Web Designer

Wojsko Polskie - forum wojskowe

Karalność - żołnierz zawodowy

Informacje o procedurach przyjęcia do Wojska Polskiego

Re: KARALNOSC A SLUZBA!Potrzebuje kilku odpowiedzi,prosze.

Postprzez lukaszbandit piątek, 4 lutego 2011, 23:21

kolega w czasie powrotu z dyskoteki stanol w obronie bitej dziewczyny oczywiscie banda wyrostkuw zakasala rekawy i zaczela sie bijatyka wszystkim wtulil zeby bylo smiesznie bita dziewczyna byla z tymi wyrostkami sprawa poszla do sadu dziewczyna sklamal reszta tez kolega dostal zawiasy teraz ma ponad 30 lat i od 2007r sluzy w armi wyrok sie przedawnil tak mi przynajmniej powiedziala jak muwi inne sluzby nie wybaczaja bledow mlodosci matka armia tak niewiem ile w tym jest prawdy bo to opowiesc kumpla ale mialem okazje przywitac go powracajacego z misji co ci doradzic i gdzie sie dowiedziec to niepowiem ci ale widocznie mozna sluzyc
lukaszbandit
Szeregowy
Szeregowy

Karalność

Postprzez nevo399 niedziela, 13 lutego 2011, 19:12

Czy jeśli byłem karany a nie jestem już w trakcie wykonywania kary to czy mogę iść na służbę wojskową?
nevo399
Szeregowy
Szeregowy

Re: Karalność

Postprzez Catrine12 poniedziałek, 14 lutego 2011, 22:36

na 99% nie możesz pełnic służby jeśli chcesz sie upewnic do dzwoń do WKU.
Catrine12
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy

Postprzez modzel piątek, 4 marca 2011, 14:20

w wieku 18 lat miałem wyrok 3 lata w zawieszeniu na 1 rok od wyroku minęlo 12 lat czy moge ubiegac się o przyjecie na studia oficerskie posiadam wykształcenie wyższe mgr. prosze o odpowiedz. nadmieniam że po pierwszym wyroku nie mialem już nigdy zadnych konfliktów z prawem.
modzel
Szeregowy
Szeregowy

Postprzez joana811 czwartek, 17 marca 2011, 19:35

napewno nie możesz
nie dostaniesz zaświadczenia o niekaralności
joana811
Szeregowy
Szeregowy

Postprzez gofer sobota, 2 kwietnia 2011, 12:11

Witam mam pytanie jak mialem 16 lat (obecnie mam 22) to mialem maly wybryk ktory zakonczyl sie nadzorem kuratora nałożonego przez sąd dla nieletnich , moje pytanie czy wobec takiego incydentu otrzymam zaświadczenie o nie karalności ?? dziękuje z góry za odp
pozdrawiam
gofer
Szeregowy
Szeregowy

Postprzez www.wojskowe.info wtorek, 24 maja 2011, 10:18

Wystarczyłoby czasem poczytać informacje na www.wojskowe.info:
http://www.wojskowe.info/slowniczek-pojec/
Niekarany - osoba o nieposzlakowanej opinii, posiadająca zaświadczenie z Krajowego Rejestru Karnego o niekaralności. Należy nadmienić, iż osoba wcześniej karana również może starać się o pracę w wojsku. Należy brać wtedy pod uwagę instytucję zatarcia kary, która wynosi:
- 10 lat - w razie skazania na karę pozbawienia wolności od momentu jej wykonania. (na wniosek skazanego sąd może skrócić okres do 5 lat).
- 5 lat - w razie skazania na grzywnę lub karę ograniczenia wolności od momentu jej wykonania (na wniosek skazanego sąd może skrócić okres do 3 lat). - 6 miesięcy - w razie skazania na karę w zawieszeniu, bez możliwości jej skrócenia.
www.wojskowe.info
Marszałek
Marszałek

Poprzednia strona

Powrót do Praca w Wojsku Polskim