Web Designer

Wojsko Polskie - forum wojskowe

Geografia na maturze a szkoła oficerska

Geografia na maturze a szkoła oficerska

Postprzez Kmieciak niedziela, 23 października 2011, 15:25

Witam!

Chciałbym się dowiedzieć czy na jakiś kierunek w którejś ze szkół oficerskich przy rekrutacji brana pod uwagę jest matura z geografii? Na maturze pisałem właśnie rozszerzoną geografię i wynik miałem bardzo dobry, także zależałoby mi na znalezieniu takiego kierunku. Widziałem, że w WATcie na kierunkach zarządzanie oraz bezpieczeństwo narodowe patrzą właśnie na geografię lub historię, ale później przeczytałem coś, że są to kierunki cywilne a nie wojskowe. To jak to w końcu jest? Kończąc te kierunki nie zostanę żołnierzem? Bo chociażby na tej stronie tj.www.wojskowe.info w informacjach o uczelni WAT są wymienione także te kierunki więc już całkiem się pogubiłem. Byłbym wdzięczny za rozjaśnienie tej kwestii.
Jeszcze w wprawie rekrutacji chciałbym się dowiedzieć jak to jest w przypadku kandydatów na żołnierzy. Najpierw są testy sprawnościowe, psychologiczne itp. a potem osobno rekrutacja do szkoły? Czy może wynik jest połączony np. testy sprawnościowe + wyniki matur? Czy można, że tak powiem nadrobić fizycznie braki w wynikach maturalnych? Bo jakby mi nie liczyli tej gegry to moja sytuacja znacznie by się pogorszyła i musiałbym kombinować...
Jeszcze terminowo jak to wygląda? Tzn kiedy są mniej więcej te testy i w jakiej kolejności?

Pozdrawiam i z góry dziękuje za odpowiedzi.
Kmieciak
Szeregowy
Szeregowy

Powrót do Szkoły wojskowe