przez zomowiec26 niedziela, 13 grudnia 2009, 13:17
Witam mam 22 lata. Odbyłem ZSW potem zostałem w służbie nadterminowej po 14 miesiącach przeszedłem do korpusu szeregowych zawodowych (grupa uposażenia U:0). Posiadam stopień starszego szeregowego. Obecnie jestem na drugim roku na kierunku zarządzanie bezpieczeństwem i porządkiem publicznym. W wojsku jestem już 2 lata. Przed służbą w wojsku odbyłem staż w policji (6-miesięcy). Według ustawy w korpusie szeregowych zawodowych można być tylko 12 lat po czy jest zwalnianie z mocy prawa do cywila, chcę awansować, starać się o to aby zostać w wojsku na stałę i uzyskać w końcu stopień kaprala ale widząc z doświadczenia to co się dzieje to chętnych jest dużo a dostać się do korpusu podoficerów jst bardzo ciężko w tej chwili. Chciałbym mieć stałą pracę ale niewiem co w tej chwili robić bo siedzieć z założonymi rękami to trochę bez sensu...Zostać oficerem i iść na kurs oficerski też nie jest tak łatwo bo oficerów po kursie jest mało w naszej JW(jestem w siłach powietrznych). Na dodatek jest ten pseudo kryzys w państwie i nie ma przyjęć do mundurówek w tej chwili. Co robić? Ciekawe czy szykują się jakieś zmiany w nowym nadchodzącym 2010 roku.