Web Designer

Wojsko Polskie - forum wojskowe

Inżynier transportu drogowego - praca w wojsku

Na co pozwala Twoje wykształcenie? Do jakiej szkoły pójść, by pracować w wojsku?

Postprzez tomasz L poniedziałek, 5 stycznia 2009, 23:20

Witam!
Ukonczyłem 4 lata temu 4-letnie studia inżynieryjne na kierunku transport drogowy i w zwiazku z powyższym mam pytanie, czy móglbym jeszcze sie dokształcic w wojsku, a nastepnie podjąć prace ?
tomasz L

Postprzez www.wojskowe.info wtorek, 6 stycznia 2009, 22:36

Sprawdź na stronce SPWLąd Wrocław zagadnienie - studium oficerskie. Mając wyższe wykształcenie, po ukończeniu takiego studium otrzymasz szlify oficerskie. Z Twoim wykształceniem nie ma sensu starać się o bycie podoficerem lub szeregowym zawodowym.
www.wojskowe.info
Marszałek
Marszałek

Postprzez mallcin środa, 7 stycznia 2009, 10:54

Witam
W lutym kończę studia inżynierskie i zastanawiam sie czy istnieje możliwość podjęcia pracy w wojsku po studiach inżynierskich( politechnika mechanika i budowa maszyn) czy lepiej kontynuować naukę i zostac mgr?? Dodam iż nie byłem w wojsku i nie odbyłem żadnej służby.
mallcin

Postprzez radek czewa czwartek, 8 stycznia 2009, 09:49

chyba musisz iść do szkoły podoficerskiej
radek czewa

Postprzez www.wojskowe.info czwartek, 8 stycznia 2009, 19:18

Mógłbyś startować do WSOWląd Wrocław. Trzeba jednak przekalkulować czy wolisz być mgr w cywilu, czy kończyć szkołę oficerską jako podporucznik.
www.wojskowe.info
Marszałek
Marszałek

Postprzez margosiak sobota, 21 lutego 2009, 14:15

Witam,
Nawiązując do wcześniejsza Pana wypowiedź dotycząca osoby która ukończyła studia i posiada tytuł inż stwierdzała,że nie ma przeszkód aby składać do studium oficerskiego w WSOWL aczkolwiek na stronie http://www.wso.wroc.pl/ jest napisane iż absolwenci studiów cywilnych posiadający tytuł mgr lub równorzędny.
Chciałabym zapytać czy po ukończeniu studiów licencjackich( kierunek zarządzenie i marketing)mogę składać dokumenty do studium oficerskiego WSOWL? Czy składając dokumenty muszę się liczyć z tym iż moje studia cywilne nie mają kompletnie znaczenia i tak naprawdę zaczynam swoja edukację jak osoby które mają wyłącznie maturę
Z góry dziękuję za informację zwrotną

Pozdrawiam serdecznie
margosiak
Szeregowy
Szeregowy

Re: inżynier- praca w wojsku

Postprzez polewka środa, 25 lutego 2009, 15:38

margosiak napisał(a):Witam,
posiada tytuł inż stwierdzała,że nie ma przeszkód aby składać do studium oficerskiego w WSOWL aczkolwiek na stronie http://www.wso.wroc.pl/ jest napisane iż absolwenci studiów cywilnych posiadający tytuł mgr lub równorzędny.

mam inżyniera informatyka, czy moge iśc na SO(wszedzie czytam ,że trzeba mieć mgr),ale słyszałem równierz , że maja to zmienić jakoś nie długo
polewka
Szeregowy
Szeregowy

Re: inżynier- praca w wojsku

Postprzez mikrus36 sobota, 7 marca 2009, 21:56

Witam

Słabo kolego się dowiadywałeś, jeśli w tym roku chcesz iść to zostaje ci szkoła podoficerska, ja również będę miał inż w tym roku i się wstrzymuje z pójściem ponieważ nie kalkuluje się, po szkole podoficerskiej masz stopień kaprala i podobno przełożeni robią problemy jeśli chciałbyś później iść na szkołę oficerską, od nowego roku czyli 2010 mają być obniżone kryteria jeśli chodzi o szkołę oficerską, tzn obecnie ubiegać się o nią mogą tylko mgr, od 2010 także inż i licencjat, a dlatego poczekaj bo po szkole oficerskiej masz stopień podporucznika a to oznacza wyższe uposażenie oraz jak wiadomo inne zadania tzn w przypadku kaprala masz pod sobą drużynę i nimi dowodzisz, jako podporucznik zależy na co pójdziesz (kierunek) wyższe obowiązki tzn chyba jak pamiętam możesz dowodzić 4 kaprali wraz z drużynami.

pzdr
mikrus36
Kapral
Kapral

praca dla inżyniera

Postprzez wojtek187777 czwartek, 13 sierpnia 2009, 15:59

Skończyłem studia inżynierskie na kierunku :automatyka i robotyka specjalność :robotyka i mechatronika
chciałem pracować w wojsku i jednocześnie kontynuować edukację - chciałem prosić o informację na ten temat czy była by taka możliwość zatrudnienia- jakie są sanse i gdzie trzeba się zgłosić.
wojtek187777
Szeregowy
Szeregowy

Praca dla inżyniera

Postprzez maniek poniedziałek, 25 stycznia 2010, 07:04

Witam.

Interesuje mnie praca w wojsku. Obecnie studiuję Akademii Morskiej w Gdyni, na kierunku Mechanika i Budowa Maszyn, specjalność - Eksploatacja Siłowni Okrętowych i Obiektów Oceanotechnicznych. Czy po skończeniu tych studiów (będę miał wtedy jakieś 28-30 lat, bo chcę trochę pracować na morzu, ale nie całe życie), mając tytuł inżyniera i morskie świadectwo zdrowia mogę liczyć na pracę w wojsku? Jeśli tak to na jaką (chodzi mi głównie o zakres obowiązków, godzyiny i miejsce pracy, no i korzyści materialne - zarobki, zakwaterowanie, itd).
Dziękuję za odpowiedź.
maniek
Szeregowy
Szeregowy

Następna strona

Powrót do Wykształcenie a praca w wojsku