Web Designer

Wojsko Polskie - forum wojskowe

Szkoła oficerska czy podoficerska?

Szkoła oficerska czy podoficerska?

Postprzez peterpol11 środa, 22 czerwca 2011, 09:53

Witam!
Chciałem zadać kilka pytań odnośnie pracy i nauki w WP:
1)z tytułem licencjata starać się do Szkoły Oficerskiej czy Podoficerskiej? Mam 29 lat, język angielski mam komunikatywny (pracowałem kilka lata w UK), zawsze byłem wysportowany - jakie są szanse, przeszkody etc.?
2)powiedzmy zgłaszając chęć służby w WP w WKU jak przedstawić swoją wizję rozwoju będąc już w służbie - mam na myśli chciałbym skończyć mgr choćby na kierunku wojskowym i podnosić swoje kwalifikacje w zależności od przydziału do konkretnej jednostki? Mam licencjata z finansów i jak to pociągnąć dalej np. w wojsku?
3)zatem czy zgłosić się do WKU i potem NSR - czy uderzyć do odpowiednich uczelni np. Akademii Marynarki Wojennej, Wyższych Szkół Oficerskich czy Podoficerskich na studia II stopnia, a potem praca w wojsku po ukończeniu? Co roku zauważyłem, że jest różnie z uczelniami wojskowymi.
4)a może startując z cywila do NSR zostać szeregowym zawodowym (nie byłem w wojsku) i potem starać się u przełożonego o możliwość podnoszenia kwalifikacji i wykształcenia? Nie mam pojęcia od czego zacząć...

Proszę o podpowiedź jaki mam wybór w mojej sytuacji mając na uwadze, że chciałbym dalej studiować, choćby tego mgr ukończyć i pracować, podnosić swoje kwalifikacje w WP.

Pozdrawiam - Paweł
peterpol11
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy

Re: Szkoła Oficerska czy Podoficerska

Postprzez www.wojskowe.info sobota, 25 czerwca 2011, 19:02

1) Szkoła oficerska daje więcej możliwości, więc uważam że jest lepszym rozwiązaniem. Jedyna trudność to dużo kandydatów, a mało miejsc. Ciężko się dostać
2) to zależy od korpusu, który Cię interesuje: podoficerski lub oficerski. Obecnie korpus oficerski stwarza o wiele większe możliwość rozwoju. Bardziej realna możliwość awansu, możliwość studiów podyplomowych na koszt wojska (warunek: musi to być zapisane w karcie opisu stanowiska).
3) droga przez NSR może być bardzo długa, na pewno dłuższa niż ukończenie uczelni wojskowej. O ile wiem to po ukończeniu szkoły oficerskiej masz mgr.
4) jeśli nie byłeś w wojsku to musisz najpierw odbyć służbę przygotowawczą - szkolenie dla takich osób jak Ty (obecnie 3-miesięczne), które nie maja uregulowanego stosunku do służby. Następnie możesz podpisać kontrakt na żołnierza NSR.
Wniosek: spróbuj swoich sił na egzaminach do uczelni wojskowej. Jeśli się nie dostaniesz to zalicz służbę przygotowawczą.
www.wojskowe.info
Marszałek
Marszałek

Postprzez peterpol11 sobota, 2 lipca 2011, 19:30

Witam!
Dziękuje za wyczerpującą odpowiedź na moje poprzednie pytania i w związku z nimi nasuwają mi się kolejne:
1)gdzie i kiedy zostanie ogłoszona lista uczelni wojskowych wraz z kierunkami na rok 2011/12 etc.?
2)czy to prawda, że każdego roku kalendarzowego do 30 marca mam czas aby złożyć dokumenty do wybranej uczelni wojskowej?
3)proszę podać mi aktualne Szkoły Oficerskie w dobie restrukturyzacji WP?
4)skoro ukończyłem studia I stopnia, czy mogę podjąć studia II stopnia na jednej z uczelni wojskowych? Bo Szkoły Podoficerskie nie rekrutują z cywila - na swoich portalach umieściły taką informację - brak naboru tym roku w ramach służby kandydackiej?
5)dokumenty składać po konsulatcji w WKU informując tą komórke czy bezpośrednio do wybranej uczelni?

Pozdrawiam - Paweł
peterpol11
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy

Postprzez www.wojskowe.info sobota, 2 lipca 2011, 21:25

1, 2) nie ogłasza się listy uczelni, one po prostu są, znajdziesz je w szkoły wojskowe. Dopuszczalna jest sytuacja, że niektóre z nich nie ogłaszają naboru na rok, szczególnie podoficerskie. Wiadomości o naborze musisz szukać na stronach szkół. Zwykle jest podana data składania dokumentów, np. dla szkół oficerskich to przeważnie 31 marzec lub 31 maj. Nie sa to stałe daty i z roku na rok mogą się zmieniać. (akurat w 2011 jest to 31 marzec)
3) tu masz szkoły oficerskie
4) tak ale tylko w szkole oficerskiej. Po restrukturyzacji, szkoły oficerskie mają kierunki, po których zostajesz mgr
5) Wniosek składa się bezpośrednio do Komendanta uczelni, który informuję Twoje WKU, żeby skierowało Cie na badania lekarskie.
www.wojskowe.info
Marszałek
Marszałek

Powrót do Szkoły wojskowe