Web Designer

Wojsko Polskie - forum wojskowe

Zmiana resortu z msw na mon

Informacje o procedurach przyjęcia do Wojska Polskiego

Zmiana resortu z msw na mon

Postprzez sadness78 środa, 4 stycznia 2012, 13:35

Witam !
Pracuję obecnie w Straży Pożarnej mam 33 lata i 8 lat stażu w PSP. Prawo jazy kat. B,C,E szereg uprawnień na obsługę podnośników hydraulicznych, zbiorników ciśnieniowych,aparatów powietrznych (legalizacja) itp. Stopień podoficerski w służbie PSP. Myślę o zmianie środowiska i chciałbym wiedzieć jak mogłoby wyglądać od strony proceduralnej taka zamiana. Dodam że najbardziej interesuje mnie praca w wojskowej straży pożarnej ale jako mundurowy.Służba zasadnicza odbyta trwała rok i wyszedłem z MONu w stopniu podoficerskim.Coś wiecie o takich przypadkach?
sadness78
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy

Re: Zmiana resortu z msw na mon

Postprzez Piotr91 środa, 4 stycznia 2012, 17:38

musisz szukać po prostu etatu jeśli dobrze myślę
Piotr91
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy

Postprzez Janucha środa, 4 stycznia 2012, 18:30

Sądzę że masz szanse z takimi atutami :)
Janucha
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy

Postprzez sadness78 środa, 4 stycznia 2012, 22:14

Szansa pewnie jakaś jest ale może ktoś mi wyjaśni o co chodzi z wojskiem kontraktowym i zawodowym , chyba że to jest to samo? Ale pewnie nie. Czy to stopień wojskowy decyduje że jest się zawodowym na kontrakcie?
sadness78
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy

Postprzez www.wojskowe.info czwartek, 5 stycznia 2012, 10:04

Żołnierz zawodowy może pełnić służbę zawodową jako stałą bądź kontraktową. Służbę stałą pełni się nieprzerwanie, a kontraktową od początku do końca trwania kontraktu. Kontrakt można zawrzeć na czas od 18 mcy do 6 lat. Po wygaśnięciu kontraktu można p odpisać następny, przy czym suma wszystkich nie może przekroczyć 12 lat -wtedy jest się zwalnianym. Będąc w służbie kontaktowej można ubiegać się o stałą.
www.wojskowe.info
Marszałek
Marszałek

Postprzez sadness78 piątek, 6 stycznia 2012, 16:30

Czy w takim razie zwalnianie po 12 latach kontraktu to nagminny temat? To niewątpliwy problem znaleźć pracę mając powiedzmy 37 -38 lat wybijając się ze swojego wyuczonego zawodu.Rynek pracy jest okrutny. Co z emeryturą po 12 latach pewnie brak. Co to za dziwny system nie bazujący na doświadczeniu? Przykład : idziemy do pracy w wojsku mając 23 lata i po 12 latach kontraktu 2 misjach w Afganistanie 1 w iraku i coś tam jeszcze. I wojsko pozbywa się w pełni sprawnego 35 letniego żołnierza z doświadczeniem i bierze ŻÓŁTODZIOBA co jeszcze nic nie potrafi. Napiszcie że to nieprawda bo to jest nielogiczne choć w tym kraju pewnie możliwe.
sadness78
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy

Postprzez www.wojskowe.info poniedziałek, 9 stycznia 2012, 22:26

To prawda. Po 12 latach nie masz nic jedynie 12 lat pracy w CV. Jest jednak wyjście - w ciągu tych 12 lat trzeba zostać powołanym ze służby kontraktowej do stałej. Ale do tego trzeba być przynajmniej kapralem. Masz na to 12 lat czasu.
www.wojskowe.info
Marszałek
Marszałek

Powrót do Praca w Wojsku Polskim