Web Designer

Wojsko Polskie - forum wojskowe

Edukacja

Na co pozwala Twoje wykształcenie? Do jakiej szkoły pójść, by pracować w wojsku?

Edukacja

Postprzez omnixorexor środa, 10 sierpnia 2011, 13:20

Witam, od wrzesnia zaczynam 3 klase gimnazjum i musze zdecydowac gdzie pojde dalej.
Mam zamiar isc do Chemika w Lublinie. Sa tam 3 klasy chemiczne: Analityk medyczny, Technologia farmaceutyczna i kosmetyczna. Oczywiscie to 3 odpada. Ktore powinienem wybrac i co po Technikum wybrac, poniewaz chce pracowac w wojsku.
Czytalem juz o szkolach oficerskich i podoficerskich. Czy jakbym poszedl na analityka medycznego to znajde prace w wojsku?
Powinienem isc dalej na studia w tym kierunku i dopiero do wojska? Czytalem ze mozna zdawac w szkole podoficerskiej miedzy nauka na studiach w wakajce.

Dziekuje z gory za pomoc. Mile widziana kazda odpowiedz.
PS: Czy to, ze mam wieksze tetno niz moi rowiesnicy moze mnie zdyskwalifikowac ? i czy prawo jazdy jest obowiazkowe?
omnixorexor
Szeregowy
Szeregowy

Re: Edukacja

Postprzez www.wojskowe.info sobota, 13 sierpnia 2011, 07:14

Tak naprawdę to dla wojska jest ważne to żebyś miał maturę. Kierunek szkoły średniej jest raczej na drugim planie. Równie dobrze mogłoby być to liceum. Kierunki, które wymieniłeś są raczej specyficzne dla późniejszej farmaceutyki laboratoryjnej. W Siłach Zbrojnych istnieje taka instytucja jak Inspektorat Wojskowej Służby Zdrowia - tam, w komórce kadrowej, należałoby się dowiedzieć, czy takiej kierunki stwarzają perspektywę do pracy w wojsku.
www.wojskowe.info
Marszałek
Marszałek

Postprzez wolek sobota, 13 sierpnia 2011, 12:28

Z tego co wiem to nie masz szans dostać się do szkoły podoficerskiej z cywila, więc ja nawet nie brałbym pod uwagę takiej opcji. To na jakim profilu będziesz w liceum czy technikum nie ma znaczenia i tak jak mówił kolega ważne jest to żebyś miał maturę. Według mnie powinieneś iść do szkoły jakiej chcesz i równocześnie iść do jednostki strzeleckiej. Ważne jest jeszcze to co chcesz robić w wojsku.
wolek
Szeregowy
Szeregowy

Postprzez omnixorexor sobota, 13 sierpnia 2011, 14:25

Ok wszystko rozumiem, ale mam kilka pytan jeszcze:
1.Co musze zrobic zeby dostac sie do szkoly podoficerskiej lub oficerskiej.
2.Cywil to taki co nie sluszy w wojsku?
3.To szkol ww moge sie dostac dopiero po studiach? Bo czytalem na innym forum, ze tak jest.
4.Do jednostki strzeleckiej kazdego przyjmuja? Majac 16 lat przyjma mnie? Co tam sie robi wgl.
5.Od zawsze lubilem chemie, wiec myslalem ze w wojsku sie na cos to przyda. Chcialbym byc medykiem w wojsku lub sniperem, szczerze kim bym nie byl, bylbym zadowolony.
6.Czyli moge isc do jakiej chce szkoly, jak pojde do tej jednostki to wtedy sie dostane do szkol pod. i oficerskich?
Narazie tyle pytan.Wiem, ze duzo pytam , ale jestem czlowiekiem, ktory musi miec wszystko zaplanowane:)
Dziekuje za odpowiedzi.
Pozdrawiam
omnixorexor
Szeregowy
Szeregowy

Postprzez wolek sobota, 13 sierpnia 2011, 15:52

1. o szkołach oficerskich masz wszystko napisane na ich stronach. Do podoficerskich musiałby cie skierować przełożony kiedy już będziesz w korpusie szeregowych.
2. tak
3 nie wiem
4 jednym z kryteriów jest ukończenie 16 roku życia. Nie przyjmują każdego. Z tego co gadałem z ludźmi z jednostki strzeleckiej bardzo dużo osób odpada na selekcji. Więcej będę mógł ci napisać we wrześniu jak pójdę :P Żeby się dowiedzieć więcej możesz napisać maila do jednostki do której ewentualnie byś poszedł.
6 Jednostki strzeleckie nie maja nic wspólnego z rekrutacja do szkół oficerskich i podoficerskich i nie dają ci żadnej pewności że się dostaniesz do jakiejś.
Moja wiedza jest dosyć ograniczona więc najlepiej by było jakbyś poczytał posty na sfd i jeżeli nie dadzą ci one odpowiedzi to spróbuj skontaktować się z żelesiem, bo chyba on będzie najlepiej potrafił odpowiedzieć na twoje pytania.
wolek
Szeregowy
Szeregowy

Postprzez omnixorexor sobota, 13 sierpnia 2011, 19:07

CZytalem, ze ponizej 16 lat tez przyjmuja ale nie maja rangi czy jakos tak.
A mam rozumiec, ze jak pojde do wojska to jednoczesnie konczy sie jednostka strzelnicza, tak?
Jestem z Lublina i na stronie czytalem gdzie sa spotkania, ale jak to moze wygladac? :P
a co do emaila do jednostki, co moge tam napisac? nie jestem poeta :D
omnixorexor
Szeregowy
Szeregowy

Postprzez wolek sobota, 13 sierpnia 2011, 20:23

Z tego co wiem to robią taktykę, wyjazdy na poligony, strzelanie, tez trochę kravki militarnej i inne. TO jeżeli chodzi o Katowice bo w innych może być inaczej. A w mailu możesz dać twoje pytania. No bez jaj przecież nie będę ci mówił co masz pisać. Poszukaj na stronach innych jednostek też może tam coś znajdziesz.
wolek
Szeregowy
Szeregowy

Powrót do Wykształcenie a praca w wojsku