Web Designer

Wojsko Polskie - forum wojskowe

Kobieta - Szeregowy Zawodowy

Kobiety w wojsku - wymagania, szanse, możliwości

Re: Kobieta - Szeregowy Zawodowy

Postprzez szanela18 poniedziałek, 31 maja 2010, 18:21

Hej... chcę iść do wojska... co mam zrobić... mam wykształcenie średnie i czkam na wyniki z matur... ukończyłam Liceum a w nim klasę o profilu wojskowym.... pragnę dostać się na studia do AON na wydział bezpieczeństwa narodowego czy to dobry krok... do tego wszystkiego chcę dodać że mam złotą odznakę strzelecką czy to ma jakieś znaczenie gdziekolwiek ?? a jak patrzyłam to do szkół podoficerskich to nie ma w tym roku nigdzie rekrutacji :( dlaczego
szanela18
Szeregowy
Szeregowy

Postprzez natusia2809 czwartek, 3 czerwca 2010, 10:32

www.wojskowe.info napisał(a):Zacznijmy od początku.
Zgodnie z ustawą z 11 września 2003 r o służbie wojskowej żołnierzy zawodowych (tekst jednolity) w art. 2 czytamy:

"Żołnierzem zawodowym może być osoba posiadająca wyłącznie obywatelstwo polskie, o nieposzlakowanej opinii, której wierność dla Rzeczypospolitej Polskiej nie budzi wątpliwości, posiadająca odpowiednie kwalifikacje oraz zdolność fizyczną i psychiczną do pełnienia zawodowej służby wojskowe

Powyższy zapis nie wyklucza kobiety jako żołnierza zawodowego. Inaczej mówiąc kobieta może zostać także szeregowym zawodowym. Procedura jest taka sama...(opisuje ją na stronie głównej krok po kroku)

Osobiście nie spotkałem się jeszcze z kobietą szeregowym zawodowym i w tym właśnie może tkwić problem. Podejrzewam, że dlatego zbywali Cię w WKU (wystarczy ukończyć gimnazjum, aby zostać szeregowym zawodowym - art. 10 pkt 3 wymienionej ustawy). Stopnie wojskowe dzielą się w wojsku na korpusy. Jednym z nich jest korpus szeregowym zawodowych, tworzony z myślą o profesjonalizacji - czyli całkowitym uzawodowieniu wojska. Generalnie sprawa jest dość świeża. Myślę, że w niedługiej przyszłości powoływanie na szeregowych zawodowych może stać się bardziej popularne. Osobiście odradzałbym kobiecie służbę na takim stanowisku. Jeśli bardzo chcesz zostać żołnierzem zawodowym pomyśl o korpusie podoficerskim lub oficerskim. Chętnie napisze Ci co trzeba zrobić. Wszystko zależy od tego jakie masz wykształcenie. Napisz jaką szkołę skończyłaś i czy posiadasz świadectwo dojrzałości, czy skończyłaś studia, a jeśli tak to jakie?

Skonczylam gimnazjum bardzo bym chciala isc do wojsko co mam zrobic badz gdzie sie zglosic
natusia2809
Szeregowy
Szeregowy

Postprzez eloziomalinka środa, 10 listopada 2010, 17:22

Hejka:) Chciałabym się dowiedzieć gdzie w Lubuskim kobiety mogą dostać się do wojska?
Również jakie są wymagania?
Osobiście jestem po technikum, niestety matury nie mam,mam jakies szanse? dobrze biegam , jestem b,. dobrze wysportowana, mistrzyni województwa,miałam iść na AWF ale niestety z matura mam problem .I mnie kreci wojsko:P
Proszę o odpowiedzi, i dziękuje;*
eloziomalinka
Szeregowy
Szeregowy

Postprzez margolcia534 piątek, 24 czerwca 2011, 21:14

Witam i chciała bym się dowiedzieć czy mam jakieś szanse aby pracować w wojsku otóż z wykształcenia jestem mgr. pedagogiki resocjalizacyjnej i nauczycielem zintegrowanym z oligofrenopedagogiką, jakie dokumenty trzeba złożyć gdybym jednak mogła bym tam pracować.???
margolcia534
Szeregowy
Szeregowy

Postprzez www.wojskowe.info sobota, 25 czerwca 2011, 19:06

Wojskowa Komenda Uzupełnień w waszej okolicy na pewno odpowie wam, jakie są w wojsku dla Was możliwości. Proponuję się tam udać lub zadzwonić. Kontakt znajdziecie w adresy WKU
www.wojskowe.info
Marszałek
Marszałek

Poprzednia strona

Powrót do Praca w wojsku dla kobiet