Web Designer

Wojsko Polskie - forum wojskowe

Transport i Logistyka - dokąd teraz?

Na co pozwala Twoje wykształcenie? Do jakiej szkoły pójść, by pracować w wojsku?

Transport i Logistyka - dokąd teraz?

Postprzez ro5o środa, 9 listopada 2011, 12:46

Witam,
Trzy miesiące temu ukończyłem magisterskie studia na kierunku ekonomia ze specjalnością Transport i Logistyka.
Jestem zainteresowany podjęciem pracy w WP, nie wiem jednak gdzie (z moim ukończonym kierunkiem studiów) mógłbym się udać - którą ze szkół oficerskich się zainteresować - i która byłaby zainteresowana mną ;)
Mam na myśli studium oficerskie - za bardzo nie mogłem też znaleźć informacji, czym różni się studium 12-, 8,5- i 3-miesięczne...

Na stronie wrocławskiej WSO znalazłem informacje dot. ukończonych kierunków studiów, niestety nie ma tam wymienionej ekonomii czy czegokolwiek pasującego pod TiL.
"W procesie rekrutacyjnym jest wymagana lub akceptowana zgodność ukończonego kierunku studiów z wybranym przez kandydata korpusem osobowym."
Wydaje mi się, że ani studia oficerskie (l. mn. od 'studium' - chyba ;)) 12-miesięczne, ani 8,5-miesięczne, ani 3-miesięczne nie posiadają żadnych kierunków pod moje wykształcenie ekonomiczne.

Co prawda na stronie Warszawskiej Akademii Technicznej znalazłem wzmiankę nt. studiów związanych z logistyką... jednakże Wydział Mechaniczny nie wydaje mi się być miejscem, gdzie dałbym sobie radę z moim brakiem jakiegokolwiek wykształcenia związanego z mechaniką i podobnymi.

Czy w takim wypadku (po ekonomii i TiLu) lepiej zapomnieć o Wojsku czy mimo wszystko zwrócić się o pomoc do WKU?

Byłbym wdzięczny za jakąkolwiek formę pomocy.

Pozdrawiam,
Przemek
ro5o
Szeregowy
Szeregowy

Re: Transport i Logistyka - dokąd teraz?

Postprzez www.wojskowe.info czwartek, 10 listopada 2011, 20:04

w Twoim przypadku najkrótsza droga do zostanie oficerem to studium oficerskie. Podstawowe informacje znajdziesz w studium oficerskie . O ile dobrze pamiętam to w WSO WLąd Wrocław jest kierunek dowodzenie pododdziałami logistycznymi. Twoje studium będzie trwać rok. Na inne okresy trwanie (te krótsze) nie patrz, są one przeznaczone dla żołnierzy zawodowych którzy mają wyższe wykształcenie i chcą zostać oficerami.
www.wojskowe.info
Marszałek
Marszałek

Postprzez kacpera czwartek, 2 lutego 2012, 17:12

No niestety według danych z WSO WLąd Wrocław nabór jest tylko na dwa korpusy osobowe: łączność i wychowawczy, i to tylko 24 miejsca !!?? w wymaganych lub akceptowanych kierunkach nia ma transportu wiec rozumiem,że jest niakceptowany. Tzn ze konczac kierunek transport na politechnice nie moge podjac zadnego studium wojskowego w tym roku? co moge zrobic by dostac sie do wojska?istnieje jakas mozliwosc? dziekuje bardzo za udzielona pomoc
kacpera
Szeregowy
Szeregowy

Postprzez Ra-v piątek, 3 lutego 2012, 08:44

Mam ten sam problem. Kończę właśnie studia na politechnice również kierunek transport i chciałbym dostać się na studium oficerskie jednak we Wrocławiu nie mam szans ze względu na mój kierunek. Choć kiedyś natchnąłem się na taką stronę: http://156.17.52.130/Studium/Studium.html , to niestety dzwoniąc do WSOWL dowiedziałem się że w tym roku nie ma możliwości dostanie się na te studium z moim wykształceniem. Co więc mogę zrobić by dostać się do pracy w wojsku? Czy jeśli poszedł bym na służbę przygotowawczą to następnie mógł bym skończyć kurs oficerski? i jakie miał bym szanse na dostanie pracy w wojsku?
Ra-v
Szeregowy
Szeregowy

Postprzez www.wojskowe.info sobota, 4 lutego 2012, 21:21

WSO w ostatnich latach przerywa nabór dość często. Reforma szkolnictwa, koszty, cięcia. Rozwiązanie: dopytywac się w studium lub NSR - innego nie ma.
www.wojskowe.info
Marszałek
Marszałek

Powrót do Wykształcenie a praca w wojsku