Praca w wojsku

Karalność - żołnierz zawodowy

Informacje o procedurach przyjęcia do Wojska Polskiego

karany/niekarany

Postprzez grzesio niedziela, 18 stycznia 2009, 16:32

Witam!jestem kandydatem na st.szer.zaw.w Krajowym Rejestrze figuruje jako niekarany,ale w 2003 roku bylem skazany na grzywne przez Sąd Wojskowy.czy może mieć to znaczenie w procesie rekrutacji?pozdrawiam.
grzesio

co z zakonczonym wyrokiem w zawieszeniu?

Postprzez ada murzynowska wtorek, 5 maja 2009, 15:28

czy mam jakiekolwjek szanse zostac zawodowym po odbytym wyroku w zwjeszeniu :idea:
ada murzynowska

służba zawodowa a skazanie prawomocnym wyrokiem

Postprzez czupakabra środa, 22 lipca 2009, 06:50

witam
bardzo chciałbym podjąć służbę zawodową ale tak się potoczyło moje życie że zacząłem od pracy jako cywil w instytucji wojskowej.
w listopadzie tego roku nastąpi zatarcie z mocy prawa mojego skazania z art 270 kk, popełniłem to przestępstwo jako cywilny pracownik WKU razem z innym pracownikiem cywilnym i oficerem. Sprawa dotyczyła zwolnienia lekarskiego rezerwisty który się nie pojawił na kursie - my chcieliśmy uratować stawiennictwo, które cholernie ciężko było wyciągnąć w tamtym czasie, a i przy okazji rezerwista nie miał by sprawy o nie stawienie się do pełnienia czynnej służby.O żadnych łapówkach czy korzyściach osobistych nie było mowy. Poddaliśmy się dobrowolnie karze pełna skrucha.
Osoba chcąca służyć musi być niekaraną i mieć nieposzlakowaną opinię, więc moje pytanie dotyczy tego czy po zatarciu skazania będę mógł w przyszłym roku starać się o przyjęcie do np studium oficerskiego lub do szkoły podoficerskiej. Dodam że nie cofnięto mi poświadczenia do dostępu do informacji poufnych które jest ważne do 2017 roku.
Podobno już po przyjęciu do studium lub szkoły podoficerskiej składa się w trakcie szkolenia ankietę o dostęp do informacji tajnych. Nie chciałbym zostawić obecnej stałej pracy, bądź co bądź w dobie kryzysu, zdać egzaminy wstępne rozpocząć szkolenie w studium oficerskim i po kilku miesiącach dowiedzieć się że SKW nie wydała mi poświadczenia do tajnego i muszę pakować walizki
Jak Wy to widzicie ??? Zależy mi na opinii osób które miały np podobną, a więc w cywilu coś się przytrafiło im, ale mimo wszystko zostały zawodowymi i otrzymały dostęp do "tajnego" sytuację lub zajmują się dostępem do informacji niejawnych.
czupakabra

Karalność a wojsko polskie ?

Postprzez b3tomek poniedziałek, 28 grudnia 2009, 12:54

znalzałem taka adnotacje odnoście rekrutacji do Polskiej armii

Kod: Zaznacz cały
Niekarany - osoba o nieposzlakowanej opinii, posiadająca zaświadczenie z Krajowego Rejestru Karnego o niekaralności. Należy nadmienić, iż osoba wcześniej karana również może starać się o pracę w wojsku. Należy brać wtedy pod uwagę instytucję zatarcia kary, która wynosi: - 10 lat - w razie skazania na karę pozbawienia wolności od momentu jej wykonania. (na wniosek skazanego sąd może skrócić okres do 5 lat). - 5 lat - w razie skazania na grzywnę lub karę ograniczenia wolności od momentu jej wykonania (na wniosek skazanego sąd może skrócić okres do 3 lat). - 6 miesięcy - w razie skazania na karę w zawieszeniu, bez możliwości jej skrócenia.

w Tym roku koncze licencjat z informatyki, mam 198 cm wzrostu 105 KG wagi uprawiam różne sporty ( siłowe)
interesuje mnie praca w wojsku. Tylko miałem brzydkie doczynienia z polskimi sadami, pobito mnie i jeszcze dostałem wyrok z zawieszeniu, ale z tego co wyczytałem po zakonczeniu kary
( 2latach) i zamazaniu wyroku bedę mógł sie starać o prace w wojsku ?
b3tomek

Re: co z zakonczonym wyrokiem w zawjeszeniu?

Postprzez ratownik-81 poniedziałek, 15 marca 2010, 16:03

jesli byles skazany na wyrok w zawieszeniu to po 6 miesiacach od jego zakonczenia wyrok ulega zatarciu i mozesz starac sie o prace w wojsku
ratownik-81

Wyrok w zawieszeniu a praca szeregowego

Postprzez adam2499 sobota, 27 marca 2010, 16:52

Witam wszystkich!
Mam pytanie a mianowicie:
Chciałbym podjąć pracę we Wojsku Polskim jako szeregowy zawodowy,ale jestem osobą karaną sądownie,a mianowicie mam wyrok w zawieszeniu który kończy mi się w Kwietniu 2011r.
Pytanie jest następujące: kiedy będę mógł ubiegać się o powołanie do służby we wojsku?
Zadaje to pytanie ponieważ wyczytałem na tej stronie że osoby karane też mogą ubiegać się o tą prace,ale nie wiem co, gdzie i kiedy mogę zacząć ubiegać się o powołanie do służby??????????????
Pozdrawiam wszystkich serdecznie! :D
Adam
adam2499

Re: co z zakonczonym wyrokiem w zawieszeniu?

Postprzez www.wojskowe.info środa, 7 kwietnia 2010, 20:17

Zgodnie z przepisami:

Niekarany - osoba o nieposzlakowanej opinii, posiadająca zaświadczenie z Krajowego Rejestru Karnego o niekaralności. Należy nadmienić, iż osoba wcześniej karana również może starać się o pracę w wojsku. Należy brać wtedy pod uwagę instytucję zatarcia kary, która wynosi:
- 10 lat - w razie skazania na karę pozbawienia wolności od momentu jej wykonania. (na wniosek skazanego sąd może skrócić okres do 5 lat).
- 5 lat - w razie skazania na grzywnę lub karę ograniczenia wolności od momentu jej wykonania (na wniosek skazanego sąd może skrócić okres do 3 lat).
- 6 miesięcy - w razie skazania na karę w zawieszeniu, bez możliwości jej skrócenia.
www.wojskowe.info

Kara grzywny a wojsko

Postprzez look piątek, 23 kwietnia 2010, 16:47

Witam! Koło dwóch miesięcy temu zostałem ukarany karą grzywny w wysokości 1000 zł. Czy przeszkadza to w próbie dostania się do wojska czy może nie stanowi to żadnego problemu i mogę spokojnie zacząć starać się o przyjęcie? Z góry dziękuję za pomoc
look

Re: Kara grzywny a wojsko

Postprzez www.wojskowe.info niedziela, 25 kwietnia 2010, 21:05

Aby ubiegać się o pracę w wojsku, musisz być niekarany. Zgodnie z przepisami: Niekarany - osoba o nieposzlakowanej opinii, posiadająca zaświadczenie z Krajowego Rejestru Karnego o niekaralności. Należy nadmienić, iż osoba wcześniej karana również może starać się o pracę w wojsku. Należy brać wtedy pod uwagę instytucję zatarcia kary, która wynosi: - 10 lat - w razie skazania na karę pozbawienia wolności od momentu jej wykonania. (na wniosek skazanego sąd może skrócić okres do 5 lat). - 5 lat - w razie skazania na grzywnę lub karę ograniczenia wolności od momentu jej wykonania (na wniosek skazanego sąd może skrócić okres do 3 lat). - 6 miesięcy - w razie skazania na karę w zawieszeniu, bez możliwości jej skrócenia.
www.wojskowe.info

Praca w Wojsku a warunkowe umorzenie sprawy

Postprzez paulita3 piątek, 25 czerwca 2010, 08:23

Czy osoba wobec, której zastosowano warunkowe umorzenie sprawy może starać się o przyjęcie do pracy w Wojsku Polskim? Sprawę umorzono za drobne przestępsto zaliczne do przestępstwa gospodarczego, a osoba nie była nigdy wcześniej karana za żadne wykroczenia.
paulita3

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Praca w Wojsku Polskim