Web Designer

Wojsko Polskie - forum wojskowe

Wojsko a astma (sporadyczna)

Kategorie, schorzenia, wątpliwości

Wojsko a astma (sporadyczna)

Postprzez Xeffev wtorek, 3 stycznia 2012, 17:01

Witam, tak jak w temacie mam pytanko odnosnie mojej choroby - astmy, jest ona sporadyczna, w ogole nie widoczna, chodze na silownie, basen, biegam, trenuje mma, nie biore zadnych lekow, nie potrzebuje ich (wypadkiem jest choroba, np zapalenie pluc), kwalifikacja do wychowania fizycznego to kategoria A, sprawnosc fizyczna: powyzej przecietnej (karta zdrowia). Czy moga miec jakiekolwiek watpliwosci co do przyjecia mnie? Chce isc do szkoly podoficerskiej, jesli sa jakies watpliwosci, prosze o ewentualne wskazowki, gdzie i czy w ogole jest jakikolwiek sens pojscia na jakis inny kierunek co do wojska...z gory dziekuje za pomoc
Xeffev
Szeregowy
Szeregowy

Re: Wojsko a astma (sporadyczna)

Postprzez www.wojskowe.info poniedziałek, 9 stycznia 2012, 21:01

W "Rozporządzeniu w sprawie orzekania..." astma pod każdą postacią to kategoria N - niezdolny. Pytanie czy Twoja choroba jest zdiagnozowana, czy jest wpisana w Twoje papiery i czy na kwalifikacji do zawodowej służby przeprowadza się badanie, gdzie potwierdzi się, że masz astmę? Badania na spirometrze zwykle się nie przeprowadza, chyba, że jest to zasadne ze względu na to kim chcesz być w wojsku (np nurkiem)
www.wojskowe.info
Marszałek
Marszałek

Postprzez mannanik czwartek, 12 stycznia 2012, 20:49

To ja się podłączę do pytania. Mam zdiagnozowaną astmę oskrzelową, mimo to na WF'ie ćwiczę normalnie, nie duszę się itp. ale biorę leki (rano, wieczór)
Mimo to dostałem kat. A. I tu moje pytanie: mam szansę zostać powołany do służby przygotowawczej i ewentualnie jeżeli pozytywnie zaliczę testy sprawnościowe?

www.wojskowe.info napisał(a):(...) i czy na kwalifikacji do zawodowej służby przeprowadza się badanie, gdzie potwierdzi się, że masz astmę? Badania na spirometrze zwykle się nie przeprowadza, chyba, że jest to zasadne ze względu na to kim chcesz być w wojsku (np nurkiem)

Raczej nie powinno być przeprowadzane.

Pozdrawiam.
mannanik
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy

Postprzez www.wojskowe.info niedziela, 15 stycznia 2012, 18:21

Jeśli masz kat. A to nie powinno być problemu.
www.wojskowe.info
Marszałek
Marszałek

Postprzez Xeffev wtorek, 17 stycznia 2012, 19:56

Tzn tak, mam zdiagnozowana na papierach jak bylem jeszcze dzieckiem, kategoria A
Xeffev
Szeregowy
Szeregowy

Postprzez Lapa wtorek, 7 lutego 2012, 20:22

WItam, mam podobny problem jak koledzy wyżej.Mam lekką astmę ostrzelową,nie występują duszności ani nic w tym stylu,leków nie biore(mam tylko jakis w razie czego). Zostala ona zdiagnozowana moze jakies 4 lata temu , bylem maly od tamtej pory się leczyłem.Lekarz powiedział ze z wiekiem będzie coraz lagodniejsza i ustąpi. Mam o tym mowic na komisji w WKU?Czy moze lepiej nie wpominac? Chce dostać kat A ,ponieważ wybieram się na WAT.Czy napewno astma calkowicie dyskwalifikuje mnie z bycia oficerem ? z Góry dziękuję za odp.;)
Lapa
Szeregowy
Szeregowy

Postprzez www.wojskowe.info czwartek, 23 lutego 2012, 18:52

Rozdział IX pkt 35.5 Astma oskrzelowa i zespoły astmatyczne ze sporadycznymi zaostrzeniami o niewielkim nasileniu - kat. N.
www.wojskowe.info
Marszałek
Marszałek

Postprzez mannanik środa, 18 kwietnia 2012, 22:12

Czyli na TWKL mimo kat. A nawet nie mam co iść?
mannanik
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy

Powrót do Zdrowie a praca w wojsku