Web Designer

Wojsko Polskie - forum wojskowe

Wojskowy czy pracownik cywilny?

Kobiety w wojsku - wymagania, szanse, możliwości

Re: Wojskowy czy pracownik cywilny?

Postprzez Catrine12 poniedziałek, 14 lutego 2011, 22:23

Naboru do szkół z cywila nie ma od 2 lub 3 lat i prawdopodobnie juz nigdy nie bedzie. teraz te szkoły są dla zawodowych szeregowych.kilka zostanie zlikwidowanych.studium medyczne to dobry wybor . stanowisko w wojsku dostajesz takie ,na które Cie wojsko wyszkoli. jak wstąpiłabyś do s.przygotowawczej to pytają się jakie stanowisko chciałabyś pełnic w jednosce po nadaniu przydziału kryzysowego w ramach pełnienia służby w NSR i wówczas przechodzisz szkolenie specjalistyczne np.na kucharza,sapera itp..przeczytaj sobie dokładnie zasady rekrutacji do oficerek np.do wrocławia nie trzeba fizyki miec na maturze tylko dobrze zdana matme. niezbedne informacje znajdziesz na stronach tych szkół.poczytaj sobie, bo na niektóre pytania można łatwo znalezc odpowiedz np. info o podoficerki.
Catrine12
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy

Postprzez Karolyna czwartek, 17 lutego 2011, 14:52

Witam,
Za miesiąc kończę psychologię. Posiadam również książeczkę wojskową. Interesują mnie oferty dla pracowników cywilnych. Gdzie mogę znaleźć informację o ofertach i rekrutacji?
Pozdrawiam
Karolyna
Szeregowy
Szeregowy

Postprzez witonia poniedziałek, 8 sierpnia 2011, 13:48

Witam,
Mam 33 lata, jestem magistrem dwóch kierunków: politologii i historii. Aktualnie pracuje w organizacjach pozarządowych, gdzie zajmuję projektami europejskimi i międzynarodowymi.

Zastanawiam się nad zmianą profesji i poważnie myślę o wstąpieniu do wojska, dlatego proszę o rzetelną informacje.

Zaczynając swoje poszukiwania zaczęłam od kwerendy Internetu oraz rozmowy z oficerem w WKU.

Pan oficer był miły i powiedział mi, że mając dyplom magistra nauk humanistycznych powinnam złożyć dokumenty do Wyższej Szkoły Oficerskiej Wojsk Lądowych we Wrocławiu, na kierunek ogólnowojskowy.

W WKU poinformowano mnie także, że nabór w 2011 r. został już zakończony.

Kolejny nabór będzie w 2012 r. jeżeli Minister Obrony Narodowej wyda nowe rozporządzenie ws. służby wojskowej kandydatów na żołnierzy zawodowych, oczywiście jeżeli będzie takie zapotrzebowanie.

W związku z tym mam już obraz jak wygląda postępowanie rekrutacyjne do szkoły, natomiast zakładając że ukończę szkołę mam następujące pytania:

1. czy kończąc szkołę w stopniu podporucznika jako absolwent uczelni będę miała zapewniona pracę na kolejne 25 lat [oficer w WKU poinformował mnie, że pierwszy kontrakt będzie na 1,5 roku i co dalej]
2. jaka jest podstawowa pensja podporucznika?
3. czy podporucznikowi przysługują dodatki? Jeżeli tak, to jakie?
4. jak wygląd sytuacja rodziny żołnierza? Czy przysługują jej jakieś przywileje?
5. czy można wyjechać na misje [profil ogólnowojskowy]? Jeżeli tak, to jakie warunki trzeba spełnić.
6. czy istnieje możliwość dalszego kształcenia i podnoszenia swoich kwalifikacji zarówno zawodowych jak i lingwistycznych?

Z góry dziękuje za informacje
Witonia
witonia
Szeregowy
Szeregowy

Postprzez www.wojskowe.info wtorek, 9 sierpnia 2011, 16:31

Zapoznaj się proszę z treściami naszego serwisu www.wojskowe.info. Znajdziesz tam odpowiedzi na większość swoich pytań. Na pozostałe pytanie odpowiadałem już na forum. Zapoznaj się proszę, a na pytania, na które nie znajdziesz odpowiedzi chętnie jej udzielę.
www.wojskowe.info
Marszałek
Marszałek

Postprzez witonia środa, 10 sierpnia 2011, 09:33

Witam ponownie,

Zapoznałam się ponownie z forum, przejrzałam posty, które się tam znajdują jednak nie uzyskałam pełnego obrazu sytuacji na zadane przeze mnie pytania.

Proszę więc o uściślenie

Ad.1
Z postów na forów wynika,:
- że po odbyciu szkolenia dostaje się od razu pracę stała jedynie gdy ukończy się szkołę z wyróżnieniem,
Lub
- pierwszy kontakt na 1,5 roku a nawet do 6 lat [ proszę mi powiedzieć od czego jest to uzależnione]

Ad.2
Proszę wybaczyć jednak na forum w „Zarobki w wojsku” nie znalazłam interesujących mnie informacji,
Proszę zatem o potwierdzenie
według ROZPORZĄDZENIA MINISTRA OBRONY NARODOWEJ z dnia 27 listopada 2008 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie stawek uposażenia zasadniczego żołnierzy zawodowych (Dz. U. z dnia 2 grudnia 2008 r.)
Stopień etatowy: podporucznik [grupa uposażenia: 11] wynosi: 3540,00 złotych

Ad. 3
Zgodnie z Dziennikiem Ustaw z 2003 r. Nr 179 poz. 1750
USTAWA z dnia 11 września 2003 r. o służbie wojskowej żołnierzy zawodowych (Dz. U. z dnia 20 października 2003 r.)

Rozdział 5 Uposażenie i inne należności pieniężne żołnierzy zawodowych

Art. 72. 1. Uposażenie żołnierzy zawodowych składa się z uposażenia zasadniczego i dodatków do uposażenia.
2. Z tytułu pełnienia zawodowej służby wojskowej żołnierz zawodowy otrzymuje tylko jedno uposażenie.

Art. 73. 1. Żołnierze zawodowi otrzymują następujące inne należności pieniężne:
1) zasiłki na zagospodarowanie;
2) dodatkowe uposażenie roczne;
3) nagrody i zapomogi;
4) nagrody jubileuszowe;
5) należności za podróże i przeniesienia służbowe;
6) gratyfikacje urlopowe;
7) dodatkowe wynagrodzenie za dodatkowo powierzone czasowe pełnienie obowiązków służbowych i za wykonywanie czynności powierzonych wykraczających poza zadania wynikające z zajmowanego stanowiska służbowego;
8) należności związane z pełnieniem zawodowej służby wojskowej poza granicami państwa;
9) należności związane ze zwolnieniem z zawodowej służby wojskowej.

Art. 76. 1. Prawo do uposażenia powstaje z dniem rozpoczęcia przez żołnierza zawodowego pełnienia zawodowej służby wojskowej.

Art. 78. 1. Wysokość uposażenia zasadniczego żołnierza zawodowego jest uzależniona od grupy uposażenia, do której zostało zaszeregowane zajmowane przez niego stanowisko służbowe.
2. Żołnierz powołany do zawodowej służby wojskowej otrzymuje do czasu objęcia pierwszego stanowiska służbowego uposażenie zasadnicze najniższe w danym korpusie kadry zawodowej Sił Zbrojnych.
3. Żołnierzowi zawodowemu wyznaczonemu na stanowisko służbowe uposażenie zasadnicze w wysokości wynikającej z ust. 1 przysługuje od dnia objęcia tego stanowiska.

Art. 80. 1. Żołnierze zawodowi otrzymują następujące dodatki do uposażenia zasadniczego:
1) dodatek specjalny - za szczególne właściwości lub warunki pełnienia zawodowej służby wojskowej;
2) dodatek służbowy - za pełnienie zawodowej służby wojskowej na określonych stanowiskach dowódczych i kierowniczych lub samodzielnych albo w określonych jednostkach wojskowych;
3) dodatek za długoletnią służbę wojskową.

Art. 82. 1. Żołnierzowi zawodowemu, z którym po raz pierwszy zawarto kontrakt na pełnienie służby stałej lub kontrakt na pełnienie służby terminowej przez okres nie krótszy niż pięć lat, przysługuje zasiłek na zagospodarowanie po objęciu stanowiska służbowego.
2. Zasiłek na zagospodarowanie przysługuje w wysokości jednomiesięcznego uposażenia zasadniczego wraz z dodatkami o charakterze stałym.

Proszę o potwierdzenie, czy właśnie takie dodatki przysługują podporucznikowi
Jeżeli się mylę proszę o sprostowanie.

Ad.4
Proszę o informację dot. tego pytania

Ad.5
Żołnierz może wyjechać na misje po roku pracy w wojsku.
Nie znalazłam natomiast nigdzie informacji czy profil kierunkowy ma znaczenie.

Proszę o informację dot. tego pytania.

Ad.6
Na forum nie znalazłam takiej informacji, natomiast z Ustawy wynika, że żołnierz ma prawo dalszego kształcenia

Proszę o potwierdzenie

Z góry dziękuje za poświęcony Państwa czas

Witonia
witonia
Szeregowy
Szeregowy

Postprzez www.wojskowe.info sobota, 13 sierpnia 2011, 07:37

1. o Długości kontraktu decyduje dowódca, który go z Tobą podpisuje. Ma na to wpływ Twoje podejście do pracy, postawa i opinia z poprzedniego okresu.
2. Obecna stawka podporucznika po szkole to tzw. grupa uposażenia U-11 - 3800 brutto
3. W sumie wszystko na temat, pamiętaj, że ustawa podlega modyfikacjom. Na ta chwilę ostatni stan prawny to Dz. U nr 90 poz. 592. Info na ten temat masz też w korzyści pracy w wojsku.
4. Jakiś specjalnych nie ma. Żołnierz dostaje co roku gratyfikację urlopową na każdego członka rodziny. Obecnie stawka wynosi ok. 750 zł. Mowa tu o żonie i dzieciach. Inna korzyść to większa norma metrów na mieszkanie z Wojskowej Agencji Mieszkaniowej.
5 Oczywiście. Pozostaje tylko dostać się do składu, który na taką misję jedzie. Decyzja ta uzależniona jest od Dowódcy takiej grupy i Twoich kwalifikacji w stosunku do stanowiska, na które chcesz jechać.
6. Owszem, kształcenia nigdy dość. Służąc w wojsku możesz podejmować naukę poza wojskiem, ale w taki sposób aby nie kolidowała ona z pracą w wojsku. Co do nauki języków to wojsko organizuje kursy językowe - 2 razy w roku po 6 m-cy zakończone egzaminem, w zależności od stopnia zaawansowania - oczywiście na koszt wojska.
www.wojskowe.info
Marszałek
Marszałek

Postprzez witonia wtorek, 16 sierpnia 2011, 16:06

Witam po raz kolejny,

dziękuję za informacje.

pozdrawiam,
Witonia
witonia
Szeregowy
Szeregowy