Web Designer

Wojsko Polskie - forum wojskowe

Co po studiach licencjackich?

Na co pozwala Twoje wykształcenie? Do jakiej szkoły pójść, by pracować w wojsku?

Postprzez damil1 poniedziałek, 5 stycznia 2009, 20:33

Witam,mam pytanko?!? Jestem zaocznym studentem,ostatni rok(licencjat).Z tego co słyszałem weszła juz armia zawodowa wiec zaczołem sie dosyć mocno zastanawiać czy nie zostać zawodowym żołnierzem.Niewiem gdzie moge zasięgnąc na ten temat informacji i co by było dla mnie najlepszym rozwiązaniem(JAKAŚ SZKÓŁKA CZY COS?) bede wdzieczny za pomoc i sugestie :-)
damil1
Szeregowy
Szeregowy

Postprzez www.wojskowe.info poniedziałek, 5 stycznia 2009, 21:21

Szczegółów dowiesz się w najbliższej placówce WKU. Z licencjatem możesz aspirować na oficera.
www.wojskowe.info
Marszałek
Marszałek

Postprzez damil1 wtorek, 6 stycznia 2009, 11:47

hmmm.dziekuje bardzo za odpowiedz.jeszcze jedno małe pytanko.Jestem z wielkopolski(Śrem ok 40km od poznania) i studiuje zarządzanie, specjalizacja logistyka.jakieś sugestie w jakim kierunku startować??
damil1
Szeregowy
Szeregowy

Postprzez www.wojskowe.info wtorek, 6 stycznia 2009, 22:18

Jeśli interesuje Cię praca w logistyce wojskowej to istnieją 2 takie jednostki w Polsce. 10 Brygada Logistyczna w Opolu i 1 Brygada Logistyczna w Bydgoszczy. Obie brygady niezbyt blisko Poznania :/. Należy nadmienić, że każda jednostka wojskowa posiada w swoich strukturach pion logistyki. Te dwie wymienione są "logistyczne" w całości. Bez problemu możesz startować w kierunki logistyki - jest taki kierunek w SPWLąd we Wrocławiu.
www.wojskowe.info
Marszałek
Marszałek

Postprzez kozolec piątek, 20 lutego 2009, 22:23

Witam!
Moja sprawa wygląda następująco. Chcę zostać żołnierzem. Właśnie skończyłem studia licencjackie, na kierunku który był swoistym przygotowaniem do pracy w policji, straży granicznej czy wojsku (studia prywatne). Mam kurs młodszego ratownika, uprawnienia płetwonurka, wyszkolenie strzeleckie oraz przez 3 lata trenowałem judo i boks. Nie odbyłem służby zasadniczej, ani 6-cio tygodniowego szkolenia dla studentów.
Moje pytanie brzmi:
W jaki sposób mam starać się o wcielenie do armi oraz czy z racji wykształcenia mam jakieś korzyści?

PS: W moim WKU każdy mówi co innego:/
kozolec
Szeregowy
Szeregowy

Re: Co po studiach licencjackich?

Postprzez asmac piątek, 13 marca 2009, 19:05

Idz na przeszkolenie 3miesieczne... Skończysz jako kapral podchorąży. Póżniej bedziesz sie starał na zawodowego
asmac
Szeregowy
Szeregowy

Postprzez mikrus36 czwartek, 19 marca 2009, 11:45

po licencjacie możesz iść do szkoły podoficerskiej, po 12 miesiącach (tyle trwa szkolenie otrzymujesz też żołd w wysokości chyba 800zł brutto) otrzymujesz stopień kaprala i 2550 brutto
mikrus36
Kapral
Kapral

Postprzez ania poniedziałek, 23 marca 2009, 14:38

hej
za rok w lutym bronie licencjata ze stosunków międzynarodowych a potem chciałabym isc do wyższej szkoły oficerskiej we Wrocławiu. Od czego powinnam zacząc zeby sie tam dostac i czy w ogóle jest to możliwe. jak wygląda nauka, itp
ania
Szeregowy
Szeregowy

Postprzez mikrus36 poniedziałek, 23 marca 2009, 19:54

jak od nowego roku obniża wymagania na oficerkę to możesz starać się do WSO, od czego zacząć od ćwiczeń fizycznych zwłaszcza, wytrzymałość bieg na 1000m, podciąganie na drążku, szybkość no i angielski, najważniejsze to WF jak tu słabo wypadniesz to nawet angielski ci nie pomoże
mikrus36
Kapral
Kapral

Postprzez olka2112 sobota, 28 marca 2009, 15:12

kozolec napisał(a):Witam!
Moja sprawa wygląda następująco. Chcę zostać żołnierzem. Właśnie skończyłem studia licencjackie, na kierunku który był swoistym przygotowaniem do pracy w policji, straży granicznej czy wojsku (studia prywatne). Mam kurs młodszego ratownika, uprawnienia płetwonurka, wyszkolenie strzeleckie oraz przez 3 lata trenowałem judo i boks. Nie odbyłem służby zasadniczej, ani 6-cio tygodniowego szkolenia dla studentów.
Moje pytanie brzmi:
W jaki sposób mam starać się o wcielenie do armi oraz czy z racji wykształcenia mam jakieś korzyści?

PS: W moim WKU każdy mówi co innego:/

Kozolec czy ty nie jesteś czasem po ASB? Stawiam, że innej opcji nie ma ;) :lol: Ty rób magistra najpierw, to od razu oficerem zostaniesz a nie podoficerem, z czym się wiąże ranga, zarobki itp. Im wyżej od razu tym lepiej, oczywiście po mgr, 12 miechów we Wrocku cię czeka ale jak się bardzo chce to można poczekać :)
olka2112
Szeregowy
Szeregowy

Następna strona

Powrót do Wykształcenie a praca w wojsku