Web Designer

Wojsko Polskie - forum wojskowe

Rak

Kategorie, schorzenia, wątpliwości

Rak

Postprzez zubr2412 wtorek, 13 stycznia 2009, 02:28

moje pytanie jest dość nie typowe czy człowiek chory na raka może pełnić służbę zawodową i to w Afganistanie jeżeli tak to w jaki sposób.Proszę o odpowiedź czy to wogule jest możliwe nawet jeżeli ta osoba napisze oświadczenie na własna prośbę
zubr2412
Szeregowy
Szeregowy

Re: pytanie

Postprzez www.wojskowe.info wtorek, 13 stycznia 2009, 22:57

Jednym z etapów wyjazdu na misję są szczegółowe badania lekarskie. Kończą się wystawieniem certyfikatu zdrowia. Niestety taka choroba jest jednoznaczna z wystawieniem certyfikatu negatywnego, uniemożliwiającego wyjazd - nawet na własną prośbę.
www.wojskowe.info
Marszałek
Marszałek

Re: Rak

Postprzez fuss77 czwartek, 13 maja 2010, 22:20

Witam!

Mam raka mózgu (glejak złośliwy) i jestem po leczeniu. Guz nie daje w tej chwili żadnych poważnych efektów - jedynym jest paraliż prawej strony twarzy.
Kształcę się na informatyka, moją pasją od zawsze jest programowanie - jestem w tym naprawdę dobry.

Czy w wojsku znajdzie się miejsce dla informatyka z guzem mózgu?
Z góry dziękuję za odpowiedź.

Pozdrawiam, Mateusz!
fuss77
Szeregowy
Szeregowy

Postprzez www.wojskowe.info piątek, 14 maja 2010, 17:49

Tak, jak pisałem powyżej - rak uniemożliwa zdobycie kategorii wojskowej umożliwiającej służbę wojskową. Możesz szukać etatów cywilnych, najlepiej bezpośrednio w jednostkach wojskowych.
www.wojskowe.info
Marszałek
Marszałek

Postprzez cukiernik1981 środa, 4 sierpnia 2010, 12:40

witam,i rowniez mam pytanie,chciałbym podjąc prace w wojsku tyle ze mam watpliwosci,czy przejde badania lekarskie,3 lata temu wykryto u mnie nowotwor,jestem oczywiscie po operacji i chemioterapi,teraz jest wszystko w porzadku,i na chwile obecną przebywam za granicą ale mysle o powrocie,jak wczesniej wspomniałem miało to miejsce 3 lata temu, i teraz jest wszystko ok,czy nadal mam szanse sie ubiegac i czy to zdarzenie nie bedzie miało negatywnego wpływu na moj powrot do wojska?,z gory dziekuje,i pozdrawiam
cukiernik1981
Szeregowy
Szeregowy

Postprzez www.wojskowe.info niedziela, 29 maja 2011, 20:51

W przypadku nowotworów niezłośliwych kwalifikacja wymaga oceny odpowiedniego lekarza specjalisty lub dokumentacji z poradni specjalistycznej. Nowotwory szpecące lub powodujące zaburzenia czynności ustroju lub narządów kwalifikują do kategorii N - niezdolny.
www.wojskowe.info
Marszałek
Marszałek

Powrót do Zdrowie a praca w wojsku