Web Designer

Wojsko Polskie - forum wojskowe

Kobieta - Szeregowy Zawodowy

Kobiety w wojsku - wymagania, szanse, możliwości

Re: Kobieta - Szeregowy Zawodowy

Postprzez kajeczka piątek, 2 stycznia 2009, 21:12

Możesz zostać żołnierzem zawodowym, jeżeli masz:

polskie obywatelstwo – i nie posiadasz żadnego innego,
skończone 18 lat,
odpowiednie kwalifikacje i umiejętności – różne, w zależności od rodzaju służby; o szczegóły możesz pytać w Wojskowej Komendzie Uzupełnień albo jednostce wojskowej,
nieposzlakowaną opinię,
nienaganne zdrowie fizyczne i psychiczne – sprawdzi to wojskowa komisja lekarska.

Jeśli masz skończone co najmniej gimnazjum – możesz zostać szeregowym zawodowym. Jeśli masz maturę – możesz zdawać do szkoły podoficerskiej lub oficerskiej. Jeśli masz ukończone studia wyższe (magisterskie) – możesz zostać oficerem.

Zawodową służbę wojskową pełnić będziesz na podstawie kontraktu (specyficznego rodzaju „umowy o pracę”) – jako:

służbę stałą – kontrakt na czas nieokreślony, zawierany z podoficerami i oficerami, którzy uzyskali najlepsze wyniki podczas nauki bądź szkolenia w trakcie służby kandydackiej,
służbę terminową – kontrakt na czas określony (do 6 lat), z możliwością jego przedłużania na kolejny okres lub zawarcia kontraktu na czas nieokreślony.

Służbę wojskową możesz pełnić w kraju lub za granicą – na przykład w polskich przedstawicielstwach, w organizacjach międzynarodowych, w międzynarodowych strukturach wojskowych, a także w jednostkach wojskowych używanych poza granicami oraz w misjach pokojowych w charakterze obserwatora wojskowego.
kajeczka
Starszy kapral
Starszy kapral

Postprzez ANNA sobota, 3 stycznia 2009, 21:35

Witam. Mam 37lat ukończone Liceum Medyczne i posiadam licencjat z socjologii.Bardzo chciałabym pracować w wojsku jako żołnierz zawodowy. Czy mając tyle lat i takie wykształcenie mam jakąś szansę ?.
ANNA

Postprzez skibadan poniedziałek, 5 stycznia 2009, 22:05

moja kolezanka tez chce isc do wojska mam mature no ja chcem isc z nia i mam takie pytanie czy jak ona jest z wojewodztwa innego niz ja mozemy jechac do tego samego wku zalatwiac wszystkie formalnosci tak czy prosze o szybka odp z gory dziekuje ;)
skibadan

Postprzez www.wojskowe.info poniedziałek, 5 stycznia 2009, 22:42

To nie jest możliwe. WKU są rozmieszczone terytorialnie i taką mają odpowiedzialność. Będziecie musiały załatwiać sprawy w oddzielnych placówkach.
www.wojskowe.info
Marszałek
Marszałek

Postprzez magda285 środa, 7 stycznia 2009, 16:42

Witam! Ja starałam się dostać do pracy jako starszy szergowy. mam mature. Jestem ciekawa czy mogłabym podjąć pracę bez żadnych szkoleń. Zdałam już testy fizyczne, zostały mi tylko badania lekarskie. Egzaminy zdawałam w listopadzie a na lekarskie kazali czekać... Mówili że jak uda mi się zrobić kurs kucharski to będzie mi się łatwiej dostać do logistyki, więc ten kurs zrobiłam, pojechalam dostarczyć dokument z kursy i się dowiedziałam......że już mi do niczego nie jest to potrzebne bo od stycznia 2009 r zmieniają się przepisy i żeby dostać się do wojska muszę jechać na 6 miesięcy na szkolenie, żeby być zwykłym szeregowym - nawet nie starszym..... Zaczęłam się zastanawiać nad tym wszystki, bo skoro mam maturę to lepiej na 10 miesięcy do szkoły podoficerskiej...
Szkoda że tak późno się obudziłam bo jeszcze 3 miesiące temu pewnie bez problemu bymsię dostała do pracy -jak moja koleżanka...
magda285

Postprzez elciiia20 środa, 7 stycznia 2009, 23:01

Witam
Mam 20 lat i zdana maturę. Chcę iść bardzo do wojska:) Miałam zamiar wysłać papiery do Centrum Łączności i Informatyki z Zegrzu(szkoła podoficerska) ale rezygnuje bo zdecydowałam się na szeregowego zawodowego. A chciałam się zapytać o to gdzie przyjmuja dziewczyny/kobiety aby mogły szię kształcić na szeregowego zawodowego??? Proszę o jak najszybszą odpowiedź i z góry dziękuje:)
elciiia20
Szeregowy
Szeregowy

Postprzez kicia czwartek, 8 stycznia 2009, 18:49

Takich jak Ty których wojsko zrobilo w balona jest wiecej, wielka akcja promocyjna i wielka lipa z tego.Najsmieszniejsze to że czekasz jak głupia a tu zmiana przepisunikt Cię o tym nie poinfornuje a Ty dalej masz nadzieje. Ciekawe kto ten debilny przepis wymyslil napewno jakiś wojskowy hehe,
kicia

Postprzez engi środa, 14 stycznia 2009, 00:01

Witam!

skonczyłam studia inzynierskie z transportu i magisterskie z logistyki mam małe problemy z niedoczynnoscia tarczycy czy mam szanse dostac sie do wojska?
engi

Postprzez Madija środa, 14 stycznia 2009, 00:53

Witam..jestem na 3 roku geografii..po studiach chciałabym wstąpić do Marynarki Wojennej..rodzi się pytanie czy mam jakieś szanse na przyjęcie???
Pozdrawiam
Madija

Postprzez Adam czwartek, 15 stycznia 2009, 10:59

Witam mam 24 lata i chcialbym pojechac na misje do Afganistanu jako pomoc humanitarna. Czy mam szanse zostac od razu przyjety ?
Adam

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Praca w wojsku dla kobiet