Web Designer

Wojsko Polskie - forum wojskowe

Anglistyka a praca w wojsku

Czy mgr. po filologii angielskiej w wojsku ma jakieś szanse?

Postprzez Pirat wtorek, 28 kwietnia 2009, 07:52

Czy mam jakieś szanse? Maturę zdawałem z j. polskiego, j. angielskiego i historii. Czy mam szansę dostać się do szkoły oficerskiej bez matury z żadnego ścisłego przedmiotu?
Pirat
Szeregowy
Szeregowy

Anglistyka a praca w wojsku

Postprzez maaika86 środa, 17 marca 2010, 22:14

Mam takie pytanie - mam wyższe wykształcenie, narazie licencjat filologii angielskiej, ale od października planuję zrobić magisterkę tego samego kierunku. Pracuję obecnie jako lektorka w szkole językowej. Mam w związku z tym pytanie - czy mając magisterkę mogę się ubiegać o jakieś wyższe stanowisko niż szeregowy? Bo widziałam posty na forum że kobiet raczej nie biorą na szeregowego i że lepiej spróbować na wyższy stopień od razu. Jeżeli to jest możliwe to jak się za to zabrać? I na jaki stopień mogę próbować? Czy trzeba skończyć jakąś szkołę i jeżeli tak to jaką i gdzie? Ja jestem z Warszawy. Przepraszam jeżeli już jest taki post na forum ale nie przekopałam się przez wszystko.

I kolejne - czy możliwe by było np. zostanie tłumaczem j. angielskiego w wojsku? Albo gdzie mógłby się język angielski przydać? Oprócz dyplomu uczelni mam też certyfikat Cambridge. Byłabym wdzięczna za pomoc. Pozdrawiam!
maaika86
Szeregowy
Szeregowy

Re: Anglistyka a praca w wojsku

Postprzez www.wojskowe.info niedziela, 11 kwietnia 2010, 18:15

O pracę tłumacza możesz się ubiegać nawet teraz, ale jako pracownik cywilny - możesz złożyć swoje cv w interesujących Cię jednostkach lub dowiedzieć się o zapotrzebowanie w WKU (polecałbym bezpośrednio jednostki, komórki kadrowe). Ze swojej strony polecałbym jednak podjęcie nauki w Studium Oficerskim przy WSOWL we Wrocławiu lub przy WSOSP w Dęblinie.
W obu tych szkołach nauka trwa 12 miesięcy, po których dostaniesz przydział do pracy w konkretnej jednostce, wtedy też możesz spróbować ubiegać się o stanowisko zgodne z Twoim wykształceniem (anglistyka).
Przewaga jest taka, że po szkole oficerskiej jesteś żołnierzem, a praca cywila nie różni się w wojsku niczym od pracy w każdym innym miejscu.
www.wojskowe.info
Marszałek
Marszałek

Re: Czy mgr. po filologii angielskiej w wojsku ma jakieś szanse?

Postprzez www.wojskowe.info środa, 28 kwietnia 2010, 18:47

Szansa po kierunku nie ścisłym oczywiście jest - wymogiem jest, by mieć wykształcenie wyższe. Kierunek o niczym nie decyduje, zawsze możesz starać się później o etat w Korpusie Wychowawczym, gdzie wykształcenie humanistyczne jest wręcz wymagane.
www.wojskowe.info
Marszałek
Marszałek

Powrót do Archiwum