Web Designer

Wojsko Polskie - forum wojskowe

Wojskowy czy pracownik cywilny?

Kobiety w wojsku - wymagania, szanse, możliwości

KOBIETA NA ZAWODOWEGO ŻOŁNIERZA

Postprzez Amazonka niedziela, 4 stycznia 2009, 19:17

Witam.
Prosiłabym o informacje, w jaki sposób kobieta w Polsce może zostać zawodowym żołnierzem? Nie chcę być pracownikiem cywilnym. Zaciągnięcie się do wojska ma mi umożliwić drogę do celu. A celem moim jest bycie aktywnym żołnierzem . Wiem,że długa droga przede mną, ale pragnę tego i chcę osiągnąć ten cel. Nie chcę stać na winklu, gdziekolwiek. Chcę wyjeżdżać w teren.
Mam niepełne 27 lat, ukończoną maturą szkołę średnią, jestem niezamężna i nie mam dzieci ( w najbliższych planach również nie).
Bardzo proszę o pomoc. Będę zobowiązana.
Amazonka
Szeregowy
Szeregowy

Re: KOBIETA NA ZAWODOWEGO ŻOŁNIERZA

Postprzez www.wojskowe.info poniedziałek, 5 stycznia 2009, 22:37

Mając maturę możesz startować do szkoły podoficerskiej lub oficerskiej. Adresy szkół podoficerskich znajdziesz - tutaj. Szkoły oficerskie bez problemu znajdziesz w necie: SPWLąd Wrocław - http://www.wso.wroc.pl, WSOSP Dęblin - http://www.wsosp.deblin.pl , AMW Gdynia - http://www.amw.gdynia.pl. Pierwsze kroki skieruj do najbliższej WKU - tam zaczyna się procedura.
www.wojskowe.info
Marszałek
Marszałek

Re: KOBIETA NA ZAWODOWEGO ŻOŁNIERZA

Postprzez magda007 czwartek, 11 lutego 2010, 10:26

Witam! Z wykształcenia jestem magistrem prawa, dyplom Uniwersytetu im. A. Mickiewicza w Poznaniu, chciałabym pracować w wojsku ale zastanawiam się co w moim przypadku jest lepsze szkoła podoficerska czy może służba w wojsku bez przeszkolenia?. Na studiach odbyłam szkolenie wojskowe(coś w rodzaju PO), zdałam egzamin ale na praktyczne 8 tygodniowe szkolenie nie zostałam powołana, gdyż akurat wtedy powoływano tylko pielęgniarki, czy w związku z tym byłabym szeregowym czy może przysługuje mi starszy stopień, np. starszy podchorąży?
magda007
Szeregowy
Szeregowy

Wojskowy czy pracownik cywilny?

Postprzez Danka środa, 7 kwietnia 2010, 19:54

Mam prawie 29 lat, magistra z dwóch kierunków: pedagogika resocjalizacyjna oraz psychologia. Niestety nigdy nie pracowałam w zawodzie, więc nie mam doświadczenia. Mam książeczkę wojskową, kat. A, kiedyś ćwiczyłam wschodnie sztuki walki.

Niestety obecnie moja kondycja pozostawia wiele do życzenia i obawiam się, że rekrutacja do którejkolwiek szkoły (pod)oficerskiej w tej chwili niestety jest dla mnie za wysokim progiem. Z drugiej strony nie chcę czekać dłużej i zacząć pracę w wojsku możliwie jak najszybciej. Na początek może jako pracownik cywilny, żeby w tzw. międzyczasie pracować nad kondycją, j.angielskim i tym wszystkim co jest niezbędne żeby dostać się do korpusu oficerskiego. Czy jest jakaś górna granica wieku, powyżej której już nie można startować do szkół oficerskich? Bardzo proszę o radę, jakie kroki powinnam podjąć, żeby było to dla mnie najkorzystniejsze.

Mam jeszcze jedną wątpliwość - moja wada wzroku. Wg Rozporządzenia Ministra Obrony Narodowej w sprawie orzekania o zdolności do czynnej służby wojskowej oraz trybu postępowania wojskowych komisji lekarskich w tych sprawach - osobom z tą wadą przyznaje się kat. D, a nie A, którą otrzymałam podczas badań lekarskich w macierzystej jednostce WKU (kwiecień 2008). Czy możliwe, że komisja lekarska popełniła błąd (miała oczywiście do wglądu stosowny dokument potwierdzający wadę wzroku). Oczywiście ogromnie się cieszę z tej "pomyłki", ale obawiam się, że podczas rekrutacji do szkoły oficerskiej to mi zablokuje możliwość pracy w wojsku.

Z moich dzisiejszych ustaleń z bardzo sympatycznym oficerem z macierzystego WKU wynika, że sprawa przedstawia się w tym roku kiepsko. Przede wszystkim WKU nie posiada informacji o wolnych etatach dla pracowników cywilnych, a jedynie wojskowych (niby oczywiste, ale trochę mnie to zaskoczyło), po drugie rekrutacja jest już zakończona i w tej chwili osoby, które się zgłosiły są na etapie rozmów kwalifikacyjnych i badań lekarskich.

Pan ze względu na moje wykształcenie polecił mi jednak maszerować od razu do szkoły oficerskiej - niestety w tym roku rekrutacja też jest zakończona. Plus jest taki, że mam rok na pracę nad sobą. Dla osób posiadających wyższe wykształcenie, pan wojskowy polecił mi również zastanowienie się nad studium wojskowym - tutaj już na odpowiedni kierunek wojskowy mogą startować mgr i inż z konkretnego kierunku studiów.

Ale uwaga - jest inna możliwość! Otóż, ze względu na profesjonalizację armii wiele aktów prawnych regulujących w wojsku to i owo jest na etapie tworzenia i nie wszystkie rzeczy są już jasne - dlatego ja pewnie coś pokręcę ;) Odpowiedni przepis regulujący kwestię, o której zaraz napiszę ma być dostępny w okolicach października. Sprawa dotyczy osób, które chętnie wstąpią do armii, a są np w tej chwili w rezerwie. Ów tajemniczy przepis umożliwi im pracę w wojsku, po wcześniejszym złożeniu przysięgi wojskowej. Jest to tzw. służba przygotowawcza. Należy zwrócić się do macierzystego WKU w tej sprawie, zgłosić chęć skorzystania z takiej opcji i jak tylko coś będzie wiadomo na pewno zostaniecie o tym poinformowani. Wiem, że w moim WKU jest już pokaźna lista. Sama zamierzam się na nią wpisać w przyszły wtorek.

Wszystkim planującym pracę w wojsku z perspektywy poszukiwacza polecam:
1 - zdobycie informacji samemu - internet, forum takie jak to, oferty szkół wojskowych, może sami wojskowi (wiedza od kuchni) - dobrze mieć choć trochę informacji zanim uderzycie do WKU;
2 - telefon do WKU i osobista wizyta - z mojego doświadczenia wynika, że to są naprawdę sympatyczni ludzie, którzy udzielą Wam potrzebnych informacji. Ale Wy też musicie wiedzieć o co chcecie zapytać (patrz pkt. 1.)
3 - zastanowić się nad opcją, która najbardziej Wam pasuje, w końcu nie musimy wszyscy na hura lecieć do szkół oficerskich, prawda?! ;)

Nadrukowałam posta długiego jak diabli. Teraz poproszę osoby rzetelnie poinformowane o odpowiedź i radę, szczególnie odnośnie opcji dla ludzi z wbitą rezerwą.

Pozdrawiam
Danka
Szeregowy
Szeregowy

Re: Wojskowy czy pracownik cywilny?

Postprzez www.wojskowe.info czwartek, 8 kwietnia 2010, 21:57

Danko,
zanim w pełni odpowiemy na Twoje pytania, odpowiedz na nasze :) :

1. czy w książeczce wojskowej jest jakiś wpis odnośnie Twojego schorzenia, czy jest tylko kategoria A bez żadnych zastrzeżeń/paragrafów?
2. czy dokumenty schorzenia, które przedstawiłaś komisji, zostały w papierach czy okazałaś je tylko do wglądu?
www.wojskowe.info
Marszałek
Marszałek

Postprzez Danka piątek, 9 kwietnia 2010, 07:57

www.wojskowe.info napisał(a):Danko,
zanim w pełni odpowiemy na Twoje pytania, odpowiedz na nasze :) :

1. czy w książeczce wojskowej jest jakiś wpis odnośnie Twojego schorzenia, czy jest tylko kategoria A bez żadnych zastrzeżeń/paragrafów?
2. czy dokumenty schorzenia, które przedstawiłaś komisji, zostały w papierach czy okazałaś je tylko do wglądu?

No to Danka Wam odpowiada ;):
1. w książeczce wojskowej nie doszukałam się niczego oprócz kat. A. Natomiast na dodatkowym "świstku papieru" pt. Orzeczenie o zdolności do czynnej służby wojskowej w uzasadnieniu napisali, że komisja stwierdziła następujące skorzenie: paragraf 14 pkt.1 (stożek rogówki oka)
2. o ile dobrze pamiętam komisja ksero dokumentu dołączyła do teczki

No i jak to wygląda Waszym zdaniem?! Pozdrawiam
Danka
Szeregowy
Szeregowy

Postprzez www.wojskowe.info piątek, 9 kwietnia 2010, 09:40

No dobrze, więc po kolei:

Po pierwsze radziłbym Ci nie zawracać sobie głowy pracą cywilną w wojsku, jeśli myślisz o szkole oficerskiej. Jak już wielokrotnie było wspomniane na tym forum, praca cywilna nie różni się niczym od pracy w innej firmie, to, że jest to jednostka wojskowa nie ma absolutnie żadnego znaczenia ani przy wynagrodzeniu, ani przy prawie do wcześniejszej emerytury.

Na Twoim miejscu po prostu najbliższy rok poświęciłbym przygotowaniu kondycyjnemu, aby móc stanąć do egzaminów. Nie ma górnej granicy wieku, więc spokojnie poświeć się bieganiu po lesie. Nie odwodzę Cię przy tym od podjęcia nauki w studium, znam osoby, które po cywilnych studiach zrobiły takie szkoły i teraz są szczęśliwymi żołnierzami ;).

I druga sprawa: jeśli zdecydujesz się na szkołę oficerską, ponownie staniesz przed komisją lekarską. Jeśli nie zmieniłaś miejsca zamieszkania, będzie to ta sama komisja, która dała Ci kategorię A. Odrzuciłbym pomysł pomyłki, jeśli chodzi o nadanie kategorii - skoro w papierach masz zapis o wadzie wzroku i komisja widziała stosowne dokumenty, mało prawdopodobne, aby źle nadała Ci kategorię. Pocieszające jest również to, że przy kolejnej ocenie Twojego stanu zdrowia, członkowie komisji będą się opierać na poprzedniej decyzji i jeśli przejdziesz pomyślnie badania, nie będzie podstaw, aby Ci tą kategorię odebrać.
www.wojskowe.info
Marszałek
Marszałek

Postprzez Aleksandra piątek, 11 lutego 2011, 10:53

Witam!
W tym roku przystępuje do matury :D
Zdam ja i będę miala wykształcenie pełne średnie.
Piszę z pytaniem donośnie tego czy będe nogłą podjąc prace w wojsku jeżeli tak to na jakim stanowisku?
Może mi ktos napisac jak to ma to wsyztsko po kolei wygladac... ?
1.Gdzie mam pójśc?
2.Z kim mam rozmawiac?
3.C powiedziec?,ze jakie stanowisko mnie ieneresuje?
4.I prosze mi jeszce powiedziec czym sie rozni parownik cywilny od pracownika wojskowego?
co jest lepsze?
Dziekuje z góry i czekam na odpowiedz :D
Pozdrawiam!!! :D :D
Aleksandra
Szeregowy
Szeregowy

Postprzez Catrine12 piątek, 11 lutego 2011, 21:18

ALEKSANDRO jak zdajesz na maturze fizyke i matme na rozszerzeniu + anglik to startuj na studia wojskowe do jednej z wybranych przez siebie szkół oficerskich tylko termin składania wniosków o przyjecie na studia wojskowe mija 31 marca.obecnie nie ma innej drogi wstąpienia do armii.jak nie wybierzesz oficerki to możesz isc na służbę przygotowawczą pod NSR wówczas składasz wniosek do komendanta swojej WKU.o tej służbie przeczytasz http://www.wojsko-polskie.pl/threads/vi ... o+NSR.html pracownik cywilny różni się od pracownika wojskowego tym ,że nie nosi munduru i nie ma stopnia wojskwego ,nie jezdzi na róznego rodzaju poligony itp.cywilnym pracownikeim możebyc np. psycholog prawnik logistyk lekarz .... co sie opłaca? jeśli idziesz do wojska NIE ze względu na zarobki i przywileje tylko dlatego,że Cię "to kręci" to się opłaca tak samo jest ze wszystkimi zawodami.
Catrine12
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy

Postprzez Aleksandra sobota, 12 lutego 2011, 21:39

Witam!
I z góry dziekuję za wiadomosc :D
Zdaje maturę,ale podstawową i to z j.niemieckim :oops: ,
Myslałam zeby pójsc do szkoły podoficerskiej...,chyba mam szanse żeby sie dostac?
Jeżeli zdałabym tam egzamin końcowy,to mam jakies szanse dostnia sie do wojska..?Jeżeli tak to na jakie stanowisko moge ewentualnie startowac?
Rozmayślałam również żeby zrobic sobie studium lub studia medyczne kierunek Ratownik Medyczny,wtedy miałabym chyba większe szanse dostania sie do wojska?
Prosze mi napisac czy wystarczy studium,czy konieczne sa studia,bo chyba po jednym i drugim idzie sie na to samo stanowisko?
W następnym tyg wybieram sie do WKU i spróbuje sie wszytskiego dowiedziec!
Pozdrawiam :D
Aleksandra
Szeregowy
Szeregowy

Następna strona

Powrót do Praca w wojsku dla kobiet