Web Designer

Wojsko Polskie - forum wojskowe

Pare pytań ;)

Pare pytań ;)

Postprzez Avicii696 sobota, 14 stycznia 2012, 23:57

Mam parę pytań związanych z wojskiem , szkołami wojskowymi .Mam nadzieje że ktoś uzupełni mi takie moje luki w wiadomościach ;)
1.Czy w „praktyce” ciężko się jest dostać do WSOWL we Wrocławiu..słyszałem ze jedni mówia że tak inni że to tylko wygórowane bajeczki . Podobno głownym priorytetem jest język angielski i to on ma największe znaczenie?
2.Ile kosztują te „studia” w WSOWL Wrocław …..jak dobrze kojarze to kiedyś pewien obecny żołnierz mówił ze są darmowe czy płaci za to MON(coś w tym stylu) . Zakwaterowanie to chyba jest w internacie za darmo.? Ale jak z opłatami takimi własnie za szkołe?
3.Ile zarobi żołnierz na czysto z miesięcznej pensji? Załóżmy podporucznik …bo normalnie to odlicza się razem z tymi wszystkimi składkami jakies 30/40 % ale „mundurowcy” nie płacą chyba ZUS-u..jak to jest ?
4. Zołnierzowi przysługuje prawo wybrania formy uzyskania pieniędzy za mieszkanie. Jeżeli ma rodzine i chce sobie np. wynająć mieszkanie gdzieś poza miastem to dostaje zasiłek na zagospodarowanie czy ma to mieszkanie opłacane? Czy sam pokrywa czynsz?. Często słyszałem „aa ten jest żołnierzem to ma darmowe mieszkanie nic nie płaci”
5.Swoją przyszłość wiąże z wojskiem albo policją ….teraz tak zadam troszke odmienne pytanie . Czy wie ktoś jaką szkołe skończyć aby dostać się do CBŚ. Chciałbym wlasnie do WSOWL –do wojska a pozniej sprobować do tej:”elity” CBŚ. Ma ktoś może pojęcie na ten temat czy ta szkoła dałaby mi możliwość podjęcia takiej proby ? czy może lepiej do policyjnej …a jak tak to do jakiej>?

Wiem że się rozpisałem ale z góry dziękuje tym wszystkim którzy udzielą odpowiedzi, pomogą zdobyć wiadomości na ten temat i rozwiać moje złudzenia ;)
Avicii696
Szeregowy
Szeregowy

Re: Pare pytań ;)

Postprzez Piotr91 niedziela, 15 stycznia 2012, 14:31

1. Podobno trudno nie wiem.. w tym roku sprawdze hehe;p
2. Studia jak i internat są darmowe, zadawałem juz takie pytanie na forum wystarczy poszukać;p
3. http://www.wojskowe.info/zarobki-w-wojsku/ chyba jeszcze aktualne;p
4. nie wiem;d
5. tez nie wiem;d
Piotr91
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy

Postprzez Avicii696 niedziela, 15 stycznia 2012, 14:39

Piotr91

Czyli rozumiem że wybierasz się tam , tak? ;)
A jak z maturą ,będziesz zdawał z czegoś na rozszerzonym a może już zdawałeś>-Jak tak to z czego? Czy tylko podstawowe?
Avicii696
Szeregowy
Szeregowy

Postprzez Piotr91 niedziela, 15 stycznia 2012, 22:12

jak zdawałem mature to nie myślałem akurat o szkole.. i teraz żałuje bo bym sie bardziej przyłożył;p ale cóż spróbować zawsze mozna, rozszerzenie na bank Ci da jakies plusy i wiecej punktów wiec jak chcesz to zdawaj;p
Piotr91
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy

Postprzez Diego niedziela, 15 stycznia 2012, 22:27

poszukaj w necie przeliczników, bo czasem są tak ułożone że lepiej zdać podstawę na na 80% niż rozszerzenie na 60%. Licz się z tym że rozszerzenie mogą takie dowalić że bd miał bardzo mało punktów. Jak masz jakąś wątpliwość to lepiej pisz podstawę.
Diego
Sierżant
Sierżant

Postprzez Diego niedziela, 15 stycznia 2012, 22:28

A czasem matura z danego przedmiotu wcale nie jest ważna i na nią nie patrzą z byt uważnie.
Lepiej napisz podstawę bardzo dobrze niż rozszerzenie dobrze.
Diego
Sierżant
Sierżant

Powrót do Ogólnie o wojsku