Web Designer

Wojsko Polskie - forum wojskowe

Kobieta- Ratownik Medyczny

Kobiety w wojsku - wymagania, szanse, możliwości

Kobieta- Ratownik Medyczny

Postprzez hanka niedziela, 4 lipca 2010, 12:18

witam :) Obecnie mam 22 lata skończyłam Studium Medyczne o kirunku Ratownik Medyczny i uzyskałam dyplom uprawniający do wykonywania zawodu w chwili obecnej jestem już na 3 roku studiów (sesja zaliczona) licencjackich również o kierunku Ratownik Medyczny. Chciałabym się dowiedzieć do której szkoły lepiej się wybrać- oficerska czy podoficerska ?? No i czy ktoś mógłby mi powiedzieć czy tam jest ciężko ? moja kondycja nie jest najgorsza ale nie jest także rewelacyjna... :oops: byłabym bardzo wdzięczna za odpowiedź pozdrawiam wszystkich zackochanych w wojsku :D :D :D :D
hanka
Szeregowy
Szeregowy

Re: Kobieta- Ratownik Medyczny

Postprzez martusia środa, 7 lipca 2010, 13:04

Ja właśnie wybieram się na studia RM i swoją przyszłość wiążę z wojskiem, ale jeśli chodzi o twoje pytanie co lepiej wybrać czy podoficerke czy oficerkę to chcialam cię uprzedziś że po ratownictwie medycznym nie mozesz isc do WSO,poniewaz wojsko nie posiada stanowisk dla ratownikow medycznych w korpusie oficerskim. Takze by ci wystarczylo same studium bo i tak z oficerki nici. To są inforrmacje które przeczytalam na innym forum wojskowym, ale jesli masz jakies nowe wiadomosci to chetnie posłucham ;)
martusia
Szeregowy
Szeregowy

Postprzez hanka środa, 7 lipca 2010, 19:49

Muszę Ci powiedzieć że w dzisiejszych czasach patrzą Ci niestety na papierek a nie na umiejętności więc tak czy siak licencjat warto zrobić, a tak w nawiasie dyplom ze studium w najbliższych latach zapewne nie będzie uznawany bo już dziś każą swoim pracownikom się dokształcać pomimo tego że ze studium człowiek wychodzi z ogromną wiedzą i umiejętnościami bo tam przykładają większą wagę do praktyki a po studiach masz - papierek, umiejętność pisania wypracowan na tematy kompletnie nie związane z twoim zawodem no i większą cierpliwość po tym jak przez trzy lata stoisz pod dziekanatem i starasz się dowiedzieć czegokolwiek :lol: . A wracając do wojska to czytałam coś an ten temat ale liczyłam na to że nastały jakieś zmiany ;) wiem że w o WOS kształci się kilka lat a ja już jestem za stara na to wszytko i jak najszybciej chcę pracę :lol: tylko niestety kobitek za bardzo nigdzie nie chcą :x
hanka
Szeregowy
Szeregowy

Postprzez martusia czwartek, 8 lipca 2010, 17:10

No niestety ja też próbowałam w każdy sposób znalezc prace w wojsku ale sie nie dalo dlatego stwierdzilam ze jedyna nadzieja w ratownictwie medycznym.Studia potem podoficerka i w mundur.Bo to jest jedyna droga dla kobiet, ratownikow w wojsku potrzebuja i beda potrzebowac. A co do oficerki to moze jeszcze cos sie zmieni i w koncu znajda sie stanowiska dla takich jak my.
martusia
Szeregowy
Szeregowy

Postprzez martusia poniedziałek, 12 lipca 2010, 14:52

Może ktoś wie coś konkretnego na ten temat to prosilabym o nowsze wiadomości, może ta ustawa ma się niedługo zmienić? Bo z tego co ja wiem to i po kursie ratownika, studium i studiach obejmie się to samo stanowisko.
martusia
Szeregowy
Szeregowy

Powrót do Praca w wojsku dla kobiet