Web Designer

Wojsko Polskie - forum wojskowe

Wojsko + prawo

Na co pozwala Twoje wykształcenie? Do jakiej szkoły pójść, by pracować w wojsku?

Wojsko + prawo

Postprzez screwgravity100 piątek, 29 lipca 2011, 11:12

Witam.

Od wielu już lat interesuje mnie związanie swojej przyszłości z wojskiem lub prawem. Połączenie tych dwóch dróg wydaje się dla mnie idealnym rozwiązaniem i jest po prostu moim marzeniem. Tu rodzi się pytanie: jak złączyć te dwa kierunki?
W tym roku piszę maturę i chciałabym wiedzieć do jakiej szkoły musiałabym wybrać się po liceum, aby robić to co najbardziej bym chciała.
Czy może od razu udać się do szkoły wojskowej, czy najpierw ukończyć prawo i dopiero później połączyć swoje losy z wojskiem?
Czy ktoś wie jaka jest droga edukacji dla osób pragnących pracować w np. Prokuraturze Wojskowej i podobnych instytucjach?

Byłabym wdzięczna za jakąkolwiek informację ułatwiającą mi, choć w najmniejszy sposób, określenie moich dalszych działań w tym kierunku. Z góry dziękuję :)
screwgravity100
Szeregowy
Szeregowy

Re: Wojsko + prawo

Postprzez www.wojskowe.info piątek, 29 lipca 2011, 19:07

Prawnicy wojskowi mają takie samo wykształcenie jak ich koledzy po fachu w cywilu. Skończ prawo i spróbuj dostać się na studium wojskowe. Moim zdaniem bez problemu znajdziesz pracę w wojsku jako prawnik lub radca prawny. W każdej większej jednoste jest takie stanowisko.
www.wojskowe.info
Marszałek
Marszałek

Postprzez screwgravity100 niedziela, 28 sierpnia 2011, 11:20

Dziękuję za pomoc. Trochę mi to rozjaśniło sytuację, a szczegółów będę się już dowiadywać :)
screwgravity100
Szeregowy
Szeregowy

Postprzez MeHow poniedziałek, 19 września 2011, 19:45

witam, szybkie pytanie,
jak wygląda kwestia przydziału po ukończeniu studium oficerskiego we Wrocławiu, jakie są kryteria?? czy jest szansa, żeby trafić gdzieś blisko miejsca zamieszkania?? i czy jakiś wpływ na przydział ma fakt bycia żonatym ??
MeHow
Szeregowy
Szeregowy

Postprzez www.wojskowe.info poniedziałek, 19 września 2011, 20:18

Jest to uzależnione od wolnych stanowisk podporuczników w jednostkach. To w sumie może być każda jednostka w Polsce. To, że jest się żonatym nie ma żadnego znaczenia. Chyba, że sprawa dotyczy jakiejś szczególnej sytuacji: choroby żony, dziecka, wielodzietności...można wtedy spróbować napisać prośbę do Ministra, ale nic pewnego. Jeden przypadek jest pewny...jeśli Twoja żona jest żołnierzem to musicie być skierowani do pracy w tym samym garnizonie.
www.wojskowe.info
Marszałek
Marszałek

Postprzez MeHow poniedziałek, 19 września 2011, 20:29

dzięki za szybką odpowiedź :]
MeHow
Szeregowy
Szeregowy

Postprzez www.wojskowe.info niedziela, 25 września 2011, 19:51

Nie ma za co, w końcu to idea forum.
www.wojskowe.info
Marszałek
Marszałek

Postprzez maxaue sobota, 10 grudnia 2011, 21:33

Witam,

pozwolę sobie skorzystać z istniejącego tematu i zadać kilka pytań.

Jestem prawnikiem po studiach stacjonarnych. Studia skończyłem 2 lata temu (obecnie mam 27 lat) i od jakiegoś czasu zastanawiam się nad służbą w wojsku. W związku z tym chciałbym się dowiedzieć kilku rzeczy:

1) Czy jestem jeszcze w odpowiednim wieku, aby rozpocząć studium oficerskie - rozumiem, że spełniam formalne wymagania, ale jak wygląda praktyka przyjmowania?

2) Która szkoła i jaki konkretny kierunek mógłby być odpowiedni dla mojego wykształcenia?

3) Jakie perspektywy w wojsku ma prawnik? Czy tylko pracę "za biurkiem", czy też - powiedzmy - służbę bardziej aktywną?

z góry dziękuję za odpowiedź.
maxaue
Szeregowy
Szeregowy

Powrót do Wykształcenie a praca w wojsku