Web Designer

Wojsko Polskie - forum wojskowe

Kobieta z dzieckiem, bez matury

Kobieta z dzieckiem, bez matury

Postprzez ewelina88r sobota, 28 lutego 2009, 12:50

Witam.
Dóżo mówi się teraz o przyjęciach na zawadowego.Chciałabym dowiedzieć się jakie szanse ma na dostanie do się do szeregów kobieta??Mam 21 lat i jestem zainteresowana pracą w wojsku.Do chwili obecnej byłam stażystką na stanowisku"opiekunka środowiskowa",niestety staż się skończył:( Chciałabym zatrudnić się już na stałe.Mam 3 letnie dziecko i takie stażowe prace nie są dla mnie satysfakcjonujące.Sześć lat byłam w klasie sportowej. Posiadam średnie wykształce, niestety jestem bez matury.Ukonczylam w 2008 roku studium w kierunku opiekunka środowiska.W chwili obecnej kształcę w kierunku technik administracji.Powiedzcie mi co zrobić i jakie mam szanse na dostanie się w szeregi??
Pozdrawiam
ewelina88r
Szeregowy
Szeregowy

Kobieta, samotna matka, rocznik '77 (???)

Postprzez Iguana77 sobota, 17 kwietnia 2010, 11:34

Witam.
Mam 33 lata, 10-miesięczną córeczkę, ukończoną szkołę średnią - niestety bez matury, i nie jestem pewna czy w ogóle mam szansę na pracę w wojsku. Zawsze bardzo interesowałam się wojskowością, jednak nigdy nie odważyłam się zrobić w tym kierunku pierwszego kroku. Myślę, że dojrzałam do tej decyzji, tylko nie jestem pewna czy nie jest dla mnie za późno. Bardzo proszę o pomoc. Jeśli jest to możliwe, to co powinnam zrobić po kolei, gdzie się udać?
Z góry serdecznie dziękuję i pozdrawiam.
Iguana77
Szeregowy
Szeregowy

Re: Kobieta, samotna matka, rocznik '77 (???)

Postprzez www.wojskowe.info niedziela, 18 kwietnia 2010, 13:25

Z Twoim wykształceniem, możesz ubiegać się o pracę szeregowego zawodowego - dokładny opis procedury znajdziesz na http://www.wojskowe.info . Dobrze też jest dowiedzieć się o możliwości w najbliższym Ci WKU. Polecam także wątek Kobieta - Szeregowy Zawodowy.

Możesz także przejrzeć strony szkół podoficerskich i sprawdzić, czy czujesz się na siłach, by stanąć do egzaminów:
Szkoła Podoficerska Wojsk Lądowych we Wrocławiu
Szkoła Podoficerska Wojsk Lądowych w Poznaniu
Szkoła Podoficerska Wojsk Lądowych w Zegrzu
Szkoła Podoficerska Wojsk Lądowych w Toruniu
Szkoła Podoficerska Sił Powietrznych w Koszalinie
Szkoła Podoficerska Sił Powietrznych w Dęblinie
Szkoła Podoficerska Marynarki Wojennej w Ustce
Szkoła Podoficerska Służb Medycznych w Łodzi

Po ukończeniu takiej szkoły możesz pracować jako podoficer - zaczynasz od stopnia kaprala.

W przygotowaniu mamy spis szkół wraz z opisem naboru, więc zaglądaj na wojskowe.info :)
www.wojskowe.info
Marszałek
Marszałek

Re: Kobieta z dzieckiem, bez matury

Postprzez Iguana77 poniedziałek, 19 kwietnia 2010, 11:53

Bardzo dziękuję za podpowiedź i za iskierkę nadziei ;)

Mam jednak jeszcze jedno pytanie... Na stronie głównej Szkoły Podoficerskiej Wojsk Lądowych w Zegrzu, w wykazie dokumentów potrzebnych do złożenia, jest napisane, iż należy również przedłożyć (cyt.) - ŚWIADECTWO DOJRZAŁOŚCI (ZAŚWIADCZENIE O POBIERANIU NAUKI W KLASIE MATURALNEJ WYDANE PRZEZ SZKOŁĘ). Jak wcześniej pisałam, szkołę średnią ukończyłam bez Świadectwa Maturalnego. Teraz nie wiem, czy potrzebne jest ŚM i zaświad., czy może jeśli nie ma matury to wystarczy zaświadczenie?
Proszę o wyjaśnienie.
Iguana77
Szeregowy
Szeregowy

Re: Kobieta z dzieckiem, bez matury

Postprzez www.wojskowe.info wtorek, 20 kwietnia 2010, 10:11

Nie jestem pewny, czy to zaświadczenie nie jest dla tych osób, które zdają maturę później niż jest termin składania dokumentów do szkoły podoficerskiej... jeśli w wymogach jest matura, obawiam się, że zaświadczenie to tylko tymczasowe "odroczenie" dostarczenia świadectwa maturalnego. Proponuję dowiedzieć się u źródła - czyli w konkretnej szkole. Info na stronie może być nieaktualne, najlepiej zadzwonić, zmiana przepisów zniosła przecież obowiązek posiadania matury.
www.wojskowe.info
Marszałek
Marszałek

Powrót do Archiwum