Web Designer

Wojsko Polskie - forum wojskowe

nieuregulowny stosunek służby wojskowej

praca dla ekonomisty

Postprzez april13 poniedziałek, 16 marca 2009, 23:37

Witam!
Mam 29lat, prcuję w prężnej i stabilnej instytucji finansowej i nie piszę dlatego, że wszędzie słychać słowo kryzys. Mam menadzerskie stanowisko i dobre zarobki i stbilną posadę. Ambicje moje jednak często myslały o mundurze, też jako kadra, czy to mundurowa czy cywilna. Los inaczej się jednak układał. Ukończyłem studia magisterskie o profilu finanse i zarządzanie, dodakowo specjalności rachunkowość finanse i bankowość, podyplomowo ukończyłem studia z informatyki. Nie odbyłem zasadniczej służby wojskowej, cały rocznik poszedł do rezerwy. Jaka jest procedura w takim przypadku, czy są jakieś szanse. Rozumiem, że muszą być przeszkolenia, ale czy tak całkowicie w takim ukladzie wszystko zaczynam od początku, co z moim doświadczeniem, wiedzą???
april13
Szeregowy
Szeregowy

Re: praca dla ekonomisty

Postprzez mikrus36 środa, 18 marca 2009, 19:03

Każdy kto idzie do wojska zaczyna od początku masz czystą kartę, wojsko to inna bajka, na podstawie twojego wykształcenia kierują cię do odpowiedniego korpusu (czy to zmechanizowana,przeciwlotnicza itd)doświadczenie wcześniejsze nie ma znaczenia, idziesz do szkoły oficerskiej np wojska lądowych we Wrocławiu, sił powietrznych w Dęblinie lub Akademia Marynarki Wojennej w Gdańsku, kurs w szkole trwa 12 misięcy, po tym otrzymujesz stopień podporucznika i przydział do danej jednostki no i średnio co 2,3 lata zmiana jednostki
mikrus36
Kapral
Kapral

Re: Co z odroczonymi, ale nie w rezerwie?

Postprzez Raziel_Oor sobota, 11 kwietnia 2009, 10:07

Witam. Z tego co się orientuję, istnieje teraz coś takiego jak "klasyfikacja wojskowa ", czy jakoś tak się to nazywa. Polega to mniej więcej na tej samej zasadzie co pobór,
z tą jednak różnicą że do wojska trafiają jedynie ochotnicy, innych zaś po przydzieleniu odpowiedniej kategorii zdrowia, czeka wpis do książeczki "rezerwa".
Ja osobiście również byłem na odroczeniu B-12, z tą jednak różnicą że to odroczenie przytrafiło mi się gdy byłem już w wojsku, z powodu zespołu dezadaptacyjnego (braku zdolności przystosowania się organizmu, do obcych warunków środowiskowych). Bardzo mnie jednak zastanawia, co wojsko robi w takim przypadku, gdy moje odroczenie minęło jakieś pół roku temu. Nie mniej wszędzie, zarówno w urzędach jak i u pracodawców traktowany jestem jakbym odbył służbę w całości, a w rzeczywistości nawojowałem się dwa miechy, pełniąc rejony na izbie chorych i także nie zostałem przeniesiony do rezerwy. W przypadku poborowych, na zasadach obecnie "uzawodowionego" wojska, tylko dopiero przeniesienie do rezerwy, lub odbycie służby, pozwala mu na uregulowanie stosunku do służby wojskowej.
W chwili obecnej jedyne co może powiedzieć, to nieuregulowany, aczkolwiek sądzę że w obecnej sytuacji, banki, pracodawcy oraz inne instytucje, powinny dostosować swoje kryteria.
Raziel_Oor
Szeregowy
Szeregowy

Re: Co z odroczonymi, ale nie w rezerwie?

Postprzez pittbull niedziela, 12 kwietnia 2009, 08:46

Witam,
musi pojechać do wku i w książeczke wojskową wbiją pieczątkę , przeniesiony do rezerwy. Bynajmniej tak to chyba teraz się odbywa.
pittbull
Szeregowy
Szeregowy

nieuregulowny stosunek służby wojskowej

Postprzez tonkpo środa, 29 kwietnia 2009, 10:35

witam. właśnie skończyłem technikum i nie mam uregulowanego stosunku do służby wojskowej z racji odroczenia na czas szkoły a chce iśc na szeregowego zawodowego. na waszym forum czytałem, że takie coś mnie od razu dyskwalifikuje. czy jest na to jakiś sposób żeby to obejśc?
tonkpo
Szeregowy
Szeregowy

Re: zawodowy bez zasadniczej sluzby wojskowej

Postprzez bolo czwartek, 28 maja 2009, 11:58

Witam, czy ktos moze orientuje siekiedy zacznie funkcjonowac ''kwalifikacja wojskowa'', chodzi mi o sluzbe zawodowa bez odbytej zasadniczej.
bolo
Szeregowy
Szeregowy

Postprzez DJ_Szady niedziela, 31 maja 2009, 15:05

Czołem !
Mam pytania, co do ochotniczej służby.
Jestem po Komisji Lekarskiej - Kat. "A", za 2 tyg. uprawomocni mi się kat. i w WKU wbiją mi rezerwę do książeczki.
Co potem zrobić, żeby iść do wojska ?
Jestem po gimnazjum, jestem także członkiem JS1001 Bełchatów (www.js1001.dolsat.pl) oraz strażakiem ochotnikiem.

Jeżeli może ktoś mi odpowiedzieć to proszę o kontakt na gg:6835729.

Z góry dziękuję.
Pozdrawiam
DJ_Szady
Szeregowy
Szeregowy

Postprzez RALF czwartek, 18 czerwca 2009, 15:30

zadzwonić do WKU , podadza ci liste jednostek wojskowych,wybierasz sobie jakąś , składasz papiery i czekasz ... na wolny etat.
RALF
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy

Postprzez katana83 środa, 1 lipca 2009, 14:27

www.wojskowe.info napisał(a):Wymaganym wykształceniem w korpusie szeregowych zawodowych jest ukończenie gimnazjum. Bez zaliczonej służby zasadniczej można ubiegać się o służbę zawodową. Wcześniej trzeba stawić się na kwalifikację wojskową - to założenia profesjonalizacji.

byłem w wku w Gorzowie wlkp i trzeba mieć służbe zasadniczą tak mi powiedzieli !!!!!!!! :roll: :!: to jak to jest :?: :?: :?:
katana83
Szeregowy
Szeregowy

Postprzez marcinas7 środa, 28 października 2009, 16:13

WKU w Płocku odsyła do WKU w Szczecinie, albo tłumaczą się że nic nie wiedzą lub nie ma mowy o żadnych naborach do zawodowej służby (profesjonalizacja?).
Chciałbym zostać zawodowym szeregowym/oficerem. Jestem absolwentem uniwersytetu, posługuje się językiem angielskim, niemieckim, obecnie uczę się rosyjskiego. Mam prawo jazdy kat.B. Nie odbyłem zasadniczej służby wojskowej, ale mam kat. A, jestem niekarany.
Co na takiej podstawie mogę zrobić? Jakie podjąć pierwsze kroki (kwalifikacja wojskowa? kto? gdzie? obojętnie jakie WKU, a może bezpośrednio tam gdzie chcę podjąć pracę? w jakiej formie? jakie wymogi stawia komisja kwalifikacyjna? jakie są możliwości odwołania? aktualizacja? itp.itd.) i w końcu po zakwalifikowaniu o jaką służbę/pracę mogę się ubiegać? (oficer? podoficer? szeregowy? .... czy jest jakiś wykaz określonych zawodów/specjalizacji? konkretne oferty pracy czy tylko ustny przekaz... informacja telefoniczna w poszczególnych WKU? )....
I jeszcze jedno. Z kim konkretnie trzeba rozmawiać w WKU by uzyskać pełną i kompetentną odpowiedź? Bo do tej pory odsyłano mnie w tę i z powrotem.

Dzięki z góry za odpowiedź!
marcinas7
Szeregowy
Szeregowy

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Archiwum