Web Designer

Wojsko Polskie - forum wojskowe

Rezygnacja z chęci służby

Informacje o procedurach przyjęcia do Wojska Polskiego

Rezygnacja z chęci służby

Postprzez Juniorsky piątek, 27 maja 2011, 11:48

Witam, złożyłem dokumenty do WKU, obecnie czekam na odpowiedź. Jednak w międzyczasie dostałem ofertę bardzo dobrej (jak na wykształcenie średnie) pracy za granicą i zaczynam od 1 lipca. W jaki sposób należy wycofać dokumenty z WKU? Sami to anulują jak się nie zgłoszę na komisję czy muszę się pofatygować osobiście do WKU? Liczę na jak najszybszą pomoc, gdyż czasu mam niewiele. :D

Pozdrawiam.
Juniorsky
Szeregowy
Szeregowy

Re: Rezygnacja z chęci służby

Postprzez www.wojskowe.info piątek, 27 maja 2011, 19:55

Każde złożenie wniosku dla WKU to rozpoczęcie procedury administracyjnej. Jeśli procedura jest na wczesnym etapie, to możesz to załwić telefonicznie. W innym wypadku lepiej złożyć pisemny wniosek, o wycofaniu poprzedniego (rezygnacji). Zostawienie zagadnienia zmusi WKU do wyjaśnienia dlaczego nie ma z Tobą kontaktu skoro złożyłeś wniosek. Ja bym to dograł do końca - nigdy nie wiadomo, czy kiedyś nie pójdziesz tam ponownie :)
www.wojskowe.info
Marszałek
Marszałek

Postprzez Juniorsky piątek, 27 maja 2011, 20:22

Możliwe, że tak. Dlatego chce to rozwiązać jak najbardziej "pokojowo". :D Dziękuje za informacje, w razie czego się zgłosze.
Juniorsky
Szeregowy
Szeregowy

Postprzez www.wojskowe.info sobota, 28 maja 2011, 11:27

Każdy kto na "stawce" miał kat. A lub inna, która określała, że jest zdolny do służby do 50 r. życia widnieje w ewidencji WKU. Twój wniosek zapewne nie pójdzie do kosza, tylko trafi do teczki akt, więc lepiej mieć takie sprawy uporządkowane. Powodzenia za granicą !
www.wojskowe.info
Marszałek
Marszałek

Postprzez Juniorsky środa, 1 czerwca 2011, 10:24

Byłem i się dowiedziałem. Jak ktoś chce zrezygnować musi napisać wniosek o treści: Rezygnuje ze wniosku o przyjęciu do służby przygotowawczej NSR. Powodem decyzji jest ........... - i tu wpisać odpowiedni powód. Bezproblemowo szybko załatwiłem, zostałem też poinformowany że dokumenty zostaną odesłane pocztą (chyba, że się dostarcza kopię to zostaną zniszczone). Nie dziękuje by nie zapeszyć, pozdrawiam. :)
Juniorsky
Szeregowy
Szeregowy

Postprzez valium88 czwartek, 26 stycznia 2012, 21:29

Witam. mam pytanie. czy jezeli zlozulam wniosek do wku o sluzbe przygotowawcza i wyobilam juz ksiazeczke wojskowa i dostalam kategorie A ale nie przystapilam jeszcze do sluzby wojskowej to czy moze z niej zrezygnowac? wlasnie tak w formie pisemnej? czy nie bede miala z tego tytulu jakis problemow? dzieki z gory za odpowiedz, pozdrawiam.
valium88
Szeregowy
Szeregowy

Postprzez www.wojskowe.info sobota, 4 lutego 2012, 20:51

Złóż w tym samym WKU wniosek, w którym wycofuje poprzedni wniosek o powołanie. Nie powinno być problemów.
www.wojskowe.info
Marszałek
Marszałek

Powrót do Praca w Wojsku Polskim