Web Designer

Wojsko Polskie - forum wojskowe

Wykształcenie humanistyczne a zawodowy żołnierz?

Na co pozwala Twoje wykształcenie? Do jakiej szkoły pójść, by pracować w wojsku?

Wykształcenie humanistyczne a zawodowy żołnierz?

Postprzez mon6666 sobota, 1 października 2011, 22:17

Witam! :D
Obecnie uczęszczam do 2 klasy liceum o profilu humanistyczno-społecznym. Moim marzeniem jest praca w wojsku jako żołnierz zawodowy w korpusie oficerów lub podoficerów. W związku z tym moje pytania:
1.Czy z takim wykształceniem mam szansę spełnić to marzenie?
2.Czy trzeba być bardzo dobrym z matematyki aby dostać się do oficerskiej lub podoficerskiej?
3.Co zdawać na maturze?
Proszę o odpowiedz, pozdrawiam ;)
mon6666
Szeregowy
Szeregowy

Re: Wykształcenie humanistyczne a zawodowy żołnierz?

Postprzez Diego niedziela, 2 października 2011, 20:54

Jeśli chodzi o szkoły podoficerskie, to jest ważne żebyś miał tylko maturę a nie ważne co w niej (ponieważ nie są to studia, tylko wymagania MON które chcą by przyszły żołnierz miał świadectwo dojrzałości) podczas testów sprawnościowych i rozmowy kwalifikacyjnej jest również test z języka angielskiego więc teoretycznie matematyka ci nie jest aż tak bardzo potrzebna, natomiast jeśli chodzi o szkolę oficerską to matura jest bardzo potrzebna i to jak z najwyższymi wynikami. Najlepiej gdybyś miał maturę rozszerzoną z Matematyki,fizyki i angielskiego.
Diego
Sierżant
Sierżant

Postprzez mon6666 poniedziałek, 3 października 2011, 13:50

Serdecznie dziękuję za odpowiedz. :)
Mam jeszcze parę pytań:
1. Na którymś z forów przeczytałam, że szkoły podoficerskie nie prowadzą już naporu. Czy to prawda?
2. Jaki kierunek najlepiej wybrać w przypadku szkół oficerskich? A jaki w przypadku podoficerskich?
PS. Jestem dziewczyną :roll:
3. Czy po ukończeniu szkoły podoficerskiej jest możliwość aby awansować do korpusu oficerów (poprzez jakieś studium czy coś)?
Jeszcze raz proszę o odpowiedz.
mon6666
Szeregowy
Szeregowy

Postprzez Diego poniedziałek, 3 października 2011, 16:16

ups, sorka :D to chyba czytaliśmy to samo forum :? To zależy od ciebie do której oficerki chcesz iść, czy :
Szkoła Oficerska Marynarki Wojennej w Gdyni
Szkoła Oficerska Wojsk Lądowych w Wrocławiu
Szkoła Oficerska Wojsk Powietrznych w Dęblinie
To zależy od ciebie na jakich kierunek chcesz iść, idź na takich który cię jara i wiesz że na pewno to jest to i chcesz to robić. A nie że ktoś ci powie idź na ten bo... Będąc podoficerem który w trakcie ukończy jakieś studia może zostać skierowany na studium oficerskie.
A powracając do tego co czytałaś na forum to zwykły cywil może starać się iść do pod/oficerki ale trzeba być na bieżąco ponieważ teraz jest rzadko nabór. np w tym roku był nabór do oficerki MW w Gdyni przyjęto 32 cywilów, ale za to nie było naboru do podoficerki. Nie wiadomo jak bd w przyszłym roku
Diego
Sierżant
Sierżant

Postprzez mon6666 wtorek, 4 października 2011, 16:19

Spoko ;) Trochę się już naczytałam na tych forach, czasami różne bzdury piszą :D
Mam jeszcze czas, teraz do matury trzeba się szykować, żeby gdziekolwiek się dostać.
Dzięki za radę i odpowiedz :)
mon6666
Szeregowy
Szeregowy

Powrót do Wykształcenie a praca w wojsku