Web Designer

Wojsko Polskie - forum wojskowe

Czy to prawda z etatami?

Czy to prawda z etatami?

Postprzez sl0nce niedziela, 27 listopada 2011, 11:00

Witam jestem w 2 LO i zamierzam dostać się do WSOWL we Wrocku. Narazie przygotowuje sie fizycznie i zaczynam uczyć się solidnie.

Ktoś mi powiedział żebym się dobrze zastanowił bo w tym roku były tylko 2 etaty oficerskie czyli że tylko dwoch którzy ukończyli szkołe dostało się do wojska.

Czy to prawda? Czy każdy kto ukończy szkołe jest podporucznikiem i jest przydzielony do danej jednostki i jest normalnie w wojsku?

I czy ciężko jest zdać te 5 letnie studia jeżeli ktoś bedzie systematycznie się uczył?
I czy jeżeli ktoś przykłaadowo nie zda to musi oddawać jakieś pieniądze?

Pozdrawiam
sl0nce
Szeregowy
Szeregowy

Re: Czy to prawda z etatami?

Postprzez Diego niedziela, 27 listopada 2011, 13:40

żeby nie było tak kolorowo to pocieszenie:
wiesz że ostatnio do wszystkich trzech szkół Oficerskich zostało przyjętych tylko niecałe 270 osób, więc nie licz że tam jest łatwo się dostać, i że jest lajtowo - jesteś w błędzie. Systematyczne uczenie to za mało musisz sobie dużo przyswajać wiedzy z fizyki i matematyki bo tam to te przedmioty na maturze są mile widziane. Bo ukończeniu tej szkoły masz podpisywaną umowę na określony czas więc nie martw się o pracę.
Skoro pasjonujesz się wojskiem i pracą w niej a nie chodzi tylko o pagon i kasę to czemu nie pójdziesz trudniejszą drogą, jaka jest zdobywanie wiedzy i awansów poprzez swoją ciężko prace od podstaw.?
I tak się sprawdzisz czy to jest to co cie interesujesz i chcesz to robić do emerytury. Bez żadnych konsekwencji i zmartwień czy ukończę WSOWL.
Nie licz że będzie łatwo, bo jak tak myślisz do dobrze się zastanów czy to jest to.
Pozdrawiam i szczęścia
Diego
Sierżant
Sierżant

Postprzez sl0nce niedziela, 27 listopada 2011, 14:12

Dokładnie tak, wiem że jest ciężko się dostać i niewie czy się dostanę.
Ale chcę przyłozyć się do nauki i zdać mature rozszezoną Matematyką i Angielski tak na 70% napisać a fizyczne na max zrobić.
Liczę tak na 240pkt
Jeżeli bym się dostałto poświecił bym się w całości nauce i doskonaleniu siebie.

Mam nadzieję że się dostanę a jeżeli nie to pomysle o czymś innym też w kierunku wojska.
Nie pozostaje mi nic innego jak się tlkyo uczyć.

A jak jest ze stypendium?
I jeżeli można zawalić rok to trzeba oddać jakieś pieniądze?
sl0nce
Szeregowy
Szeregowy

Postprzez Diego niedziela, 27 listopada 2011, 14:21

Diego
Sierżant
Sierżant

Powrót do Szkoły wojskowe