Web Designer

Wojsko Polskie - forum wojskowe

Jak zostać SAPEREM?

Jak zostać SAPEREM?

Postprzez Diego sobota, 23 lipca 2011, 22:19

Witam! Poszukiwałem w internecie tematów jak zostać saperem, ale mało kto zna na to odpowiedź , lub nie jest pełna:cry:
Chciałbym wiedzieć co najlepiej było by zdać na maturze, nie biorąc pod uwagę matematyki/ fizyki. A także w której szkole podoficerskiej jest kierunek Saper :?: Czytałem że, brane jest pod uwagę czy ktoś ma ukończony kurs pierwszej pomocy lub jest ratownikiem. Czy to prawda?
Proszę o odpowiedź :)
Z góry dziękuję :P
Diego
Sierżant
Sierżant

Re: Jak zostać SAPEREM?

Postprzez www.wojskowe.info niedziela, 24 lipca 2011, 17:18

Obecnie wszystkie szkoły podoficerskie o specjalnościach wojk lądowych połączyły się w Szkołę Podoficerską Wojk Lądowych w Poznaniu. Specjalność saperska zalicza się do tzw. korpusu osobowego inżynierii wojskowej. To podstawa do tego żeby wyszkolić się na sapera. Do tego dochądzą testy psychologiczne.
www.wojskowe.info
Marszałek
Marszałek

Postprzez Diego niedziela, 24 lipca 2011, 17:59

Czyli taki kierunek jest w Poznaniu, a czy są jakieś kryteria aby zwiększyć swoje szanse aby się tam dostać :?: Chodzi mi o to, że czytałem na jakimś forum że osoby które posiadają certyfikaty ratowników mają większe szanse. Czy to prawda?
Diego
Sierżant
Sierżant

Postprzez www.wojskowe.info wtorek, 26 lipca 2011, 05:30

W 2011 roku nie było w ogóle naboru w Poznaniu, z powodu restrukturyzacji szkoły,, a co za tym idzie nie określono kryteriów rekrutacyjnych. Zatem jednoznacznie nie mogę odpowiedzieć czy taki kurs jest wymagany. Z inne strony można powiedzieć, że czym więcej uprawnień specjalistycznych ma kandydat, tym atrakcyjniej może się zaprezentować na rozmowie kwalifikacyjnej, która zwykle jest częścią rekrutacji. Oprócz kursu ratowników można tu zaliczyć: prawo jazdy C+E, uprawnienia na ciężkie maszyny inżynieryjne, budowy dróg i mostów itp.
www.wojskowe.info
Marszałek
Marszałek

Postprzez Diego wtorek, 26 lipca 2011, 20:15

Mam ostatnie pytanie. Napisałeś że w Poznaniu jest kierunek ''korpusu osobowego inżynierii wojskowej''. Nie wiem który to jest :oops: . Pomożesz?

Profil kształcenia:
Szkolenie kandydatów na podoficerów w korpusach osobowych:

- ogólnowojskowym w grupach osobowych:
- zmechanizowanej;
- pancernej;
- rozpoznania;

- logistyki w grupach osobowych:
- ogólnologistycznej;
– materiałowej;
- technicznej;

- administracji.

Z góry jeszcze raz dziękuję ;)
Diego
Sierżant
Sierżant

Postprzez www.wojskowe.info środa, 27 lipca 2011, 19:27

Jeśli spisałeś te kierunki ze strony szkoły, to mogą być one nieaktualne i pochodzić sprzed połączenia szkoł podoficerskich, które były w Toruniu, Wrocławiu, Poznaniu i Zegrzu. Najlepiej zadzwonić tam, bo w necie nie do końca są aktualne info. Szkoły podoficerskie są niedługo po połączeniu. Kierunek, którego szukasz to w sposób, który jest opisany na stronach szkoły powinien brzmieć: Szkolenie kandydatów na podoficerów w korpusie osobowym inżynierii wojskowej w grupie osobowej saperskiej.
www.wojskowe.info
Marszałek
Marszałek

WITAM

Postprzez cinek1147 środa, 27 lipca 2011, 19:59

Witam prowadzących szkolenie NSR. Pracuje jako saper od 3lat. W 2010/11 byłem na misji w Afganistanie jako saper. Mam duże doświadczenie w tym zakresie, niestety w naszej jednostce nie ma etatu i propozycji na stanowiska podoficerskie. Obecnie jestem w trakcie nauki w liceum uzupełniającym w Krośnie Odrzańskiem. Chcicabym się starać o kandydaturę na podoficera.Interesuje mnie czy w trakcie nauki w w/w szkole mogę ubiegać się o stanowisko podoficera w NSR?
cinek1147
Szeregowy
Szeregowy

Postprzez Diego środa, 27 lipca 2011, 20:08

Mam pytanie do ''cinek1147 '' Czy warto zostać saperem? Co sobie myślisz kiedy rozbrajasz minę? Czy polecał byś ten zawód?
Diego
Sierżant
Sierżant

Postprzez www.wojskowe.info czwartek, 28 lipca 2011, 18:09

Piszesz, że byłeś w Afganistanie jako saper. Czy to oznacza, że jesteś żołnierzem, czy cywilem, bo nie bardzo rozumiem? Masz odbytą służbę zasadniczą?
www.wojskowe.info
Marszałek
Marszałek

Postprzez maniek567 wtorek, 2 sierpnia 2011, 20:10

Ja również chciałbym zostać saperem. W przyszłym roku zdaję maturę, wiec mam kilka pytań.
Co najlepiej było by zdawać na maturze?
Czy praca sapera jest bardzo trudna?
Czy podczas podoficerki przyszły saper ma styczność z chemią( jakieś zajęcia, testy)?
Czy polscy saperzy również współpracują z oddziałami specjalnymi jak w innych krajach czy nie?
maniek567
Szeregowy
Szeregowy

Następna strona

Powrót do Szkoły wojskowe