Web Designer

Wojsko Polskie - forum wojskowe

WAT i co potem

Informacje o procedurach przyjęcia do Wojska Polskiego

WAT i co potem

Postprzez Filip środa, 27 lipca 2011, 00:56

Uczęszczam do liceum ogólnokształcącego. Wiem że mam jeszcze czas ale chciałbym sprecyzować w pewnym stopniu plany na przyszłość. Zastanawiam się nad studiowaniem na PW lub WAT'cie. I mam tu kilka pytań dotyczących studiów oficerskich na WAT'cie:
1. czy opłaca się studiowanie informatyki i zostanie zawodowym żołnierzem?
2. co należy do obowiązków informatyka w wojsku (programuje, zajmuje się siecią, sprawdza radary czy jak?)
3. jak przebiega kariera informatyka w wojsku (jakie ma zarobki na poczatku, czy ma szanse na awans, biega po poligonie i sie strzela itp)
4. czy opłaca się studiowanie logistyki i zostanie zawodowym żołnierzem?
5. co należy do obowiązków logistyka w wojsku (odpowiada za transport, organizuje zapasy w magazynie czy jak?)
6. jak przebiega kariera logistyka w wojsku (jakie ma zarobki na poczatku, czy ma szanse na awans, biega po poligonie i sie strzela itp)
7. ile godzin pracuje sie w wojsku (8 czy ileś godzien dziennie i wraca sie do domu i dzieci a nastepnego dnia idzie sie z powrotem do pracy czy przebywa sie caly czas w jednosce lub bazie?)
8. jak wyglada sprawa przydzielania do jednostki (stacjonuje sie tam gdzie sie chce czy wysylaja ci na drugi koniec polski i nie masz nic do powiedzenia)
9. czy latwo podpisac kontrakt po zakonczeniu studiów? czy bede wtedy bezrobotny?

Sporo pytań ale wydaje mi się że napisałem to w miarę rzeczowo :p Proszę o udzielenie sprawdzonych odpowiedzi a nie tylko domysłów. Z góry dziękuję =]
Filip
Szeregowy
Szeregowy

Re: WAT i co potem

Postprzez www.wojskowe.info czwartek, 28 lipca 2011, 18:25

1. Zdecydowanie więcej korzyści przynosi praca informatyka w cywilu. W wojsku bedziesz w 90 % zołnierzem, a w 10% informatykiem. No chyba, że ktoś pomoże Ci trafić do jednej z instytucji wojskowych, a nie jednostek wojskowych.
2. Zależy od jednostki...generalnie wszystko czym zajmuje sie informatyk.
3. Jak każdy żołnierz, zarobki zdecydowanie żołnierskie - nie ma kokosów, w cywilu informatyk zarobi kilka razy więcej. To, ze jesteś informatykiem w niczym Cię nie wyróżnia w wojsku. Wszysty trafiają do jednego wora i wszystkich obowiązują te same ustawy.
4. zdecydowanie bardziej nić informatykę.
5. Są różne dziedziny logistyki wojskowej, inne niż cywilnej. Specyficzne tylko dla wojska przepisy. Głównie to transport, magazynowanie, przetargi, zaopatrywanie, remonty, konwoje, zakupy, planowanie, usługi logistyczne. Wszystko to w różnych działach np. żywność, umundurowanie, amunicja, ubrojenie, paliwa, technika wojskowa, środki minerskie itp.
7. to samo co w pkt 3.
8. Można szukać pracy w innych jednostkach i pisać wnioski o przeniesienie. Do pierwszej jednostki dostajesz "przydział"
9. To zależy od wielu czynników. Po szkole wojskowej, na którą się dostaniesz, otrzymasz kontrak z urzędu. Jesli kończyleś ZSW kilka lat temu, to musisz szukać pracy po jednostkach na własną rękę. W obecnej sytuacji redukcji stanów osobowych w wojsku, jest to dość trudne.
www.wojskowe.info
Marszałek
Marszałek

Postprzez pedros sobota, 17 września 2011, 10:22

Podczepie się pod ten temat i zadam kilka pytań od siebie:

1. Czy po ukończeiu wojskowego kierunku WAT mam zapewnioną pewną prace w wojsku czy istnieje możliwosc ze skończe WAT a wojsko nie powoła mnie do służby?
2. Czy jeżeli juz dostane powołanie do służby po ukończeniu WAT to nie musze sie obawiac o zwolnienie/nie przedłużenie umowy czy coś w tym stylu?
3. Kiedy będą podane do wiadomosci kierunki studiów wojskowych dostępne w roku 2012/2013?
4. Czy moge miec pewnośc że wśród tych kierunków bedzie budownictwo?
5. Na czym może polegac praca w wojsku absolwenta budownictwa na WAT-cie?
6. Czy absolwent WAT powołany do służby ma zapewnione mieszkanie?

Z góry dziekuje za odpowiedź
pedros
Szeregowy
Szeregowy

Postprzez www.wojskowe.info niedziela, 18 września 2011, 20:20

1. Otrzymasz stopień podporucznika i do pracy rodacy...do jednostki.
2. Są ustawowe powody dla których zwalnia się żołnierza ze służby...bez powodu się tego nie robi :). Mając dobre opinie okresowe nie masz się czego obawiać.
4. Są w wojsku Rejonowe Zarządy Infrastruktury - może tam, choć nieznane są wyroki boskie i kadrowe. Gdzie Cię rzucą tam pójdziesz.
6. Każdy żołnierz ma zapewnione mieszkanie, ale w różny sposób. Mieszkanie, wynajem, internat, równoważnik miesięczny.
www.wojskowe.info
Marszałek
Marszałek

Postprzez pedros poniedziałek, 19 września 2011, 16:50

a czy zwykly podporucznik zarabia tyle co absolwent WAT?
i ile dostaje na rękę (netto) podporucznik jeżeli wg danych na tej stronie ma 3800brutto?
i czy za przydzielone mieszkanie trzeba płacic jakiś czynsz? czy wszystkie koszty za mieszkanie pokrywa wojsko?
pedros
Szeregowy
Szeregowy

Postprzez www.wojskowe.info poniedziałek, 19 września 2011, 20:12

Stawki na stronie są obowiązujące. Jeśli dostaniesz mieszkanie od wojska to ponosisz jego opłaty. Wojsko może też wynająć Tobie mieszkanie na rynku wtórnym i wówczas to wojsko ponosi koszty wynajmu.
www.wojskowe.info
Marszałek
Marszałek

Postprzez Filip poniedziałek, 26 września 2011, 23:53

1. Jak wyglądają posiłki w wojsku, czy dobre/duzo itp?
2. Umundurowanie - co dostaje zapisując sie na WAT, jeden mundur czy kilka w tym może jakiś reprezentatywny?
3. Uposażenie finansowe na studiach na wacie. Ile na miesiac czy moze jednorazowo na semestr itp?
4. Czy będac na studiach na wacie musimy weekendami siedzieć na jakiejś służbie lub czym w tym stylu?
5. Ile srednio godzin zajęć mamy dziennie na studiach np. na logistyce?
Filip
Szeregowy
Szeregowy

Postprzez Filip środa, 12 października 2011, 23:36

Chciałbym odświeżyć moje wcześniejsze pytania :) proszę o odpowiedź
Filip
Szeregowy
Szeregowy

Postprzez adam793 sobota, 15 października 2011, 18:40

Również jestem zainteresowany studiami wojskowymi WAT. Dużo poczytałem i ciężko stwierdzić czy to dobre rozwiązanie, dużo osób narzeka na wojsko. Również myślałem o informatyce ,albo elektronika i telekomunikacja. W tym drugim , orjentuje się ktoś na jakim poziomie stoi fizyka? bardzo ciężko?
Do Filipa: co zdajesz i na ile % liczysz na maturze?
adam793
Szeregowy
Szeregowy

Powrót do Praca w Wojsku Polskim