1.Czy w „praktyce” ciężko się jest dostać do WSOWL we Wrocławiu..słyszałem ze jedni mówia że tak inni że to tylko wygórowane bajeczki . Podobno głownym priorytetem jest język angielski i to on ma największe znaczenie?
2.Ile kosztują te „studia” w WSOWL Wrocław …..jak dobrze kojarze to kiedyś pewien obecny żołnierz mówił ze są darmowe czy płaci za to MON(coś w tym stylu) . Zakwaterowanie to chyba jest w internacie za darmo.? Ale jak z opłatami takimi własnie za szkołe?
3.Ile zarobi żołnierz na czysto z miesięcznej pensji? Załóżmy podporucznik …bo normalnie to odlicza się razem z tymi wszystkimi składkami jakies 30/40 % ale „mundurowcy” nie płacą chyba ZUS-u..jak to jest ?
4. Zołnierzowi przysługuje prawo wybrania formy uzyskania pieniędzy za mieszkanie. Jeżeli ma rodzine i chce sobie np. wynająć mieszkanie gdzieś poza miastem to dostaje zasiłek na zagospodarowanie czy ma to mieszkanie opłacane? Czy sam pokrywa czynsz?. Często słyszałem „aa ten jest żołnierzem to ma darmowe mieszkanie nic nie płaci”
5.Swoją przyszłość wiąże z wojskiem albo policją ….teraz tak zadam troszke odmienne pytanie . Czy wie ktoś jaką szkołe skończyć aby dostać się do CBŚ. Chciałbym wlasnie do WSOWL –do wojska a pozniej sprobować do tej:”elity” CBŚ. Ma ktoś może pojęcie na ten temat czy ta szkoła dałaby mi możliwość podjęcia takiej proby ? czy może lepiej do policyjnej …a jak tak to do jakiej>?
Wiem że się rozpisałem ale z góry dziękuje tym wszystkim którzy udzielą odpowiedzi, pomogą zdobyć wiadomości na ten temat i rozwiać moje złudzenia