Witam.
Mam nadzieje, że nie powtarzam tematu. Przejrzałem forum i nie znalazłem dyskusji na podobny temat. Jeżeli coś przeoczyłem to z góry przepraszam za spam. Jestem obecnie na studiach, ale jeszcze w liceum myślałem o służbie wojskowej. Chciałbym zostać strzelcem wyborowym, a najbardziej niezależnym snajperem. Z tego co się orientuje to strzelec wyborowy działa w ramach plutonu/brygady. A snajper działa w grupach 2-3 osobowych i dostaje misje typu rekonesans, likwidacja specjalnych celów bądź innych snajperów. Wiem, że przy 17 Wielkopolskiej Brygadzie Zmechanizowanej z Międzyrzecza istnieje szkoła strzelców wyborowych. A SW/Snajperem może zostać jedynie szeregowy. I tutaj moje pierwsze pytania:
Czy po studiach mogę się tam zgłosić od razu, przejść (zakładając, że podołam) odpowiednie badania testy etc, i przystąpić do szkolenia?
Czy też najpierw muszę się zgłosić do mojego WKU, odbyć zasadniczą służbę wojskową w jednostce wyznaczonej przez WKU i potem prosić przełożonego o rekomendacje do owej szkoły?
Jeżeli będę zawodowym szeregowym to jakie mam obowiązki? Mam na myśli warunki pracy/służby.
Czy po szkoleniach muszę przebywać na terenie bazy/jednostki czy mogę w domu czekać na rozkazy?
Zdaje sobie sprawę, że czeka mnie wiele szkoleń podnoszących moje zdolności, ale jestem ciekaw jak wygląda życie zawodowego szeregowego gdy nie jest na misji, manewrach etc.
Kilka informacji mnie lub bardziej istotnych.
- Posiadam kategorie A
- Mam stopień szeregowego, przeniesionego do rezerwy
- Nie odbyłem zasadniczej służby wojskowej
- Oczywiście spełniam wymogi stawiane przed zawodowym wojskowym (nie karany etc)
To są chyba wszystkie potrzebne informacje. Dziękuje z góry za wszelkie wskazówki.
Pozdrawiam,
Artur