania na Akademi Morskiej , na studiach mam rowniez 1,5 roczne studium wojskowe i po zakonczeniu bede miala stopien starszego mata , chcialabym podjac prace w wojsku czy po samym licencjacie jest to mozliwe?
angela
Szeregowy
Szeregowy

Wojsko po licencjacie

Postprzez michal84 środa, 3 lutego 2010, 00:20

Witam
W tym roku (2010) ukoncze licencjat fizyka medycznego. Chcialbym pojsc do wojska na zawodowego zolnierza bo z tego co wiem bedzie taka mozliwosc po licencjacie.
Jednal mam pytanie czy po moim kierunku licencjackim dostane sie tam - czy wojsko potrebuje raczej kierunki techniczne?
Czy moj wiek nie bedzie tez problemem - w marcu koncze 26 lat (wydaje mi sie ze bedzie to dtuga grupa wiekowa).
Duzo naczytalem sie na stronach w internecie ale duzo rzeczy sie wyklucza nawzajem.
Reasumujac - mam szanse w takim wieku i po takim kierunku z wyksztalceniem licencjackim na bycie oficerem w wojsku?
dzieki
pozdrawiam
michal84
Szeregowy
Szeregowy

praca po licencjacie

Postprzez DARNOK sobota, 27 lutego 2010, 22:08

Witam.
Poczytałem sobie trochę i teraz poprosił bym aby ktoś odpowiedział na moje pytania. Mianowicie mam niedługo 24 lata i kończę licencjat ze Stosunków międzynarodowych, specjalizacja handel zagraniczny ale mniejsza a specjalizację. Trenuję już kilka lat sztuki walki, ostatnio dużo pływam i biegam żeby nabrać kondycji, krótko mówiąc przygotowuje się do testów do wojska. Mieszkam na terenie woj. Łódzkiego i tutaj chciał bym zaciągnąć się do jakiejś porządnej jednostki.
Wiem, że pierwszeństwo mają Ci którzy odbyli już zasadniczą służbę wojskową... ale co z tymi którzy też chcieli by spróbować swoich szans jako zawodowi wojskowi a nie byli na poborze bo zakuwali, żeby podnieść swoje kwalifikacje? Czy naprawdę jedyną drogą jaka jest to Szkółka Oficerska do której szczerze mówiąc nie ma przyjęć??
Wydaje mi się, że szanse powinny być równe i jakieś wyjście powinno być i dla tych jak i dla tych ;)
Idę w tym tygodniu do WKU dowiedzieć się co i jak ale założyłem ten post żeby uzyskać jakieś info szybciej, bo bardzo mnie to ciekawi.
miłość to bardzo fajne uczucie jeśli ma zapach benzyny, stalową konstrukcję i pożądanie wciska w fotek ;-p
DARNOK
Szeregowy
Szeregowy

Re: Pasja a przepisy.

Postprzez Catrine12 niedziela, 28 lutego 2010, 10:52

Pytaj się w WKU o służbe przygotowawcza.
Catrine12
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy

Poprzednia strona

Powrót do Wykształcenie a praca w wojsku