Witam serdecznie,
jestem zainteresowana służbą w wojsku, ale nie bardzo wiem co i jak. Trochę polatałam, żeby uzyskać jakiekolwiek info na temat pracy w wojsku, ale nikt nie chce udzielić informacji. I właśnie dlatego proszę o pomoc. Mam 21 lat, ukończoną szkołę średnią (Liceum Ogólnokształcące), maturę również zdałam. I teraz chciałabym się dowiedzieć jak i co robić (krok po kroku), żeby pełnić służbę w wojsku. Czy trzeba oprócz matury posiadać jakieś wyższe, wykształcenie czy może potrzebne będzie doświadczenie(że tak to nazwę) branży? O jakie stanowisko mogłabym się ubiegać i konkretnie gdzie? Jakie wnioski wtedy trzeba złożyć, ażeby się o służbę w wojsku ubiegać. Ponadto dodam, iż mm prawo jazdy kat. B, czy to wpłynie na przyjęcie mnie do wojska. Na pewno trzeba przejść test sprawnościowy. Czy oprócz tego coś jeszcze? Jak rekrutacja wygląda? Prosiłabym o odpowiedź. Bo naprawdę ciężko czegokolwiek się dowiedzieć na ten temat dowiedzieć. Dzwoniłam kilkakrotnie do WKU, ale Panie tam urzędujące za każdym razem odpowiadają to samo, iż nie ma etatów.
Jeszcze jedna ważna rzecz: mieszkam blisko Szczecina i Stargardu i tam interesowałaby mnie praca. Czy we wszystkich jednostkach rekrutacja wygląda tak samo.
Proszę o odpowiedź na mojego e-mail: kasia.werner0111@interia.pl
Z góry serdecznie dziękuję
Pozdrawiam