Web Designer

Wojsko Polskie - forum wojskowe

Prosba o wskazanie drogi do sluzby zawodowej, pytania.

Prosba o wskazanie drogi do sluzby zawodowej, pytania.

Postprzez PaMar sobota, 5 września 2009, 11:44

Witam,
na poczatku chce przeprosic za brak polskich znakow, ale pisze na niepolskim oprogramowaniu.
Moim celem jest sluzba w wojsku, chcialbym robic to najlepiej jak moge, marze o dzialalosci w jednostkach specjalnych. W tym roku szkolnym bede pisal mature,czas najwyzszy okreslic przyszle cele.I... tu nasuwaja mi sie rozne watpliwosci.
Nie mialem nigdy bezposredniej stycznosci z wojskiem, dlatego pytam - czy odpowiednie byloby wejscie w jego struktury od najnizszego szczebla tj. zolnierza szeregowego, zeby odpowiednio poznac zasady jego funkcjonowania? Czy staranie sie o przyjecie do Wyzszej Szkoly Oficerskiej lub Podoficerskiej bez wiekszej wiedzy o dzialaniu wojska jest na miejscu?Chodzi mi o to, czy zostajac oficerem lub podoficerem bede odpowiednio wyszkolony, bede posiadal cala wiedze i doswiadczenie, ktore zdobywa zolnierz zaczynajac od szeregowego?Czy bardziej trafne jest otrzymywanie kolejnych awansow czy otrzymanie stopnia (pod)oficerskiego od razu po studiach?
Szukam, gdzie tylko moge jakichs wskazowek, ktore pomoglyby okreslic jak nalezycie wstapic do wojska, nie moge jednak znalezc konkretnych odpowiedzi.
Chce sluzyc w wojskach ladowych, jednostkach desantowo- szturmowych, specjalnych. Wiem, to duze wyzwanie, ale jestem w stanie jemu sprostac.

Kolejna rzecza jest karalnosc.W rozmowie z Majorem WP na WKU zostalem poinformowany, ze karalnosc nie wyklucza mnie ze starania sie o przyjecie do sluzby.Mam sprawe w toku, wierze,ze zostane uniewinniony, jednak chcialbym byc pewny,ze w razie co nie grozi mi calkowita dyskwalifikacja.Zwlaszcza, ze zarzutem jest udzial w bojce, co dla idei wojskowosci, wg mnie, nie powinno byc rzecza naganna.
Chcialbym jeszcze prosic o odpowiedz w kwestii tatuowania.Rowniez otrzymalem informacje, ze nie jest to niemile widziane( oczywiscie w granicach zdrowego rozsadku), jednak jak patrzy sie na to w jednostkach specjalnych?

W tej chwili mam do wyboru dwie drogi: pisanie rozszerzonej matury z matematyki i j.angielskiego - staranie sie o przyjecie do WSOWL lub po skonczeniu szkoly proba zostania szeregowym zawodowym.O przyjecie do jakiej jednostki w takim wypadku powinno mi zalezec najbardziej, skoro mam na celu sluzbe w jednostkach desantowo-szturmowych?

W tej chwili nie nasuwa mi sie wiecej pytan, bede wdzieczny za jakakolwiek odpowiedz, pozdrawiam.
PaMar
Szeregowy
Szeregowy

Re: Prosba o wskazanie drogi do sluzby zawodowej, pytania.

Postprzez polishsoldier niedziela, 20 września 2009, 18:16

Odpwiedż na Twoje pytanie jest prosta ,otóż pójście do szkoły podoficerskiej lub oficerskiej dla kogoś kto nie był w ZSW jest śmieszne ,bo taka osoba nie pozna prawdy,życia jaki jest w WP.
Powiedziałeś,że na szkołach się wszystkiego nauczysz ,a ja zapewniam Cię to niczego sie tam nie nauczysz , bo sam osobiscie znam przypadki,w których to podoficerowie poprzychodzili z takich szkółek i są kompletnie zagubieni w tym co robią.
Wię proponuję rozpoczęcie kariery w WP od szeregowego zawodowego,a potem już można myslec o szkółkach.
Wkurzają mine takie osobniki co nie byli w ZSW,a pchają sie na szkółki.
polishsoldier
Szeregowy
Szeregowy

Postprzez sneaf wtorek, 22 września 2009, 23:03

Haaha... ZSW? Polishsoldier widocznie mentalnością w swojej pracy nie wyróżnia się od szweja.. bo ZSW to szwejownia a nie kadra zawodowa, widocznie jest st. szer. albo świeżym kapslem, któremu się w głowie trochę namieszało.

Jeśli masz możliwość to próbuj do oficerki bo nie wiem jak będzie z podoficerkami w przyszłym roku. Jeśli dostaniesz wytok to możesz zapomnieć o Monie.
sneaf
Szeregowy
Szeregowy

Postprzez www.wojskowe.info wtorek, 20 kwietnia 2010, 20:22

Hehe, nie sądzę, żeby była potrzeba zaczynania od najniższego stopnia, aby poznać "realia wojskowe". Zdecydowanie radzę iść do szkoły.
O karalności jest osobny wątek: co-z-zakonczonym-wyrokiem-w-zawieszeniu-t310.html oraz info na stronie: http://www.wojskowe.info/slownik.html#niekarany
Wątek o tatuażach: tatua-t155.html
www.wojskowe.info
Marszałek
Marszałek

Powrót do Archiwum