Web Designer

Wojsko Polskie - forum wojskowe

Wstąpić do armii, zostać szeregowym

Informacje o procedurach przyjęcia do Wojska Polskiego

Wstąpić do armii, zostać szeregowym

Postprzez nowy środa, 7 września 2011, 21:43

Witam was!

Mam 21 lat, ukończyłem 2 lata temu liceum ogólnokształcące, matura zdana, prawo kat B, C, za miesiąc będę na III roku studii w wyższej szkole bezpieczeństwa ( szkoła prywatna, tryb zaoczny). Od dawna chciałem wstąpić do wojska, lecz teraz dopiero mam ku temu okazje. Nie odbyłem zetki, ze względu iż nasz rocznik nie był już obowiązkowy. Mam takie pytanie, planuje teraz na dniach zgłosić się na WKU do Krk, czy mógłby mi ktoś z was wytłumaczyć dokładnie na jakiej zasadzie teraz obowiązuje nabór. Z tego co wyczytałem tutaj na forum, najpierw muszę zgłosić się do WKU, po rozpatrzeniu pozytywnie mojej prośby zostanę skierowany na 4mieesięczne szkolenie? w jakiej jednostce te szkolenia się odbywają, w wybranej przeze mnie czy tam gdzie są zapotrzebowania? i co później po tym szkoleniu? załóżmy ze udało by się je pozytywnie zakończyć, to jaka jest szansa żeby dostać stały etat w wojsku zawodowym a nie służyć w NSR? Chyba że są jakieś inne rozwiązania? Proszę o udzielenie szczegółowych informacji, gdyż jest to b.ważne dla mnie.

pozdrawiam, z góry wielkie dzięki!!
nowy
Szeregowy
Szeregowy

Re: Wstąpić do armii, zostać szeregowym

Postprzez www.wojskowe.info piątek, 9 września 2011, 05:28

Musisz zaliczyć służbę przygotowawczą, po której zostaniesz żołnierzem NSR. Szkoleń takich nie organizuje się w każdej jednostce, więc nic nie będziesz wybierał tylko pojedziesz tam gdzie WKU Cię zgłosi. Z NSR można przejść na zawodowego, ale nikt nie wiem ile czasu w NSR spędzisz zanim zostaniesz zawodowym. Niestety innej drogi nie ma, więc zgłoś się do służby przygotowawczej i podpisz kontrakt z NSR. Bez tego marne szanse, aby zostać zawodowym.
www.wojskowe.info
Marszałek
Marszałek

Re: Wstąpić do armii, zostać szeregowym

Postprzez ona22 wtorek, 13 września 2011, 14:44

Witam Kolegów ja np byłam dzisiaj sie zapytać o wstąpienie do wojska i usłyszalam iz musze złożyć dokumenty takie jak:
*Św. ukończenia szkoły
*Zaświadczenia potwierdzajace przygotowanie zawodowe
Oraz Orginały
*Odpis aktu urodzenia
*życiorys
*zaświadczenie o niekaralności

po pozytywnym rozpatrzeniu mojej sprawy zostalabym wysłana na 4 miesieczne szkolenie następnie zostałabym przyjeta do NSR i w takim wypadku jezeli etat by sie znalazl <załatwiłabym go sobie po znajomości>dla mnie to bym pracowala od razu jezeli nie ma etatu to raz w roku na 30 dni bede wysylana na kurs szkoleniowy.
ona22
Szeregowy
Szeregowy

Powrót do Praca w Wojsku Polskim