Web Designer

Wojsko Polskie - forum wojskowe

Średnie, po Z-ce i co dalej????

Średnie, po Z-ce i co dalej????

Postprzez Boss666 czwartek, 12 lutego 2009, 04:13

Witam!!

Juz od jakiegos czasu planuje zostac zolnierzem zawodowym, jednak koledzy odradzaja mi zaczynanie od stopnia st szer zaw. mając maturę.
Zadawalem to pytanie juz w kilku miejscach, jednak nigdzie nie otrzymalem jednoznacznej odpowiedzi...

Jesli odbylem sluzbe zasadnicza i chcialbym uzyskac stopien kaprala to czy musze isc na 10 miesiecy na szkolke?? To tak jakbym znow wojsko od poczatku powtarzal... moze sa jakies przeszkolenia dla zolnierzy rezerwy?? Czytalem kiedys, ze jesli w jednostce jest wolny etan np. Kierowca kat. C Kapral, to dowodca moze podniesc mi stopien, jesli mam mature. Czy to prawda?? Co najlepiej zrobic w moim wypadku??? CHcialbym jak najszybciej zaczac dzialac ;)
Prosze o konretne odpowiedzi. Z gory dzieki.

P.S - w wojsku stanowisko kierowca kat. C
Boss666
Szeregowy
Szeregowy

Re: Średnie, po Z-ce i co dalej????

Postprzez kowal0310 czwartek, 12 lutego 2009, 20:23

Powiem kolego ci tak z jednej strony koledzy maja racje ze mozesz isc do szkoły ale do szkoly wojskowej czyli na studia jesli masz mature. Również mozesz isc na szkółke kaprali ale sam wiesz ile ona trwa. i tak samo mozesz isc do wojska jako st. szer np. kierowca i czekac az zwolni sie etat na kaprala ale to juz dowódca decyduje o przyznaniu tobie tego stopnia. kazde rozwiazanie jest dobre ale decyzja nelezy do ciebie chodz powiem ze jesli masz mature to bym starał sie z niej skozystac i spróbować uderzyć na studia. Pozdrawiam
kowal0310
Szeregowy
Szeregowy

Re: Średnie, po Z-ce i co dalej????

Postprzez Boss666 piątek, 13 lutego 2009, 04:37

Dzieki za odpowiedz. O studiach oczywiscie mysle, chcialbym zaczac studiowac zaocznie, jak juz zaczne prace w wojsku. Jesli chcialbym isc teraz na szkolke podoficerska to normalnie 10 miesiecy ???? Po 9 miechach Z-ki??!! NIe ma przeszkolen dla rezerwy czy czegos podobnego?? pozdro
Boss666
Szeregowy
Szeregowy

Powrót do Archiwum