Web Designer

Wojsko Polskie - forum wojskowe

CHCĘ DO WOJSKA!!!

Kobiety w wojsku - wymagania, szanse, możliwości

CHCĘ DO WOJSKA!!!

Postprzez paulina_162 wtorek, 3 listopada 2009, 19:01

Chciałabym pracować w wojsku odwiedziłam już WKU ale tam nic konkretnego się nie dowiedziałam. Pojechałam nawet do wybranej jednostki i tam mi powiedziano że nie mam szans bo przyjmują kobiety tylko na sanitarkę i do kuchni i że na to muszę mieć papiery. A ja nie chcę siedzieć w jednostce czy w wozie ja uwielbiam być w "polu" nie chce żeby faceci traktowali mnie jak typową kobietkę. owszem jestem kobietą ale nie boje się żadnej pracy. tak bardzo mi się podoba wojsko tym bardziej że mój chłopak pracuje już tam kilka lat i z jego opowiadań wiem bardzo dużo o wojsku. Jestem pewna że świetnie dałabym sobie radę z każdym zadaniem. Błagam dajcie chociaż szansę!!!
paulina_162
Szeregowy
Szeregowy

Re: CHCĘ DO WOJSKA!!!

Postprzez paulina25 środa, 18 listopada 2009, 11:47

Witam,
Doskonale Cię rozumiem bo sama próbuję się tam dostać, natomiast nie jest to takie łatwe i proste jak mi się zdawało, byłam już w WKU ale tam poinformowano mnie, ze muszę dzwonić do Jednostek bądź jeździć i pytać się o przyjęcia. Dla mnie każdy mówi co innego w WKU powiedzieli, ze jako mam maturę to mogę ubiegać się jako szeregowy zawodowy i tak też bym chciała natomiast jak zaczęłam dzwonić to usłyszałam informację, że żeby zostać szeregowym zawodowym muszę mieć odbytą służbę wojskową no ale niby jak przecież jestem kobietą i nigdy nie byłam w wojsku!!!Nie wiem już kto co mówi i jaka jest prawda, czytam mnóstwo stron dotyczących przyjęć do wojska i bardzo zachęcają, piszą, że na szeregowego zawodowego wystarczy mieć ukończone gimnazjum!!! to halo gdzie tu logika???Ja mogłabym również pracować jako osoba cywilna choć na to stanowisko to w ogóle nie ma żadnego naboru, natomiast bardziej się widzę jako szeregowy zawodowy, być w ciągłym ruchu, poligony, warty, ćwiczenia, żeby dać z siebie wszystko, jestem pełna energii i wiem, ze doskonale bym się w tym odnalazł i nie boję się takiej pracy!!!Nie wiem co mam robić dalej bo wszędzie słyszę, ze nie mam szans, a przecież nie można z góry tak nikogo skreślać!!!
paulina25
Szeregowy
Szeregowy

Postprzez karolina czwartek, 14 stycznia 2010, 20:06

Czesc dziewczyny!! W WKU sie niczego nie dowiecie. Musicie wybrac jakas szkole podoficerska lub oficerska i skladac tam wymagane papiery. Macie czas do końca marca ale im szybciej tym lepiej. Jak juz złozycie papiery to szkola wysyla info do waszego WKU i WKU wysyla was na szczególowe badania. Po przejsciu pozytywnie wszystkich badan WKU wysyla do szkoly zaświadczenie lekarske ze jestescie zdolne do wojska i wtedy zostaje wam tylko przygotoeywanie sie do egzaminów:) W tamtym roku składałam do Dęblina na podoficerke ale nie przeszlam badan lekarskich i w tym roku staram się do Poznania. Więc dziewuchy nie marudzić ze nikt wam nie chce nic powiedziec co i jak tylko brac sprawe w swoje ręce i do roboty :D
karolina
Szeregowy
Szeregowy

Postprzez Mimi10 wtorek, 19 stycznia 2010, 12:55

Witam Dziewczyny!!

Małe pytanko - Orientujecie się czy jest w tym roku nabór do Szkoły Podoficerskiej Służb Medycznych w Łodzi???????? Z góry serdecznie dziękuje za odpowiedzi.
Mimi10
Szeregowy
Szeregowy

Postprzez toro środa, 27 stycznia 2010, 14:07

dziewczyny a co ja mogłabym robć w wojsku jezeli jestem mgr chemii???na jaki stanowisko skladac cv???i gdzie w ogóle składać???
toro
Szeregowy
Szeregowy

Postprzez Catrine12 niedziela, 31 stycznia 2010, 17:37

w tym roku (2010)nie ma naboru do podoficerskich szkół z cywila.do łodzi nie jestem pewna czy jest nabór,ale pewnie też nie ma,zadzwoń to sie dowiesz ,bo nie chcę Cię wprowadzac w błąd Mimi10..równiez chcę isc do wojska jak WY dziewczyny i spełnic swoje marzenie mam nadzieję ze po zdanej maturze w tym roku.dzwoniłam do WKU i tam mi powiedziano zebym składała papiery do szkół oficerskich.jakby w tym roku mi sie nie udało to w przyszłym roku złoże wniosek o pełnienie służby przygotowawczej w okresach wakacyjnych.takowa służba miała byc w tym roku,ale zabrakło jak zwykle na ważne rzeczy pieniędzy tylko starczyło na pensje dla polityków.trzeba próbowac i nie poddawac się wojsko dla każdego jest :)
Catrine12
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy

Postprzez Catrine12 środa, 17 lutego 2010, 13:15

Dla Beaty i Karoliny.dzwoniłam do Wku w sprawie tej słuzby przygotowawczej powiedzieli ze sami nie wiedzą kiedy zacznie sie ,zeby pełnic slużbe przyg. do podoficerow ,ubiegac sie na stanowisko podoficera to musisz byc najpierw szeregowym..ale wiadomo aby zostac tym szeregowym trzeba miec ukończoną zasadniuczą służbe.Od połowy tego ruku lub stycznia 2011 będzie prowadzony nabór do narodowych sił rezerwy,będzie wtedy szkolenie przygotowujace na szeregowego.szkoły podoficerskie teraz szkolą szeregowych.
Catrine12
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy

Postprzez ania87marines niedziela, 11 kwietnia 2010, 21:21

ja mam tyle pytań więc chyba was tu zamęczę:)
Skończyłam już studia inżynierskie z informatyki teraz w lutym, w maju obrona i jak to jest czy mam jakieś
szanse dostania się do wojska? interesowałby mnie Wrocław, jak to jest z tą podoficerską (ponoć z waszych info
dowiaduję się że nie ma naboru), i oficerską?
ania87marines
Szeregowy
Szeregowy

Postprzez www.wojskowe.info wtorek, 13 kwietnia 2010, 14:11

Jak już wielokrotnie wspominałem na tym forum, praca szeregowego zawodowego nie jest najlepszym rozwiązaniem dla kobiety - radziłbym podjąć naukę w szkole wojskowej. Ich spis znajduje się tutaj: http://www.wojskowe.info/szkoly-wojskowe.html

Dział ze szkołami dopiero powstaje na naszej stronie, ale myślę, że sam spis jest już o tyle pomocny, że kontakt do danej szkoły można sobie wygooglować. A zadzwonić pod podany numer i dowiedzieć się o warunki naboru to już chyba nie kłopot ;)?
www.wojskowe.info
Marszałek
Marszałek

Postprzez ania87marines środa, 14 kwietnia 2010, 09:40

no nie problem, a możesz mi powiedzieć co sądzisz o studium oficerskim ?
ania87marines
Szeregowy
Szeregowy

Następna strona

Powrót do Praca w wojsku dla kobiet