W temacie tym opisze 3 sposoby jakie znam:
1. Zgłosić się na ochotnika i napisać podanie o służbę nadterminową. Podanie takie można napisać najwcześniej 2 miesiące po służbie zasadniczej najpóźniej miesiąc przed zakończeniem tejże służby. Wniosek ten można pobrać ze strony:
http://www.10wpdow.mil.pl/praca/ndt_wymogi.doc , Rozpatrzenie go zajmuje 30 dni. Jako żołnierz nadterminowy zarabiamy około 1400zł na rękę, oraz mamy możliwość zamieszkania w okolicach jednostki jeżeli złożymy odpowiedni wniosek do dowódcy.
2. Pójść i odsłużyć w wojsku 9 miesięcy i wtedy jest możliwość od razu zostania żołnierzem zawodowym. Wiąże się to z większą pensją niż dostaje nadterminowy (około 1800 na rękę).
3. Odczekać jakiś czas i jak minie ostatni pobór to wtedy pójść do jednostki w pobliżu domu i przystąpić do testu sprawnościowego oraz psychicznego na żołnierza zawodowego (ten ostatni sposób raczej bym odradzał z takiego powodu że wielu dowódców jednostek może grymasić że nie macie służby czynnej odrobionej i możecie mieć utrudnienia z wstąpieniem do wojska) testy sprawnościowe będą się składać z ilości podniesień na drążku, brzuszków na czas oraz biegu 1km też na czas. Z tego co pamiętam to trzeba zrobić 60 brzuszków w ciągu 2 minut i dla mnie to by było najtrudniejsze^^.
To są wszystkie sposoby jakie znam. Zobaczyłem ostatnio trochę pytań ludzi którzy starają się pójść na zawodowego żołnierza i mają wiele pytań w związku z tym. Mam nadzieję że ten temat chociaż trochę wam pomoże