przez złomek środa, 12 maja 2010, 12:50
Mam problem w 2002 roku dopuściłem się przestępstwa z art. 280§1 kk., za co zostałem skazany na karę pozbawienia wolności 2 lat w zawieszeniu na 5 lat i oddany, jako osoba młodociana pod dozór kuratora sądowego. W 2009r. nastąpiło zatarcie tego skazania. Poza tym jednym przykrym incydentem w moim życiu nie złamałem prawa ponadto skończyłem studia pedagogiczne specjalność resocjalizacja i chciałbym w tym kierunku znaleźć pracę niestety w tych instytucjach, których chciałbym pracować wymagane jest poświadczenie bezpieczeństwa osobowego dla klauzul „ zastrzeżone” i „ poufne” wiem ze dla klauzuli zastrzeżone sprawdza się jedynie oficjalne rejestry takie jak KRK, CZSW, USC problem jest przy klauzuli „poufne, „ bo tam postępowanie na wniosek pełnomocnika prowadzi ABW, która sprawdza ludka w bazach powszechnie niedostępnych ( KSIP, KCIK) i tam w tym, że tak to określę pamiętniku informacje pozostają przez okres 15 lat od daty rejestracji moje pytanie jest następujące jak wygląda w praktyce przyznanie poświadczenia bezpieczeństwa osobie wcześniej skazanej czy jest brany pod uwagę katalog przestępstw dziękuję z góry za odpowiedź.