Web Designer

Wojsko Polskie - forum wojskowe

przeniesienie do rezerwy a możliwość pracy w wojsku

Rocznik 90 Odrazu Rezerwa, Szanse na Zawodostwo?

Postprzez Gleba niedziela, 26 kwietnia 2009, 14:49

Witam, urodzilem się 1990r i pomineła mnie zasadnicza służba, na komisji lekarskiej dostałem kategorie "A" i jestem Ciekaw czy mam szanse na podjęcie pracy w wojsku? W rodzinie z pokolenia na pokolenie zawodowych sporo, aktualnie tylko mój starszy o rok brat służy wyróżniony w ustce teraz przechodzi ze służby nadterminowej na zawodową w kompani reprezentacyjnej.

Teraz sendo mojego pytania czy ja urodzony 10.09.1990r. po Gimnazjum mam szanse dostać się do wojska nie odbyłem zasadniczej służby ponieważ mnie pobór ominoł, jeśli tak to co z przysięgą i przygotowaniem do pracy??

Poszę o odpowiedź.

Pozdrawiam :D
Gleba
Szeregowy
Szeregowy

Przeniesienie do rezerwy a służba stała

Postprzez swrafal poniedziałek, 11 maja 2009, 17:18

Chciałem zapytać czy osoba mająca alimenty przezco miała przeniesienie do rezerwy i nieodbyła służby wojskowej może starać się do pracy w wojsku na stałe?
swrafal
Szeregowy
Szeregowy

Postprzez jak833 sobota, 3 kwietnia 2010, 10:07

Witam. Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad wstąpieniem do służby. Nurtuje mnie tylko jedno, czy jeżeli w książeczce wojskowej znajduje się wpis "przeniesiony do rezerwy w stopniu szeregowego dnia 13.07.2007 r na podst. art. 93 ust. 2a ustawy o powsz. obow. RP z 21.11.1967 r" - czy to daje mi możliwość wstąpienia do wojska?, czy to jest to samo, co służba zasadnicza w pełni uregulowana? Pozdrawiam
jak833
Szeregowy
Szeregowy

Postprzez www.wojskowe.info środa, 7 kwietnia 2010, 18:59

Przeniesienie do rezerwy jest tożsame z uregulowaniem stosunku do służby wojskowej - więc zasadniczą służbę masz zaliczoną.

Możesz starać się o pracę w wojsku - proponuję udać się najbliższego Tobie WKU, gdzie uzyskasz niezbędne informacje. Na pewno musisz być zdrowy (zostaniesz poddany badaniom lekarskim) i niekarany (będziesz musiał przedstawić zaświadczenie o niekaralności).

Jest szansa, że będziesz mógł starać się o pracę zgodną z Twoim wykształceniem - ale o tym porozmawiasz już w WKU. Powodzenia :).
www.wojskowe.info
Marszałek
Marszałek

Pytanie o pracę

Postprzez ciapek poniedziałek, 26 kwietnia 2010, 12:00

Witam. W 2006r zostałem przeniesiony do rezerwy (starszy szeregowy) mam 26 lat, prawko kat "C", 5 lat stażu pracy ,wykształcenie średnie(mechanik) z maturą.Moja sprawność fizyczna jest na dobrym poziomie. I chciałbym się dowiedzieć czy mam jakieś szanse dostać pracę w wojsku po tak długim czasie od przeniesienia do rezerwy? Już dłuższy czas się zastanawiam czy jest w ogule sens abym jechał do mojego WKU? Może ktoś mi doradzi. Z góry dziękuję.
ciapek
Szeregowy
Szeregowy

Re: Pytanie o pracę

Postprzez Katarzyna Cz poniedziałek, 26 kwietnia 2010, 17:54

pewnie że masz szanse dostania się do pracy.podjedż do swojego WKU a oni ci powiedzą co masz zrobić dalej .Albo poczytaj dokładnie opisy i powiadomienia na forum tutaj wszystko pisze.Pozdrawiam.
Katarzyna Cz
Szeregowy
Szeregowy

Żołnierz rezerwowy

Postprzez Mecenas wtorek, 1 czerwca 2010, 09:36

w związku z ustawa (11 lutego 2009 r. weszła w życie ustawa z dnia 9 stycznia 2009 r. o zmianie ustawy o powszechnym obowiązku obrony Rzeczypospolitej Polskiej oraz o zmianie niektórych innych ustaw – Dz. U. Nr 22 poz. 120.) zostałem przeniesiony do rezerwy i nie odbylem słuzby wojskowej, chcialbym teraz zaciagnac sie do wojska, jak to by wtedy wygladalo ?? czy musialbym przechodzic kursy, szkolenia?? czy od razu bym mogl byc żołnierzem zawodowym?a jezeli szkolenia to na jaki okres?
Mecenas
Szeregowy
Szeregowy

Powrót do Archiwum