Praca w wojsku

Kilka pytań odnośnie pracy w wojsku

Informacje o procedurach przyjęcia do Wojska Polskiego

Kilka pytań odnośnie pracy w wojsku

Postprzez konrad poniedziałek, 19 lipca 2010, 20:20

Witam. Mam kilka pytań związanych z pracą w wojsku.
1) Czy jeśli nie odbyłem zasadniczej służby zawodowej mogę starać się o pracę w wojsku ??
2) Moja macierzysta komenda WKU znajduję się w Lidzbarku War. lecz od listopada będę mieszkał w Szczecinie, więc gdzie bym musiał starć się o prace w wojsku w Szczecinie( w WKU Lidzbark czy WKU Szczecin, o ile oczywiście spełnię punkt 1 :) )
3) Wykształcenie średnie bez matury, czy owe wystarczy do podjęcia pracy ??
4) Czy jest możliwość kontynuowania nauki pracując w wojsku?? (matura, potem studia lub szkoła wojskowa )

Z góry dziękuj za odpowiedzenie na moje pytania.
konrad

Re: Kilka pytań odnośnie pracy w wojsku

Postprzez mario87 wtorek, 20 lipca 2010, 00:45

Witam.

Mam podobne pytanie jak kolega, a mianowicie "Czy jeśli nie odbyłem zasadniczej służby zawodowej mogę starać się o pracę w wojsku ??"

Mieszkam za granica od wielu lat i ZSW nie odbyłem z tego własnie powodu, a ostatnio rozmyślam o powrocie do kraju i pracy w wojsku.

Na WKU stawiłem sie jakieś 3 lata temu po powrocie do kraju na wakacje gdy przy wyrabianiu dowodu osobistego dowiedziałem sie ze zostałem wymeldowany przez WKU awiec postanowiłem pojechać i wyjaśnić cała sytuacje, miałem wtedy jakieś 19, 20 lat i Pani powiedziała mi ze nie ma żadnego problemu żebym teraz nie stawiał na WKU bo wiedza ze mieszkam za granica, poza tym konczyłem własnie liceum a wiec odpowiedz która uzyskałem to żebym wrócił jak sobie skończę te liceum i mature. OK.

Teraz tak, skoro od tego roku nie ma ZSW a jednym z wymagań do wstąpienia do służby zawodowej jest własnie odbyte ZSW jak to teraz uregulowac? Co robić?

PS. Jeżeli to ma jakieś znaczenie to mam 23 lata skończone w tym roku.

Dziękuję
mario87

Re: Kilka pytań odnośnie pracy w wojsku

Postprzez mihu czwartek, 22 lipca 2010, 09:42

Witam!

Podpinam się również do pytań poprzedników.
Jestem z rocznika '78, skończyłem studia i nie odbyłem zasadniczej służby wojskowej;
Czy w takim wypadku mam szanse na pracę w wojsku?

Pozdrawiam
mihu

Powrót do Praca w Wojsku Polskim