Web Designer

Wojsko Polskie - forum wojskowe

Jak to jest?-służba przygotowawcza

Służba w Narodowych Siłach Rezerwowych, procedura naboru, informacje

Jak to jest?-służba przygotowawcza

Postprzez Szadzi poniedziałek, 28 listopada 2011, 11:07

Witam wszystkich forumowiczów. Mam pytanie odnośnie służby przygotowawczej na szeregowego. Czy przyjmują tam każdego kto się zgłosi? Czy biorą pod uwagę wykształcenie? Ja niestety mam skończone tylko gimnazjum (przyczyny rodzinne). Nie mam żadnych uprawnień poza prawem jazdy kat.b. Z góry dziękuje za odpowiedzi.
PZDR
Szadzi
Szeregowy
Szeregowy

Re: Jak to jest?-służba przygotowawcza

Postprzez www.wojskowe.info poniedziałek, 28 listopada 2011, 18:04

SP można odbyć bez problemu. Wymagania ustawowe odnośnie wykształcenia spełniasz, ale kwalifikacje trochę przymałe. Stanowisko może znajdziesz ale mogę być problemy z dalszym rozwojem jako zawodowy jeśli kiedyś nim zostaniesz. Będąc już w służbie naprzód do szkoły po maturę.
www.wojskowe.info
Marszałek
Marszałek

Postprzez Szadzi poniedziałek, 28 listopada 2011, 21:24

A z prawkiem kat.C i uprawnieniami na wózek widłowy będę miał większe szanse na etat?
Szadzi
Szeregowy
Szeregowy

Postprzez www.wojskowe.info czwartek, 1 grudnia 2011, 06:34

Na pewno zwiększasz w ten sposób liczbę stanowisk, na które mógłbyś zostać wyznaczony. Sama kat. "B" to zdecydowanie za mało jeśli myslisz np o jednostkach logistycznych.
www.wojskowe.info
Marszałek
Marszałek

Postprzez anerr wtorek, 7 lutego 2012, 20:15

Jak to jest? Dobre pytanie. Fikcja czy rzeczywistość? Chciałem złożyć wniosek o odbycie służby przygotowawczej (do której teoretycznie powołuje się każdego chętnego), a później startować do NSR. Sens mojej rozmowy z urzędniczką, która pracuje w WKU jest mniej więcej taki (mnie to ogólnie rozbawiło, więc pośmiejmy się razem :) )...:
1) chciałbym zgłosić się do odbycia służby przygotowawczej w korpusie oficerskim, gdyż posiadam odpowiednie wykształcenie i kwalifikacje -> odp: nie przewiduje się organizowania takiego przeszkolenia, bo jednostki nie zgłosiły zapotrzebowania...i za pewne nie będzie takiego przeszkolenia w przyszłości
2) to w takim razie w korpusie podoficerskim -> odp: WKUxxx jest małym okręgiem, dostało tylko 1 miejsce, zgłoszonych jest ponad 60 chętnych, więc nie ma sensu składać wniosku
3) zatem niech będzie korpus szeregowych, bardzo zależy mi na odbyciu tej służby -> odp: ma pan prawo jazdy kat. C lub C+E? Nie? Nie ma sensu składać wniosku, bo i tak nie będzie rozpatrzony pozytywnie.

Spróbuje ktoś kompetentny to skomentować? Po co ta cała nagonka, reklamy, targi pracy, ulotki, itp?
Mam wykształcenie wyższe techniczne zdobyte na dobrej (moim zdaniem) uczelni. Kierunek i specjalność jak najbardziej przyszłościowy. Zainteresowanie wojskiem staram się łączyć z posiadaną wiedzą techniczną. Zgłosiłem się na ochotnika do odbycia przeszkolenia w trakcie studiów, ale nie miałem takiego szczęścia, aby "pobawić się wojsko w trakcie wakacji". Kilka lat służyłem w OSP, trenowałem krav mage, 2 lata spędzone na strzelnicy, specjalistyczne kursy, mam kat. zdrowia "Z", po za tym jestem na tyle szurnięty, że chcę służyć w armii. Zatem kogo generalicja szuka do służby?

Co by nie było i tak będę dalej próbował. Czy to do szkoły podoficerskiej (może kiedyś znowu będą brali z cywila) czy to do oficerskiej we Wrocławiu.
anerr
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy

Postprzez www.wojskowe.info czwartek, 23 lutego 2012, 19:20

Niestety zdarzają się tzw. Panie Krysie, siedzące za biureczkiem, które zamiast wniosek przyjąć i poszukać stanowiska oficerskiego (lub w innym korpusie w NSR) w jakiejś jednostce lub WSzW wolała sobie zaoszczędzić roboty i powiedzieć coś, za co w moim przekonaniu straciłaby pracę. Nawet jeśli byłoby 1500 kandydatów na 1 stanowisko to każdy wg KPA ma takie samo prawo do kwalifikacji na nie.

Spróbuj bezpośrednio w jednostce lub w innym WKU. Do tego złóż wniosek do tego nieszczęsnego WKU - niech mają robotę.
www.wojskowe.info
Marszałek
Marszałek

Postprzez przemyślanka wtorek, 6 marca 2012, 11:14

A moze ktoś napisać jak wygladają te 3 miesiące na szkoleniu do NSR? Bardzo bym prosiła bo nigdzie nie znalazłam takiej wiadomosci...:) dzieki
przemyślanka
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy

Postprzez www.wojskowe.info wtorek, 20 marca 2012, 21:10

Szkolenie wojskowe w pigułce. Inaczej mówiąc - unitarka, Natężenie szkolenia zależy od rodzaju jednostki. Ale generalnie musztra, broń, strzelanie, regulaminy itp.
www.wojskowe.info
Marszałek
Marszałek

Postprzez siema-80 środa, 11 kwietnia 2012, 22:15

siema-80
Starszy sierżant
Starszy sierżant

Postprzez przemyślanka czwartek, 26 kwietnia 2012, 10:12

Dzięki ;) w sumie to długo trzeba czekać zeby dostać się do samej SP...tak ciężko teraz pewnie dlatego, ze to jest ostatni rok na 15 lat i emeryturka, wszyscy się pchają drzwiami i oknami...dla mnie to nie ważne moze za rok się uda, chociaż jest jeszcze jeden turnus w tym roku ale pewnie też juz zarezerwowany...:/
przemyślanka
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy

Następna strona

Powrót do NSR - Narodowe Siły Rezerwowe