Web Designer

Wojsko Polskie - forum wojskowe

Służba w wojsku

Służba w wojsku

Postprzez Caelan wtorek, 16 sierpnia 2011, 22:56

Witam wszystkich,

mam 18 lat - pierwszego września rozpocznę naukę w trzeciej klasie liceum ogólnokształcącego. przede mną wybór studiów.. od paru miesięcy zastanawiam się nad wstąpieniem do armii, jednakże chciałbym iść na studia z tym związane. czytałem wypowiedzi na tym forum, że szkoła oficerska jest bardzo dobrym pomysłem. mam jednakże, parę pytań i proszę o odpowiedź, ewentualne odesłanie mnie do innych tematów (szukałem - nie znalazłem).

Jak tak naprawdę wygląda nauka w takiej szkole? zakwaterowanie jest we własnym zakresie, czy koszary? od razu się 'służy'? trudno jest takową szkołę skończyć? czy zdawanie przedmiotów typu: przysposobienie obronne, wiedza o społeczeństwie powodują, że mam większą szansę na dostanie się do szkoły oficerskiej? miałem w szkole również zajęcia z samoobrony - uwarunkowane jest to moim profilem - policyjnym, jest to jakiś plus?

Jaka jest szansa, że dostanę się do szkoły we Wrocławiu, (podaję o ile ma to jakieś znaczenie) jeżeli kiedyś miałem poważne złamanie lewej ręki (jestem praworęczny), ręka jest teraz w dobrym stanie. Będąc jeszcze noworodkiem miałem również poważną operację odźwiernika - teraz nie ma po tym śladu wszystko funkcjonuje normalnie. ogólnie oba te schorzenia nie powodują, żadnego utrudnienia w funkcjonowaniu..

pytań miałem moc.. pewnie o czymś zapomniałem, więc jeżeli coś jeszcze napiszę.

Pozdrawiam!
Caelan
Szeregowy
Szeregowy

Re: Służba w wojsku

Postprzez www.wojskowe.info czwartek, 18 sierpnia 2011, 19:37

Zakwaterowanie w na terenie szkoły, nauka przedmiotów ujętych w programie szkolenia uczelni, czyli część typowo wojskowych np.: taktyka, budowa broni, armie obce, w-f,zajęcia logistyczne, ćwiczenia, strzelania, poligony a także część cywilnych. ( wszystko to zależy od kierunku na który chcesz iść i najlepiej szukać takich informacji na stronach szkół).
W mojej opinii na taka szkołę trudniej jest się dostać niż skończyć. Jeśli Ci zależy to nie będziesz miał problemów z ukończeniem. Przedmioty, które wymieniłeś w żaden sposób nie wpływają na przyjęcie do szkoły oficerskiej. Na temat złamania to takie, które nie powoduje trwałych następstw i w znaczny sposób nie ogranicza sprawności ruchowej nie jest powodem odrzucenia kandydata.
www.wojskowe.info
Marszałek
Marszałek

Postprzez Caelan piątek, 19 sierpnia 2011, 10:46

bardzo dziękuję za odpowiedź.
Caelan
Szeregowy
Szeregowy

Postprzez Diego sobota, 20 sierpnia 2011, 20:07

Jestem zainteresowany służba w Marynarce Wojennej. Chciałbym wstąpić w szeregi Matów w szkole podoficerskiej w Ustce. Chciałbym zapytać jakie stanowisko bym objął kończąc któryś z tym kierunków:

Profil kształcenia:
Szkolenie kandydatów na podoficerów w korpusie osobowym Marynarki Wojennej w grupach osobowych:
- broni morskiej;
- nawigacyjna i hydrograficzna;
- ratownictwa morskiego;
- uzbrojenia morskiego;
- technicznej;
Diego
Sierżant
Sierżant

Postprzez Diego niedziela, 2 października 2011, 20:48

Witam ponownie ;) Chciałbym zapytać czy jest ktoś na tym forum który przynależy do Marynarki Wojennej? Czy moglibyście napisać coś życia MW, jak tam jest? Nie to co piszą na swoich stronkach tylko to co wy wiecie i jak sądzicie.? Z góry dziękuję :D
Diego
Sierżant
Sierżant

Postprzez Stefan piątek, 20 stycznia 2012, 16:49

Z tego co ja słyszałem nasza Marynarka Wojenna jest bliska przekształceniu w Straż przybrzeżną , ale nie wiem czy to tylko plotki :? , poporstu nie ma kasy na remonty kilku jednostek
Stefan
Starszy kapral
Starszy kapral

Postprzez www.wojskowe.info poniedziałek, 23 stycznia 2012, 21:27

Na pewno Marynarka Wojenna została przez ostatnie lata dość zaniedbana. Siły powietrzne dostały Casy, Herculesy, F-16, Wojska Lądowe dużo sprzętu w związku z licznym udziałem w misjach, a Marynarka Wojenna?
www.wojskowe.info
Marszałek
Marszałek

Powrót do Ogólnie o wojsku