Web Designer

Wojsko Polskie - forum wojskowe

Praca,pomoc w dostaniu się do wojska.

Informacje o procedurach przyjęcia do Wojska Polskiego

Praca,pomoc w dostaniu się do wojska.

Postprzez darek_pel niedziela, 5 lutego 2012, 16:11

Witam
Piszę z prośbą o pomoc dostania się do Wojska Polskiego próbowałem na własną rękę dowiedzieć się co i jak na temat służby zawodowej ale jednak zwracam się do was.Jestem po Liceum Ogólnokształcącym (z maturą) aktualnie mam dość dobrą pracę ale cały czas ciągnie mnie do wojska.Odbyłem komisję i dostałem kategorię "A".Czy jest ktoś w stanie pokierować mnie krok po kroku ?
Wiem,ze istnieje możliwość pójścia do NSR ale to nie zapewnia mi pracy w wojsku ,czy jest to jedyne rozwiązanie ?
darek_pel
Szeregowy
Szeregowy

Re: Praca,pomoc w dostaniu się do wojska.

Postprzez siema-80 niedziela, 5 lutego 2012, 22:50

Pierwsze pytanie: czy odbyles zasadnicza sluzbe wojskową,( pytam bo nie wiem ile masz lat) jesli nie musisz odbyc sluzbe przygotowawcza ok 4 miesiecy placa 700zl z/m http://www.wszwlublin.wp.mil.pl/pl/92_125.html dopiero wtedy mozesz starac sie o prace w wojsku, zglaszasz sie do swojego wku i tam powiedza gdzie aktualnie są przyjecia do jednostek http://www.wszwlublin.wp.mil.pl/pl/92_75.html wojskowych, aktualnie przyjecia sa do Bieska-bialej, w Twoim wku powinni wiedziec, najlepiej jak wejdziesz na ich strone internetową. no i pozostaja tylko egzaminy sprawnosciowe
siema-80
Starszy sierżant
Starszy sierżant

Postprzez darek_pel poniedziałek, 6 lutego 2012, 18:00

Niestety nie mialem mozliwosci ze wzgledu zniesienia zawodowej sluzby.Mam 21 lat i mieszkam w woj. pomorskim.

Czytalem ,ze do 4 miesiecy trwa służba przygotowawcza dla szeregowego.Ale jest tez możliwosc pojscia do korpusu podoficerów ,ktory trwa do ok 5 miesiecy tak ?.Czy jako szeregowy mam wieksze szansę dostania sie do służby zawodowej ?
darek_pel
Szeregowy
Szeregowy

Postprzez lysek poniedziałek, 6 lutego 2012, 21:02

hej jest możliwośc zrobienia kursu na podoficera pytaj się o to w WKU masz po tym stopien kaprala oczywiście musisz odbyc wcześniej służbę przygotowawczą wojsko polskie przyjmuje najwiecej szeregowców tak wiec na szeregowego dostaniesz się najpredzej.Po tym kursie nie masz przydziału do jednostki Jesli chcesz byc podoficerem i miec przydział pewne stanowisko to próbój do Szkoły podoficerskiej po tym masz pewna prace
lysek
Szeregowy
Szeregowy

Postprzez siema-80 wtorek, 7 lutego 2012, 15:53

szeregowy ma największe szanse bo ich przyjmują ,,hurtowo" np. w jw Bielsko biała przyjecia odbywaja sie co miesiaac przez caly rok. z drogiej strony masz 12 lat (bo tyle możesz być szer.zwodowym, jesli nie awansujesz zostajesz zwolniony z wojska) zeby awansować i zostać, oczywiscie musisz mies min średnie wyksztalcenie aby awansowac, do szer. wystarczy gimnazium. Musisz sie nad tym zastanowic bo przez te szkolenia przygotowawcze nie jedna osoba stracila prace a do wojska i tak sie nie dostala... bo jednak to trochę trwa i zalezy jakie jw Cię interesuja i czy chcesz mieszkac po drogiej stronie polski...
Ostatnio edytowano środa, 21 marca 2012, 21:55 przez siema-80, łącznie edytowano 1 raz
siema-80
Starszy sierżant
Starszy sierżant

Postprzez siema-80 niedziela, 19 lutego 2012, 13:28

siema-80
Starszy sierżant
Starszy sierżant

Postprzez przemyślanka niedziela, 19 lutego 2012, 14:10

Witam Wszystkich...
Może dowiem się tutaj w takim sympatycznym gronie :) jak się mają sprawy co do kobiet w wojsku... Czy miała bym szansę się też dostać czy zwyczajnie nie chcą przyjmować kobiet...?
przemyślanka
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy

Postprzez przemyślanka niedziela, 19 lutego 2012, 14:37

eh przepraszam złe miejsce na moje pytanko :)
przemyślanka
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy

Postprzez Diego niedziela, 19 lutego 2012, 14:50

Oczywiście, że kobiety też mają szanse na dostanie się do wojska.
Diego
Sierżant
Sierżant

Postprzez przemyślanka wtorek, 21 lutego 2012, 10:29

Tak... tylko chyba w Przemyślu to mało możliwe...:/
przemyślanka
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy

Następna strona

Powrót do Praca w Wojsku Polskim